Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Bisnes Tepi

Salam hormat;

Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?”

Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook.

So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.

Jemput download di bawah.

Jangan lupa share dan bagitahu kat saudara mara anda ya tentang ebook ni.

Bagi ramai-ramai dapat duit tepi.

report_906x714

download now

 

Sila komen untuk beri sokongan dan penghargaan anda.

Sila share untuk berkongsi ilmu ini kepada rakan-rakan anda.

 

Terima kasih. Jika ada masa akan datang, saya hasilkan lagi ebook macam ni buat anda.

 

 

 

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya]

Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income.
Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja.
Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap.
Ada masa ok, ok lah.
Ada masa tak ok, tak oklah.

Malangnya, kebanyakan masa tak ok.
‘pap’, dapat email daripada paypal, bagitahu saya terima komisen daripada satu produk yang saya promot.

Alhamdulillah.

Walau tak banyak, tapi saya rasa cukup gembira.
Ia seolah-olah signal daripada Allah, agar saya jangan cepat berputus asa.

Saya tekad, duit kali ni, saya nak guna untuk beli ebook.
Saya perasan, rasa “bajet bagus” akan membunuh potensi saya.

Saya perlu rasa diri tidak pandai, tidak cukup dan sentiasa dahaga ilmu.

Sudah lama saya tak invest untuk ilmu pada ketika itu.

Dengan izin Allah, saya buka warrior forum, dan pada ketika itu, ada satu produk, yang saya AMAT YAKIN, ini semua ketentuan Allah, saya beli produk tu, dan saya bersyukur sangat.

Kerana dalam produk yang saya beli 3 tahun lalu tu, sebenarnya, merupakan satu anjakan paradigma kepada pandangan saya tentang IM.

Daripada income langsung tak stabil, sekarang saya dah ada income yang stabil.

Daripada langsung, buntu tak tahu nak buat apa, saya sekarang ada banyak projek sedang QUE untuk pelancaran.

Alhamdulillah, syukur.
Dan tadi, saya cuba buka thread warrior forum tersebut, MASIH ADA !!!

Dan paling best, harga ebook tu masih sama, 5 usd (lima dollar atau RM15 je) …..

Pengajaran yang saya dapat dengan pengalaman saya ni, ialah,
1. jangan putus asa
2. bagi EXTRA tempoh masa
3. talian hayat bagi orang beriman adalah ALLAH
4. jangan berhenti cari ilmu
5. investment terbaik ialah ilmu
6. kadang-kadang kita ada banyak resource, tapi kita tidak dapat guna, kerana kita terlalu tertekan. Chill bro/sis, take five
7. siapa sangka, penyelesaian untuk satu masalah besar, serendah 5 us dollar
8. tambah sendirilah pengajaran lain

Tapi, saya amat bersyukur, perjalanan saya masih belum berhenti.
Bayangkan kalau 3 tahun dulu, saya quit macam tu je, berapa ramailah agaknya saya tidak dapat bantu hari ini.

Oklah ….. kepada anda yang rasa nak quit, tak kisah bisnes apa pun yang anda sedang buat,
bertenang dulu … cuba cari penyelesaian.

Kadang-kadang penyelesaian perlu dapat daripada luar.

Ok lah, saya perlu berehat, esok nak sambung perjalanan. &_&

ps : ini link ebook 5 dollar tu, http://rkurl.com/usd5
Selamat maju jaya;

Ikhlas;
Raja Kamil
www.RajaKamil.biz

Custom Audience Guna Mudah.my

Custom Audience
 
Salah satu cara untuk dapatkan targeted audience ialah dengan buat Lookalike Audience.
 
Dengan syarat, Lookalike Audience tu, mestilah source dia daripada Custom Audience yang berkualiti
 
Jika anda jual aksesori smartphone/kereta/rumah, boleh guna cara di bawah.
 
1. Buat iklan dekat mudah.
2. Iklan rumah ke, kereta ke, smartphone ke
3. Nanti, bertalu-talu orang akan wassap anda
4. Nombor2 tu, jadikan custom audience anda
5. Boleh retarget ads kat diorang
6. Boleh juga buat lookalike audience
 
 
Selamat mencuba

Bisnes online, nak buka kedai?

