Cara daftar dan keluar duit Paypal


Memandangkan ramai yang tanya pasal PayPal
Biar saya cuba jawab.

Langkah Pendaftaran
1. Pergi ke www.paypal.com dan cari link pendaftaran di sana. Atau, boleh terus ke link pendaftaran menggunakan shortcut yang sudah saya buat. http://rajakamil.biz/go/paypal

2. Daftar, masukkan nama sebenar dan mengikut IC. Alamat rumah pun jgn tipu2 ek ^_^.
Sebab nya, kalau ada apa-apa berlaku pada akaun paypal kita, kita boleh kemukakan bukti kepada pihak paypal bahawa kita adalah pemilik sah akaun.
(Note : Kalau dah ada akaun paypal sebelum ni, jgn guna computer yang sama untuk buka akaun paypal lagi. Nanti paypal terus reject)

3. Untuk maklumat kad kredit. Saya harap anda JANGAN masukkan no kad kredit anda.
Kerana, takut akan “online theft”. Nasihat saya, guna jer debit kad. The best kat Malaysia buat masa ini, ialah Public Bank.
Bagi mereka yang ada masalah atau tidak sabar-sabar untuk memulakan bis online ni, alasan kena tunggu lama untuk dapatkan debit kad patut tak timbul lagi kerana, anda juga boleh menggunakan virtual kad kredit (VCC). Dia macam debit kad tetapi online.
Nak dapatkan VCC, anda boleh beli terus VCC untuk paypal di www.VCCclub.com (bukan saya punya)

4. Selepas itu, verifiedkan kad debit anda di paypal. Debit kad anda akan di caj sebanyak $1 lebih. Tetapi fund itu akan dimasukkan ke akaun paypal anda juga.

5. Tunggu statement debit kad. Kalau guna debit kad, biasanya setiap hujung bulan anda akan dapat statement penggunaan debit kad. Lihat pada statement tersebut dan ambil ‘expute number’ transaction tersebut dan verifiedkan di ruang paypal anda.
Kalau guna VCC, dalam 3 hari, admin VCCclub akan emailkan anda no tersebut.
Selesai

Itu untuk pendaftaran. Untuk pengeluaran pula.

1. Klik pada ‘withdraw’ di dalam paypal.com
2. Duit tersebut akan dicreditkan ke kad debit kita. Pengguna debit kad public bank.
boleh withdraw kan duit tu di ATM. Ada caj yang dikenakan pihak paypal. Kena baca FAQ mereka.

3. Anda boleh juga menjual fund paypal anda di WangCyber atau pada saya. $_$
Biasanya, warga WC ambil lebih rendah daripada pertukaran semasa. Kalau sekarang ni, $1= RM3.54 tapi kat WC, rata-rata jual $1=RM3.2 ke RM3.4
Note : nak cepat laku, jual lagi murah.hehe

Itu lah serba sedikit mengenai pendaftaran dan pengeluaran duit paypal.
Jika anda ada persoalan lain, boleh tanya saya di ruangan komen


Penaja Kami :

Iklan Teks Serendah RM10 Sahaja! (klik sini untuk info)


1x1.trans Cara daftar dan keluar duit Paypal

Incoming search terms:

  • cara daftar paypal (110)
  • cara daftar paypal malaysia (95)
  • panduan daftar paypal (32)
  • 2012 buat pay pal (24)
  • macam mana nak daftar paypal (22)
  • cara nak buat paypal (19)
  • cara daftar pay pal m2u (14)
  • cara daftar akaun paypal (10)
  • pendaftrarn paypal (1)
  • cara keluarkan duit dari akaun nuri (1)

Komen lah der/sis ...

51 Comments

  • ~aSHa~

    Reply Reply April 23, 2011

    tq for sharing ttg paypal ni…
    sy sdg menunggu bayaran dari myipanel
    dan ilmu anda ini sangat berguna.

  • nurul idayu

    Reply Reply March 29, 2011

    RK, sy dh try..lepas dh..hehehe..tq atas info semua komentar..
     

  • nurul idayu

    Reply Reply March 29, 2011

    saya baru register paypal..lepas tu dia charge rm2.00 n ada button untuk top up..saya letak la rm10.00..lepastu dia direct saya ke m2u..dh siap semua, mcm mn kita nak tahu ada brapa balance dlm acc paypal kita?harap dpt bantu, sy tgh chuak ni takut ada tersilap

  • megat

    Reply Reply February 16, 2011

    naper kad debit sya xleh nak register…….

