Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Bisnes Tepi

Salam hormat;

Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?”

Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook.

So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.

Jemput download di bawah.

Jangan lupa share dan bagitahu kat saudara mara anda ya tentang ebook ni.

Bagi ramai-ramai dapat duit tepi.

report_906x714

download now

 

Sila komen untuk beri sokongan dan penghargaan anda.

Sila share untuk berkongsi ilmu ini kepada rakan-rakan anda.

 

Terima kasih. Jika ada masa akan datang, saya hasilkan lagi ebook macam ni buat anda.

 

 

 

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya]

Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income.
Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja.
Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap.
Ada masa ok, ok lah.
Ada masa tak ok, tak oklah.

Malangnya, kebanyakan masa tak ok.
‘pap’, dapat email daripada paypal, bagitahu saya terima komisen daripada satu produk yang saya promot.

Alhamdulillah.

Walau tak banyak, tapi saya rasa cukup gembira.
Ia seolah-olah signal daripada Allah, agar saya jangan cepat berputus asa.

Saya tekad, duit kali ni, saya nak guna untuk beli ebook.
Saya perasan, rasa “bajet bagus” akan membunuh potensi saya.

Saya perlu rasa diri tidak pandai, tidak cukup dan sentiasa dahaga ilmu.

Sudah lama saya tak invest untuk ilmu pada ketika itu.

Dengan izin Allah, saya buka warrior forum, dan pada ketika itu, ada satu produk, yang saya AMAT YAKIN, ini semua ketentuan Allah, saya beli produk tu, dan saya bersyukur sangat.

Kerana dalam produk yang saya beli 3 tahun lalu tu, sebenarnya, merupakan satu anjakan paradigma kepada pandangan saya tentang IM.

Daripada income langsung tak stabil, sekarang saya dah ada income yang stabil.

Daripada langsung, buntu tak tahu nak buat apa, saya sekarang ada banyak projek sedang QUE untuk pelancaran.

Alhamdulillah, syukur.
Dan tadi, saya cuba buka thread warrior forum tersebut, MASIH ADA !!!

Dan paling best, harga ebook tu masih sama, 5 usd (lima dollar atau RM15 je) …..

Pengajaran yang saya dapat dengan pengalaman saya ni, ialah,
1. jangan putus asa
2. bagi EXTRA tempoh masa
3. talian hayat bagi orang beriman adalah ALLAH
4. jangan berhenti cari ilmu
5. investment terbaik ialah ilmu
6. kadang-kadang kita ada banyak resource, tapi kita tidak dapat guna, kerana kita terlalu tertekan. Chill bro/sis, take five
7. siapa sangka, penyelesaian untuk satu masalah besar, serendah 5 us dollar
8. tambah sendirilah pengajaran lain

Tapi, saya amat bersyukur, perjalanan saya masih belum berhenti.
Bayangkan kalau 3 tahun dulu, saya quit macam tu je, berapa ramailah agaknya saya tidak dapat bantu hari ini.

Oklah ….. kepada anda yang rasa nak quit, tak kisah bisnes apa pun yang anda sedang buat,
bertenang dulu … cuba cari penyelesaian.

Kadang-kadang penyelesaian perlu dapat daripada luar.

Ok lah, saya perlu berehat, esok nak sambung perjalanan. &_&

ps : ini link ebook 5 dollar tu, http://rkurl.com/usd5
Selamat maju jaya;

Ikhlas;
Raja Kamil
www.RajaKamil.biz

3 Idea Untuk Dapatkan Modal (berdasarkan pengalaman sendiri)

3 Idea Untuk Dapatkan Modal

Salam hormat;

Salah satu masalah yang kerap dialami oleh usahawan, ialah kekurangan modal.
Saya bahagikan kepada dua kategori orang yang kurang modal ni.

Pertama : Orang yang baru berniaga, dan kurang modal
Kedua : Orang yang sudah lama berniaga, dan kurang modal.

Untuk orang yang baru berniaga dan kurang modal,
perkara yang perlu diberi perhatian ialah,
Cara nak dapatkan modal !

Untuk orang yang dah lama berniaga tapi kurang modal,
dia kena tambah satu lagi perkara,
PENGURUSAN !

Untuk pengurusan,, kita cerita lain kalilah kot.

Ok. Dalam email ni, saya ingin kongsikan, bagaimana saya mula bisnes dengan tanpa modal !

Sebelum tu, saya ingin nyatakan …. di bawah ini, adalah idea-idea cari modal, yang tak keluarkan duit ringgit, yang saya sendiri pernah lakukan !

Ia tak perlukan modal ringgit, tapi, mungkin perlukan masa/tenaga !

Satu lagi, idea-idea di bawah ini, tujuannya hanya untuk cari modal berniaga !
Kalau nak kaya raya, mungkin kena ubah suai sikit.

Cara saya, mula-mula, cari modal. Dah ada modal, buat bisnes. Duit bisnes tulah jadi modal untuk hidup kaya raya. ahakz…

Idea 1 : Jual barang terpakai !

 

barang terpakai

Masa saya mula-mula terlibat dalam bisnes, saya memang takde modal.
Duit nak makan/minum tu adalah.

Tapi, nak buat modal niaga, memang takde.
Masa tu, saya buntu memikirkan idea untuk berniaga tanpa modal, sehinggalah, pada satu hari,
henfon yang saya guna masa tu, rosak.

Apa yang saya buat ialah, saya pinjam kamera kawan,
dan tangkap beberapa gambar, kemudian, jual di internet.

