LATEST POST

Bisnes Tepi

Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Salam hormat; Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?” Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook. So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.…

Baca Sampai Lebam …

LATEST POST

winners never quit

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya] Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income. Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja. Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap. Ada masa ok, ok lah. Ada masa tak ok, tak oklah. Malangnya, kebanyakan…

Baca Sampai Lebam …

LATEST POST

Premis

Perlukah premis Perniagaan?

Premis. Lain bisnes, lain keperluan. Ada bisnes, perlu premis besar. Ada bisnes perlu premis kecil. Ada bisnes perlu ofis. Ada bisnes tak perlu ofis. Bisnes ber-premis lain dengan bisnes tanpa premis. Ramai kawan saya, sebelum ni berniaga online. Mereka berjaya. Lalu, mereka buka premis. Selepas beberapa ketika, tutup premis kerana tidak mampu tanggung overhead bulanan.…

Baca Sampai Lebam …

Bisnes Tepi

Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Salam hormat; Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?” Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook. So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.…

Baca Sampai Lebam …

winners never quit

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya] Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income. Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja. Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap. Ada masa ok, ok lah. Ada masa tak ok, tak oklah. Malangnya, kebanyakan…

Baca Sampai Lebam …

Iklan Paling Kerek

Iklan Paling Kerek.

Saya suka belajar daripada iklan orang. Bila jumpa iklan, saya akan tengok konsep dan susunan ayat iklan tu, dan bayangkan saya seorang prospek kepada iklan tu. Dalam banyak-banyak iklan yang saya baca, iklan paling kerek pernah saya jumpa ialah, daripada sebuah program skim cepat kaya ni. “Tolong saya. Setiap bulan saya tak tahu nak buat…

Baca Sampai Lebam …

Berniagalah

Berniagalah.

Perniagaan :- 1. Berniagalah 2. Walaupun anda makan gaji, berniagalah 3. Kalaupun anda ada masalah dengan polisi syarikat, berniagalah juga kecil-kecilan 4. Berniaga ini buat otak ligat 5. Ada sesetengah kawan saya, mengeluh, dok kat ofis otak jalan sangat 6. Dah 5 tahun, dok buat benda yang sama je 7. “Pejam mata pun aku boleh…

Baca Sampai Lebam …

Page 1 of 519