  • abc

    Reply Reply February 8, 2011

    Salam, saya pki maybank debit card tu tp time nak register kat ruangan kad kredit tu, ada error dan sistem ckp pendaftaran telah didenied oleh bank

    • Raja Kamil

      Reply Reply February 16, 2011

      Hurm, saya cadangkan cuba tanyakan pada pihak bank kad debit anda. Sebab lain bank, lain cara setting.

  • Nuri

    Reply Reply December 12, 2010

    time nak register dia suruh masukkan nombor kredit kad..
    kalo nak guna debit kad maybank tu, nak tekan kat mana ? xda option debit kad pun huhu..

    • Raja Kamil

      Reply Reply December 12, 2010

      @Nuri masukkan nombor kad Debit kad tu dalam ruangan nombor kad kredit.

  • newbie

    Reply Reply December 8, 2010

    erk..macam mana kita boleh buat duit dgn pay pal ni plak lepas kita da ade acc die?
    huhu

  • uchu

    Reply Reply December 7, 2010

    klau x pkai yg gmbr cherry tu pkai yg biasanye kad yg kuning tu boleh ke?

    • Raja Kamil

      Reply Reply December 7, 2010

      @uchu , yang kuning tu Kad ATM je. Tak boleh lah kalau nak jadi kad debit. Nak buat kad debit ni, kejap je. :). FREE

  • wan

    Reply Reply December 2, 2010

    a'kum…sekadar nak bertanyer…
    boleh tak kalau saje2 nak wat akaun paypal coz rasa cam waktu skrang xder pe lagi yg nak d gnkan dengan akaun tu……
    n maybe for the next time nak gn,xyah dah sibuk2 baru nak wat,just log in trus jer….
    n the q? is……da pape masalah n risiko x bile buat akaun tu?

    • Raja Kamil

      Reply Reply December 2, 2010

      W’salam Wan. Tiada masalah pun. Buatlah, bila nak pakai nanti, mudah.

  • swatman

    Reply Reply November 22, 2010

    salam rk….. thx 4 d info… aku ni xbaper reti sgt pasal paypal…. tapi memang aku rase nak wat satu….. sebab  byk bende nak guna pki paypal skang….
    so bagi cadangan rk …. kalo aku ni yangx baper tau sgt pasal paypal  nih…. rase nak amik yang mana erk…. aku just nak beli2  barang jer….

  • khai

    Reply Reply November 17, 2010

    nk tnye kad debit maybank tu kad bank yg mesin atm ke

    • Raja Kamil

      Reply Reply November 17, 2010

      Yeap. Tapi bukan yang warna kuning tu, tapi yang ada gambar cherry.
      Kalau kad ATM kuning, kena pergi dekat kaunter cakap nak tukar kad debit.
      Nanti dia bagi free je :)

  • Wahida Telaga Biru

    Reply Reply October 15, 2010

    terima kasih ye di atas info ini…= )

    • Raja Kamil

      Reply Reply October 16, 2010

      Sama2

  • seri

    Reply Reply May 16, 2010

    saya dah buka acc paypal..semua dah vrified paypal dah hntr email yg acc paypal saya dah boleh di gunakan..tapi masalah nya disini saya nak tanya kenapa duit dollar yg saya klim untuk di masukkan ke dalam akaun paypal saya masih tergantung…pending whithdraw requests..adakah setiap tranfer yg kita lakukan harus menunggu agak lama….

    • Raja Kamil

      Reply Reply May 19, 2010

      @Seri, biasanya ia mengambil masa, dari 4 hari ke 7 hari.

  • mazlan

    Reply Reply April 28, 2010

    saya nk check balik acc paypal saya..personal ke premier acc.?..blog ni mengingatkan saya..tkasih.

  • mohanis

    Reply Reply February 18, 2010

    baru daftar paypal. contoh kalau sertai program yg buat pembayaran komisen melalui paypal, pada akaun paypal tu nk isi mcm mana? sbb paypal tak ada no akaun kan, email ke?