Saya iklankan henfon saya tu,
dan dipendekkan cerita, ianya terjual !
Duit tu, saya jadikan modal awal bisnes saya.

ps : dulu, saya guna Lelong.com.my,
sekarang saya rasa Mudah.my lagi senang
nak jual barang-barang 2nd hand ni.

Idea 2 : Kerja-kerja Digital

Kerja Digital
Satu lagi, kaedah saya cari duit modal, ialah dengan membuat kerja-kerja digital.

Bagaimana?
Saya ambil servis bina laman web, edit gambar, tulis artikel kat blog-blog.
Kat mana nak cari orang yang nak servis ni?
Simple, saya guna Fiverr.com je.

Ok lah … servis yang saya tawarkan tu pun, tak susah sangat. Kalau tak reti, saya search tutorial kat FB.
Masa saya rajin dulu, pernahlah juga dapat sehingga 50 usd sehari.

Idea 3 : Tawarkan ruang pengiklanan

Ha … ini saya selalu buat.
Saya buat satu ebook, kemudian, saya tawarkan ruang iklan dalam ebook tu.

Cara lain pula, ialah, saya tawarkan ruang iklan di post saya di FB.

Tapi, ada ke orang nak iklan kat wall kita?

Ha … ini apa yang saya buat, kalau FB tu, saya banyakkan Friends.
1 akaun, boleh Friends 5000 orang.

Nak friends dengan orang, simple je… join group ramai orang, lepas tu, carilah friends kat situ.

Janganlah baru jadi friend, terus buat iklan, memang orang menyampah, dan akan unfriend kita.

Selain FB, saya juga guna Twitter, Instagram dan lain-lain platform.

Kalau terdesak sangat, saya akan tawarkan Iklan Bundle kat semua platform social media yang saya ada, pada harga yang rendah !

 

Boleh rujuk post ni.
Post ni, saya saje je buat demo, untuk anda lihat sendiri potensinya….
https://www.facebook.com/rajakamil/posts/10211487865366469

 

Modal saya?
Mana ada modal, FB free, Instagram free, Twitter free, Fanpage free, Group FB Free …
hehe …..Dapat idea?

Saya ada kawan, dia buat Fanpage, kemudian dapatkan Like banyak2, lepastu, buat servis iklan kat Fanpage dia.

Dia buat benda tu Fulltime …..

Ok … sebenarnya banyak lagi caranya untuk idea nak cari modal ni.
Tapi, ini 3 cara yang saya teringat sekarang ni.

Dan, ketiga-tiga cara ni, saya sendiri pernah buat,
dan memang betul-betul membantu saya,
dapatkan modal !

Dalam ketiga-tiga cara di atas, anda suka yang mana satu?
Komen sikit kat bawah ni …..

Custom Audience Guna Mudah.my

Custom Audience
 
Salah satu cara untuk dapatkan targeted audience ialah dengan buat Lookalike Audience.
 
Dengan syarat, Lookalike Audience tu, mestilah source dia daripada Custom Audience yang berkualiti
 
Jika anda jual aksesori smartphone/kereta/rumah, boleh guna cara di bawah.
 
1. Buat iklan dekat mudah.
2. Iklan rumah ke, kereta ke, smartphone ke
3. Nanti, bertalu-talu orang akan wassap anda
4. Nombor2 tu, jadikan custom audience anda
5. Boleh retarget ads kat diorang
6. Boleh juga buat lookalike audience
 
 
Selamat mencuba

Bisnes online, nak buka kedai?

Tadi saya dapat soalan ni di email,

 

Saya Bisnis accecoris muslimah..?

Saya xpernah ikut kelas matketing,dsbbkan ade baby kecik kat rumah.. tp Alhamdulillah sebulan saya dapat 10-15k alhamdulillah..
Tp serabutlah sikit.. sbb saya kejekan smua sensorang ade staf sorg je.. plane nak buka Kedai lepas raya ni.. tapiiiii mac x cukop ilmuuu…  Teringin nak belajar nak kembangkan lagi bisnis ni..
Apa yg perlu saya buat ya

Ini jawapan saya :

Tahniah kepada puan.

Ini saranan saya sebelum puan buka kedai.

Kira kos dahulu :-

1. Cuba kira, berapakah kos untuk sewa kedai dan renovasi kedai

2. Pastikan kedai tersebut, berada di laluan orang ramai

3. Jangan lupa masukkan juga kos elektrik, air, internet untuk kedai. Boleh tanya kawan-kawan yang buka kedai

Simulasi :-
1. Cuba buat simulasi, perjalanan kedai tersebut
2. Berapa orang staf yang akan jaga kedai tersebut
3. Bagamaina nak promosikan kedai nanti
4. Bagaimana nak maintain jualan online serentak dengan nak hidupkan kedai
Persoalan untuk difikirkan
1. Andai kata dalam tempoh 15 bulan tiada sale, bolehkah puan bertahan?
2. Kenapa 15 bulan?
– sewa 12 bulan, adalah sewa minimum dalam kebanyakan contract sewa kedai
– 2 bulan deposit
– 1 bulan deposit bil elektrik dan air
3. kos renovasi RM20,000 ke RM50,000 (untuk renovasi sederhana)

Kawan-kawan saya, ramai yang berniaga online dan kemudian cuba buka kedai.
Namun, tak ramai yang bertahan.
Bukan sahaja kedai tutup, bisnes online yang asalnya maju pun, tak jalan juga.

Banyak kelebihan bila buka kedai ni, untuk buka kedai, pergilah belajar dengan pekedai yang dah berjaya.

Itu sahaja jawapan saya untuk persoalan puan.

Terima kasih;
Raja Kamil