Cara daftar dan keluar duit Paypal

Memandangkan ramai yang tanya pasal PayPal
Biar saya cuba jawab.

Langkah Pendaftaran
1. Pergi ke www.paypal.com dan cari link pendaftaran di sana. Atau, boleh terus ke link pendaftaran menggunakan shortcut yang sudah saya buat. http://rajakamil.biz/go/paypal

2. Daftar, masukkan nama sebenar dan mengikut IC. Alamat rumah pun jgn tipu2 ek ^_^.
Sebab nya, kalau ada apa-apa berlaku pada akaun paypal kita, kita boleh kemukakan bukti kepada pihak paypal bahawa kita adalah pemilik sah akaun.
(Note : Kalau dah ada akaun paypal sebelum ni, jgn guna computer yang sama untuk buka akaun paypal lagi. Nanti paypal terus reject)

3. Untuk maklumat kad kredit. Saya harap anda JANGAN masukkan no kad kredit anda.
Kerana, takut akan “online theft”. Nasihat saya, guna jer debit kad. The best kat Malaysia buat masa ini, ialah Public Bank.
Bagi mereka yang ada masalah atau tidak sabar-sabar untuk memulakan bis online ni, alasan kena tunggu lama untuk dapatkan debit kad patut tak timbul lagi kerana, anda juga boleh menggunakan virtual kad kredit (VCC). Dia macam debit kad tetapi online.
Nak dapatkan VCC, anda boleh beli terus VCC untuk paypal di www.VCCclub.com (bukan saya punya)

4. Selepas itu, verifiedkan kad debit anda di paypal. Debit kad anda akan di caj sebanyak $1 lebih. Tetapi fund itu akan dimasukkan ke akaun paypal anda juga.

5. Tunggu statement debit kad. Kalau guna debit kad, biasanya setiap hujung bulan anda akan dapat statement penggunaan debit kad. Lihat pada statement tersebut dan ambil ‘expute number’ transaction tersebut dan verifiedkan di ruang paypal anda.
Kalau guna VCC, dalam 3 hari, admin VCCclub akan emailkan anda no tersebut.
Selesai

Itu untuk pendaftaran. Untuk pengeluaran pula.

1. Klik pada ‘withdraw’ di dalam paypal.com
2. Duit tersebut akan dicreditkan ke kad debit kita. Pengguna debit kad public bank.
boleh withdraw kan duit tu di ATM. Ada caj yang dikenakan pihak paypal. Kena baca FAQ mereka.

3. Anda boleh juga menjual fund paypal anda di WangCyber atau pada saya. $_$
Biasanya, warga WC ambil lebih rendah daripada pertukaran semasa. Kalau sekarang ni, $1= RM3.54 tapi kat WC, rata-rata jual $1=RM3.2 ke RM3.4
Note : nak cepat laku, jual lagi murah.hehe

Itu lah serba sedikit mengenai pendaftaran dan pengeluaran duit paypal.
Jika anda ada persoalan lain, boleh tanya saya di ruangan komen

51 Replies to “Cara daftar dan keluar duit Paypal”

  1. saya baru register paypal..lepas tu dia charge rm2.00 n ada button untuk top up..saya letak la rm10.00..lepastu dia direct saya ke m2u..dh siap semua, mcm mn kita nak tahu ada brapa balance dlm acc paypal kita?harap dpt bantu, sy tgh chuak ni takut ada tersilap

  2. time nak register dia suruh masukkan nombor kredit kad..
    kalo nak guna debit kad maybank tu, nak tekan kat mana ? xda option debit kad pun huhu..

  3. a'kum…sekadar nak bertanyer…
    boleh tak kalau saje2 nak wat akaun paypal coz rasa cam waktu skrang xder pe lagi yg nak d gnkan dengan akaun tu……
    n maybe for the next time nak gn,xyah dah sibuk2 baru nak wat,just log in trus jer….
    n the q? is……da pape masalah n risiko x bile buat akaun tu?

  4. salam rk….. thx 4 d info… aku ni xbaper reti sgt pasal paypal…. tapi memang aku rase nak wat satu….. sebab  byk bende nak guna pki paypal skang….
    so bagi cadangan rk …. kalo aku ni yangx baper tau sgt pasal paypal  nih…. rase nak amik yang mana erk…. aku just nak beli2  barang jer….

    1. Yeap. Tapi bukan yang warna kuning tu, tapi yang ada gambar cherry.
      Kalau kad ATM kuning, kena pergi dekat kaunter cakap nak tukar kad debit.
      Nanti dia bagi free je 🙂

  5. saya dah buka acc paypal..semua dah vrified paypal dah hntr email yg acc paypal saya dah boleh di gunakan..tapi masalah nya disini saya nak tanya kenapa duit dollar yg saya klim untuk di masukkan ke dalam akaun paypal saya masih tergantung…pending whithdraw requests..adakah setiap tranfer yg kita lakukan harus menunggu agak lama….

  6. baru daftar paypal. contoh kalau sertai program yg buat pembayaran komisen melalui paypal, pada akaun paypal tu nk isi mcm mana? sbb paypal tak ada no akaun kan, email ke?

  7. terima kasih atas info yang saudara berikan….

    saya dah daftar akaun pay pal dengan menggunakan maybank debit card. tapi x tahu pulak apa dibuat dengan pay pal saya

  8. ooo bagus jugak debit card ni. aku ade duit kat paypal tapi langsung xleh kuarkan. bgus gak…

    tapi xde risiko ke debit kad punya number kena curi (cam kredit kad)?

    1. Risiko ada juga. Sebab tu digalakkan guna debit kad untuk minimizekan lagi risiko.
      PS: Kat paypal, risiko nombor kad kredit kena curi adalah rendah. Kalau guna kad debit, lagi rendah risiko hilang duit
      PPS : Macam kenal je nama di atas, tapi di mana yer? 😀

    1. Cari orang yang berminat untuk beli fund kamu. Kemudian, nego dengan dia harga paypal tu.
      Lepas persetujuan, transfer fung paypal ke paypal buyer tadi dan minta dia buat pembayaran ke akaun kamu.
      Mudah sahaja.

  9. SO MAKNA NYA KITA MESTI ADA DEBIT CARD DULA LA NI KAN?
    EMM…ACC TU NK PILIH KATEGORI YG MANE (PERSONAL KE , PREMIER KE OR BUSINESS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *