Cara daftar dan keluar duit Paypal


Memandangkan ramai yang tanya pasal PayPal
Biar saya cuba jawab.

Langkah Pendaftaran
1. Pergi ke www.paypal.com dan cari link pendaftaran di sana. Atau, boleh terus ke link pendaftaran menggunakan shortcut yang sudah saya buat. http://rajakamil.biz/go/paypal

2. Daftar, masukkan nama sebenar dan mengikut IC. Alamat rumah pun jgn tipu2 ek ^_^.
Sebab nya, kalau ada apa-apa berlaku pada akaun paypal kita, kita boleh kemukakan bukti kepada pihak paypal bahawa kita adalah pemilik sah akaun.
(Note : Kalau dah ada akaun paypal sebelum ni, jgn guna computer yang sama untuk buka akaun paypal lagi. Nanti paypal terus reject)

3. Untuk maklumat kad kredit. Saya harap anda JANGAN masukkan no kad kredit anda.
Kerana, takut akan “online theft”. Nasihat saya, guna jer debit kad. The best kat Malaysia buat masa ini, ialah Public Bank.
Bagi mereka yang ada masalah atau tidak sabar-sabar untuk memulakan bis online ni, alasan kena tunggu lama untuk dapatkan debit kad patut tak timbul lagi kerana, anda juga boleh menggunakan virtual kad kredit (VCC). Dia macam debit kad tetapi online.
Nak dapatkan VCC, anda boleh beli terus VCC untuk paypal di www.VCCclub.com (bukan saya punya)

4. Selepas itu, verifiedkan kad debit anda di paypal. Debit kad anda akan di caj sebanyak $1 lebih. Tetapi fund itu akan dimasukkan ke akaun paypal anda juga.

5. Tunggu statement debit kad. Kalau guna debit kad, biasanya setiap hujung bulan anda akan dapat statement penggunaan debit kad. Lihat pada statement tersebut dan ambil ‘expute number’ transaction tersebut dan verifiedkan di ruang paypal anda.
Kalau guna VCC, dalam 3 hari, admin VCCclub akan emailkan anda no tersebut.
Selesai

Itu untuk pendaftaran. Untuk pengeluaran pula.

1. Klik pada ‘withdraw’ di dalam paypal.com
2. Duit tersebut akan dicreditkan ke kad debit kita. Pengguna debit kad public bank.
boleh withdraw kan duit tu di ATM. Ada caj yang dikenakan pihak paypal. Kena baca FAQ mereka.

3. Anda boleh juga menjual fund paypal anda di WangCyber atau pada saya. $_$
Biasanya, warga WC ambil lebih rendah daripada pertukaran semasa. Kalau sekarang ni, $1= RM3.54 tapi kat WC, rata-rata jual $1=RM3.2 ke RM3.4
Note : nak cepat laku, jual lagi murah.hehe

Itu lah serba sedikit mengenai pendaftaran dan pengeluaran duit paypal.
Jika anda ada persoalan lain, boleh tanya saya di ruangan komen


Penaja Kami :

Iklan di sini! (klik untuk info)


Incoming search terms:

  • cara daftar paypal (110)
  • cara daftar paypal malaysia (95)
  • panduan daftar paypal (32)
  • 2012 buat pay pal (24)
  • macam mana nak daftar paypal (22)
  • cara nak buat paypal (19)
  • cara daftar pay pal m2u (14)
  • cara daftar akaun paypal (10)
  • nak daftar public bank online (1)
  • paypal daftar guna public bank (1)

Komen lah der/sis ...

  • http://mdm7781.blogspot.com ~aSHa~

    tq for sharing ttg paypal ni…
    sy sdg menunggu bayaran dari myipanel
    dan ilmu anda ini sangat berguna.

  • http://flaminina.tumblr.com nurul idayu

    RK, sy dh try..lepas dh..hehehe..tq atas info semua komentar..
     

  • http://flaminina.tumblr.com nurul idayu

    saya baru register paypal..lepas tu dia charge rm2.00 n ada button untuk top up..saya letak la rm10.00..lepastu dia direct saya ke m2u..dh siap semua, mcm mn kita nak tahu ada brapa balance dlm acc paypal kita?harap dpt bantu, sy tgh chuak ni takut ada tersilap

  • http://yahoo.com megat

    naper kad debit sya xleh nak register…….

  • http://sejalurmajaz.blogspot.com/ abc

    Salam, saya pki maybank debit card tu tp time nak register kat ruangan kad kredit tu, ada error dan sistem ckp pendaftaran telah didenied oleh bank

    • Raja Kamil

      Hurm, saya cadangkan cuba tanyakan pada pihak bank kad debit anda. Sebab lain bank, lain cara setting.

  • Nuri

    time nak register dia suruh masukkan nombor kredit kad..
    kalo nak guna debit kad maybank tu, nak tekan kat mana ? xda option debit kad pun huhu..

    • Raja Kamil

      @Nuri masukkan nombor kad Debit kad tu dalam ruangan nombor kad kredit.

  • newbie

    erk..macam mana kita boleh buat duit dgn pay pal ni plak lepas kita da ade acc die?
    huhu

  • uchu

    klau x pkai yg gmbr cherry tu pkai yg biasanye kad yg kuning tu boleh ke?

    • Raja Kamil

      @uchu , yang kuning tu Kad ATM je. Tak boleh lah kalau nak jadi kad debit. Nak buat kad debit ni, kejap je. :). FREE

  • wan

    a'kum…sekadar nak bertanyer…
    boleh tak kalau saje2 nak wat akaun paypal coz rasa cam waktu skrang xder pe lagi yg nak d gnkan dengan akaun tu……
    n maybe for the next time nak gn,xyah dah sibuk2 baru nak wat,just log in trus jer….
    n the q? is……da pape masalah n risiko x bile buat akaun tu?

    • Raja Kamil

      W’salam Wan. Tiada masalah pun. Buatlah, bila nak pakai nanti, mudah.

  • http://www.besout4ever.blogspot.com swatman

    salam rk….. thx 4 d info… aku ni xbaper reti sgt pasal paypal…. tapi memang aku rase nak wat satu….. sebab  byk bende nak guna pki paypal skang….
    so bagi cadangan rk …. kalo aku ni yangx baper tau sgt pasal paypal  nih…. rase nak amik yang mana erk…. aku just nak beli2  barang jer….

  • khai

    nk tnye kad debit maybank tu kad bank yg mesin atm ke

    • Raja Kamil

      Yeap. Tapi bukan yang warna kuning tu, tapi yang ada gambar cherry.
      Kalau kad ATM kuning, kena pergi dekat kaunter cakap nak tukar kad debit.
      Nanti dia bagi free je :)

  • http://www.galeriwahida.blogspot.com Wahida Telaga Biru

    terima kasih ye di atas info ini…= )

    • Raja Kamil

      Sama2

  • seri

    saya dah buka acc paypal..semua dah vrified paypal dah hntr email yg acc paypal saya dah boleh di gunakan..tapi masalah nya disini saya nak tanya kenapa duit dollar yg saya klim untuk di masukkan ke dalam akaun paypal saya masih tergantung…pending whithdraw requests..adakah setiap tranfer yg kita lakukan harus menunggu agak lama….

    • Raja Kamil

      @Seri, biasanya ia mengambil masa, dari 4 hari ke 7 hari.

  • http://yahoo mazlan

    saya nk check balik acc paypal saya..personal ke premier acc.?..blog ni mengingatkan saya..tkasih.

  • http://naturallyplus-my.blogspot.com/ mohanis

    baru daftar paypal. contoh kalau sertai program yg buat pembayaran komisen melalui paypal, pada akaun paypal tu nk isi mcm mana? sbb paypal tak ada no akaun kan, email ke?

    • Raja Kamil

      ‘no akaun’ bagi paypal kita ialah, email yang kita dok guna untuk login

  • http://www.rohadi.ws rohadi

    terima kasih atas info yang saudara berikan….

    saya dah daftar akaun pay pal dengan menggunakan maybank debit card. tapi x tahu pulak apa dibuat dengan pay pal saya

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Sama-sama, kongsilah nanti updatenya macam mana

  • http://kimirekonen.com/blog Kimizo

    Info yang sangat berguna
    nanti aku nak daftar paypal lak
    takde lagi ni

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Hurm, kena ada paypal tu bro. :)

  • http://www.mohdridzuan.com wan2911

    info yang sangat berguna..tQ bro
    kalau pakai online lagi senang, xyah tunggu sttemnt ujung bulan, leh dpt no pin tu pakai online je dlm mase 2-3 hari :)

  • http://rajakamil.biz Raja Kamil

    @danzaimar
    betul, betul, betul

  • http://rajakamil.biz Raja Kamil

    Syarat buat debit kad maybank ialah mesti ada akaun saving maybank

  • http://cerinti.blogspot.com hilmi

    Salam Tuan RK.
    sekadar ingin bertanya, xnak ke wat review psl Alertpay atau yg lain2. nak gak tau psl internet payment method selain paypal nih.

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Hurm, bagus juga cadangan tu…..

      • http://cerinti.blogspot.com hilmi

        Selamat Hari Raya Aidilfitri juga untuk Tuan RK. Terima kasih kerana sudi menjenguk blog saya yg x seberapanya tu

  • boblampam

    aper syarat nak buat debit card maybank? :cool:

  • http://mykakiwayang.blogspot.com danzaimar

    RK,

    pada saya, cara paling mudah nak withdraw paypal ialah dengan menjual fund tu kt forum2..coz xkena fee usd5..huhuhu :oops:

  • daktecik

    rk….nk daftar paypal kne bayar ke?

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      foc

  • http://tunepal.net/health tunepal

    ehm..satu panduan yg bagus.

  • http://www.rahshafeez.com awe9

    good info dari RK.. paypal semakin penting sekarang.=)

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      betul…betul…betul…

  • hafiz kmm

    ooo bagus jugak debit card ni. aku ade duit kat paypal tapi langsung xleh kuarkan. bgus gak…

    tapi xde risiko ke debit kad punya number kena curi (cam kredit kad)?

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Risiko ada juga. Sebab tu digalakkan guna debit kad untuk minimizekan lagi risiko.
      PS: Kat paypal, risiko nombor kad kredit kena curi adalah rendah. Kalau guna kad debit, lagi rendah risiko hilang duit
      PPS : Macam kenal je nama di atas, tapi di mana yer? :D

  • http://blogekspress.com Mantra

    Thanks RK.
    Saya dengar kad debit Maybank pun dah boleh daftar paypal.
    Betul ke?

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Yeap. Boleh. Lihat dalam FAQ maybank

  • http://rahsiawangonline.com waka

    senang je register paypal, pastu guna pun senang kalau belum ade acc paypal elok la buat, sonang weh.

  • Eddy

    Mcm mne cara nk jual fund paypal?

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Cari orang yang berminat untuk beli fund kamu. Kemudian, nego dengan dia harga paypal tu.
      Lepas persetujuan, transfer fung paypal ke paypal buyer tadi dan minta dia buat pembayaran ke akaun kamu.
      Mudah sahaja.

  • Miss Q

    SO MAKNA NYA KITA MESTI ADA DEBIT CARD DULA LA NI KAN?
    EMM…ACC TU NK PILIH KATEGORI YG MANE (PERSONAL KE , PREMIER KE OR BUSINESS)

    • http://rajakamil.biz Raja Kamil

      Kalau pilih personal : Untuk membuat pembayaran sahaja
      Premier : untuk jual-beli (terima dan hantar bayaran)
      Bisnes : Caj dia mahal

      • http://www.fazbiz.com/blog Fazli

        caj apa yang mahal tu ek? saya baru je upgrade ke business. takde caj pape pun.

        • http://rajakamil.biz Raja Kamil

          Dah pernah buat traction? Kalau tak silap saya. caj setiap transaction bagi akaun bisnes lebih tinggi. Correct me I got wrong :D