LATEST POST

Bisnes Tepi

Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Salam hormat; Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?” Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook. So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.…

Baca Sampai Lebam …

LATEST POST

winners never quit

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya] Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income. Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja. Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap. Ada masa ok, ok lah. Ada masa tak ok, tak oklah. Malangnya, kebanyakan…

Baca Sampai Lebam …

LATEST POST

04

Kisah seorang suami berpendapatan RM3000.

Bukan Tak Boleh. Kisah seorang suami berpendapatan RM3000 di Zaman Sekarang. *TERKINI, Mei 2015 25/26hb…Suami dapat gaji bersih RM3000 Terus buat internet banking bayar : – bil air – 0 (dok Selangor, air Free) – duit rumah – RM600 – duit kereta – RM200 – bil elektrik – RM80 (tak pakai aircond) – bil internet…

Baca Sampai Lebam …

Bisnes Tepi

Freemium : Tip Bisnes ‘Tepi’

Salam hormat; Acap kali, saya terima soalan, “bagaimana nak buat duit tepi?” Sebab banyak kali dah saya jawab kot email dan Facebook, so, saya ingat, saya tulis je lah, sebuah panduan ringkas dalam bentuk ebook. So, lepas ni, kalau ada orang tanya kat anda, bagaimana nak buat tepi, forward je ebook ni kat dia nanti.…

Baca Sampai Lebam …

winners never quit

Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya

[Kalau tak ‘jatuh’ itu bukan hero namanya] Satu hari, saya buntu, tak tahu nak buat apa lagi untuk jana income. Saya cakap dalam hati, lagi seminggu, kalau takde perkembangan, saya cari kerja. Bayangkan, sudah dekat 2 bulan, saya takde income yang tetap. Ada masa ok, ok lah. Ada masa tak ok, tak oklah. Malangnya, kebanyakan…

Baca Sampai Lebam …

03

Miskin & Kaya.

Orang kaya jadi kaya, sebab dia menyimpan dahulu, belanja kemudian. Orang miskin jadi miskin, sebab dia belanja dahulu, tak dan nak simpan. PS: Miskin ke, kaya ke, bersyukurlah, semuanya adalah daripada Allah.

Baca Sampai Lebam …

02

‘Tabayyun’

Ini mafhum Hadis yang kami belajar dan wajib hafal masa Form 1, “Cukuplah (berhenti) seseorang itu, – Berbohong – Dengan bercakap tentang – Apa yang dia dengar” Dalam arab dia, ‘Kafal mar.a kaziban, an yuhaddisa, bikulli ma samia’ Ini mafhum hadis Nabi. Kami wajib hafal masa form 1. Masa tu tak nampak apa relevannya. Sekarang,…

Baca Sampai Lebam …

Page 1 of 565