Tadi saya dapat soalan ni di email,

 

Saya Bisnis accecoris muslimah..?

Saya xpernah ikut kelas matketing,dsbbkan ade baby kecik kat rumah.. tp Alhamdulillah sebulan saya dapat 10-15k alhamdulillah..
Tp serabutlah sikit.. sbb saya kejekan smua sensorang ade staf sorg je.. plane nak buka Kedai lepas raya ni.. tapiiiii mac x cukop ilmuuu…  Teringin nak belajar nak kembangkan lagi bisnis ni..
Apa yg perlu saya buat ya

Ini jawapan saya :

Tahniah kepada puan.

Ini saranan saya sebelum puan buka kedai.

Kira kos dahulu :-

1. Cuba kira, berapakah kos untuk sewa kedai dan renovasi kedai

2. Pastikan kedai tersebut, berada di laluan orang ramai

3. Jangan lupa masukkan juga kos elektrik, air, internet untuk kedai. Boleh tanya kawan-kawan yang buka kedai

Simulasi :-
1. Cuba buat simulasi, perjalanan kedai tersebut
2. Berapa orang staf yang akan jaga kedai tersebut
3. Bagamaina nak promosikan kedai nanti
4. Bagaimana nak maintain jualan online serentak dengan nak hidupkan kedai
Persoalan untuk difikirkan
1. Andai kata dalam tempoh 15 bulan tiada sale, bolehkah puan bertahan?
2. Kenapa 15 bulan?
– sewa 12 bulan, adalah sewa minimum dalam kebanyakan contract sewa kedai
– 2 bulan deposit
– 1 bulan deposit bil elektrik dan air
3. kos renovasi RM20,000 ke RM50,000 (untuk renovasi sederhana)

Kawan-kawan saya, ramai yang berniaga online dan kemudian cuba buka kedai.
Namun, tak ramai yang bertahan.
Bukan sahaja kedai tutup, bisnes online yang asalnya maju pun, tak jalan juga.

Banyak kelebihan bila buka kedai ni, untuk buka kedai, pergilah belajar dengan pekedai yang dah berjaya.

Itu sahaja jawapan saya untuk persoalan puan.

Terima kasih;
Raja Kamil

Iklan anda perlu dilihat 20 kali, sebelum pelanggan membeli

Ini cuma salah satu teori berkaitan “Effective Frequency”.

Ramai lagi pakar pengiklanan, berkongsi teori mereka.

Boleh cuba google “Effective Frequency” untuk membaca teori2 lain.

 

Salah satu teori yang saya suka dan agak setuju ialah, di bawah.

Thomas Smith dalam sebuah panduan yang ditulisnya,
“Successful Advertising”, memberitahu

Kali pertama, seseorang itu tengok iklan, mereka tak nampak pun iklan tu.

Kali ke-2, mereka tak perasan pun.

Kali ke-3, mereka baru perasan.

Kali ke-4, mereka rasa, pernah nampak iklan tu sebelum ni.

Kali ke-5, baru mereka baca iklan tu.

Kali ke-6, mereka pegang hidung dengan ibu jari (seolah2 berfikir)

Kali ke-7, mereka rasa menyampah

Kali ke-8, mereka mula berfikir, “Jumpa lagi iklan ni”

Kali ke-9, mereka rasa mereka terlepas sesuatu

Kali ke-10, mereka tanya kawan/jiran samada dah cuba produk tu (dalam iklan)

Kali ke-11, mereka hairan, mana company ni dapat duit nak iklan banyak2 ni

Kali ke-12, mereka dah start fikir, ini mesti produk yang bagus

Kali ke-13, mereka rasa, produk ni ada nilai

Kali ke-14, mereka baru teringat, yang dah lama cari produk ni

Kali ke-15, mereka nak sangat-sangat produk ni, tapi tak mampu nak beli

Kali ke-16, mereka terima kenyataan yang mereka akan beli produk ni akan datang

Kali ke-17, mereka tulis nota, nak beli produk ni

Kali ke-18, mereka menyumpah diri sendiri, kerana kemiskinan buat mereka tak beli produk yang best ni

Kali ke-19, mereka mula kira duit yang ada dengan hati-hati

Kali ke-20, mereka beli produk tu