    • Raja Kamil

      Reply Reply February 20, 2010

      ‘no akaun’ bagi paypal kita ialah, email yang kita dok guna untuk login

  • rohadi

    Reply Reply January 24, 2010

    terima kasih atas info yang saudara berikan….

    saya dah daftar akaun pay pal dengan menggunakan maybank debit card. tapi x tahu pulak apa dibuat dengan pay pal saya

    • Raja Kamil

      Reply Reply January 25, 2010

      Sama-sama, kongsilah nanti updatenya macam mana

  • Kimizo

    Reply Reply January 9, 2010

    Info yang sangat berguna
    nanti aku nak daftar paypal lak
    takde lagi ni

  • wan2911

    Reply Reply November 6, 2009

    info yang sangat berguna..tQ bro
    kalau pakai online lagi senang, xyah tunggu sttemnt ujung bulan, leh dpt no pin tu pakai online je dlm mase 2-3 hari :)

  • Raja Kamil

    Reply Reply November 6, 2009

    @danzaimar
    betul, betul, betul

  • Raja Kamil

    Reply Reply November 6, 2009

    Syarat buat debit kad maybank ialah mesti ada akaun saving maybank

  • hilmi

    Reply Reply September 27, 2009

    Salam Tuan RK.
    sekadar ingin bertanya, xnak ke wat review psl Alertpay atau yg lain2. nak gak tau psl internet payment method selain paypal nih.

    • Raja Kamil

      Reply Reply September 27, 2009

      Hurm, bagus juga cadangan tu…..

      • hilmi

        Reply Reply September 29, 2009

        Selamat Hari Raya Aidilfitri juga untuk Tuan RK. Terima kasih kerana sudi menjenguk blog saya yg x seberapanya tu

  • boblampam

    Reply Reply September 17, 2009

    aper syarat nak buat debit card maybank? :cool:

  • danzaimar

    Reply Reply September 10, 2009

    RK,

    pada saya, cara paling mudah nak withdraw paypal ialah dengan menjual fund tu kt forum2..coz xkena fee usd5..huhuhu :oops:

  • daktecik

    Reply Reply September 9, 2009

    rk….nk daftar paypal kne bayar ke?

  • tunepal

    Reply Reply August 22, 2009

    ehm..satu panduan yg bagus.

  • awe9

    Reply Reply August 21, 2009

    good info dari RK.. paypal semakin penting sekarang.=)

  • hafiz kmm

    Reply Reply August 19, 2009

    ooo bagus jugak debit card ni. aku ade duit kat paypal tapi langsung xleh kuarkan. bgus gak…

    tapi xde risiko ke debit kad punya number kena curi (cam kredit kad)?

    • Raja Kamil

      Reply Reply August 19, 2009

      Risiko ada juga. Sebab tu digalakkan guna debit kad untuk minimizekan lagi risiko.
      PS: Kat paypal, risiko nombor kad kredit kena curi adalah rendah. Kalau guna kad debit, lagi rendah risiko hilang duit
      PPS : Macam kenal je nama di atas, tapi di mana yer? :D

  • Mantra

    Reply Reply August 19, 2009

    Thanks RK.
    Saya dengar kad debit Maybank pun dah boleh daftar paypal.
    Betul ke?

  • waka

    Reply Reply August 18, 2009

    senang je register paypal, pastu guna pun senang kalau belum ade acc paypal elok la buat, sonang weh.

  • Eddy

    Reply Reply August 18, 2009

    Mcm mne cara nk jual fund paypal?

    • Raja Kamil

      Reply Reply August 18, 2009

      Cari orang yang berminat untuk beli fund kamu. Kemudian, nego dengan dia harga paypal tu.
      Lepas persetujuan, transfer fung paypal ke paypal buyer tadi dan minta dia buat pembayaran ke akaun kamu.
      Mudah sahaja.

  • Miss Q

    Reply Reply August 18, 2009

    SO MAKNA NYA KITA MESTI ADA DEBIT CARD DULA LA NI KAN?
    EMM…ACC TU NK PILIH KATEGORI YG MANE (PERSONAL KE , PREMIER KE OR BUSINESS)

    • Raja Kamil

      Reply Reply August 18, 2009

      Kalau pilih personal : Untuk membuat pembayaran sahaja
      Premier : untuk jual-beli (terima dan hantar bayaran)
      Bisnes : Caj dia mahal

      • Fazli

        Reply Reply August 18, 2009

        caj apa yang mahal tu ek? saya baru je upgrade ke business. takde caj pape pun.

        • Raja Kamil

          Reply Reply August 18, 2009

          Dah pernah buat traction? Kalau tak silap saya. caj setiap transaction bagi akaun bisnes lebih tinggi. Correct me I got wrong :D

Leave A Response

* Denotes Required Field

Current ye@r *