Kenapa orang tak baca iklan anda? Ini sebabnya …

Ini adalah email yang saya forwardkan kepada subscriber premium saya.

Saya repost kembali ke dalam blog ini, agar lebih ramai lagi yang dapat manfaat.

Jika nak jualan meningkat !

Salam hormat;

Saya nak kongsi 1 tip kepada anda.
“Jangan bagi pelanggan BACA FIKIRAN anda !”

Pernah tak, anda jumpa iklan di FB, baru baca sikit headline iklan tu,
anda terus dapat tangkap, iklan tu, tentang apa?

Biasanya, apa anda akan buat?
Anda akan skip iklan tu, dan tak baca pun sampai habis.

Mungkin anda berfikir, “aku tau dah dia nak cerita tentang apa”

Ok … sekarang, untuk situasi yang lain….

Anda nampak 1 iklan.
Anda baca headline iklan tu.

Anda tertarik, rasa nak baca lagi.
Anda klik “see more”

Anda baca kesemua iklan tu.
Kemudian anda rasa,
“Betul juga apa dia kata, lalu anda pun terasa nak komen “PM” untuk dapatkan maklumat lanjut”

Ada 2 situasi. Dua-dua situasi di atas, saya secara peribadi, SELALU lalui.
Macam pagi tadi, lepas subuh, tengok FB, ada 1 iklan berkaitan penapis air.

Takde pun rasa nak beli penapis air, tapi lepas baca iklan tu, saya rasa,
“Betul juga…”

Dan iklan tu agak panjang.
Saya kena klik see more.
Sebab panjang sangat iklan tu, saya kena “click to continue”

Semua gambar kat iklan tu saya tengok.

Tak cukup lagi, saya save iklan tu dan forward kat isteri saya.

Power betul iklan tu.

Bila kaji balik, kepoweran iklan tu, terletak kepada ayat-ayat yang pertama

SO… INI TIP untuk anda !

Pertama : Bila buat iklan, ayat mula-mula tu, kasi betul-betul POWER !

Sebab dia, simple je. Kita nak bagi orang  MELEKAT !

Kedua : dia dah “MELEKAT” dekat iklan kita, kita kasi lagi ayat power rangers.
Kita buat ayat yang akan buat diorang berfikir “Ha ah, betul juga kan…”

Ketiga : bila minda kita dan dia dah selari, kita masuk elemen “PENGUAT”
Gunakan ayat yang akan buat dia fikir, “POWER betul”
Biasanya, kita masukkan testimoni.

Keempat : Melekat dah, minda selari dah, testimoni dah, langkah terakhir, bagi ayat Call To Action.
Dalam tu, anda bagi arahan simple, “Klik sini” atau, “Wassap kami” atau, “PM kami” atau “Komen PM”

4 step je nak buat iklan yang power ni.

TAPI !
Ada satu lagi tip………
PELBAGAIKAN Ayat iklan !
Untuk iklan #1 dan iklan #2, sebaiknya, jangan guna ayat yang sama !

INGAT, awal-awal tadi, kita nak dia MELEKAT !
Kalau orang tu, dah boleh agak, iklan kita cerita pasal apa, dia TAKKAN MELEKAT !

Ok … itu jelah tip power rangers !

Di kesempatan ni,
saya nak ambil peluang untuk beri sedikit penerangan tentang Ebook Copywriting.

Ada 3 jenis.

– 129 Ayat Copywriting
– 472 Skrip Copywriting
– Kamus Copywriting

Yang bezakan setiap satu, ialah jumlah ELEMEN !

129 Ayat Copywriting
– ada 2 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– total ada 129 Skrip Copywriting
– Harga : RM20
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/129ayatcopywriting-/181

473 Skrip Copywriting
– ada 7 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– total ada 473 skrip copywriting
– Harga : RM50
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/473skripcopywriting-/147

Kamus Copywriting
– ada 19 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– ayat Menarik Dan Hebat
– ayat Agent Dan Ahli
– ayat Bebas Memilih
– ayat Senang Mudah
– ayat Pujukan
– ayat Penegasan
– ayat Ori Dan Asli
– ayat Bernilai Besar
– ayat Tagline & Slogan
– ayat Meminimakan Risiko
– ayat Call to Action
– ayat Lengkap Menyeluruh
– total LEBIH 1500 skrip copywriting
– Harga : RM150
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/copywriting001/147

Jika anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej Skrip Copywriting di atas.
Pada saya, bagi yang baru menceburi bisnes internet, sesuai “129 ayat Copywriting”
Bagi yang sudah buat bisnes internet lebih daripada 1 tahun, sesuai “473 Skrip Copywriting”
Manakala, bagi yang telah menja lebih daripada RM1k sebulan, saya sarankan “Kamus Copywriting”

Itu je lah dahulu untuk email ini.
Semoga anda dapat manfaat daripada perkongsian ini.

Terima kasih;
Raja Kamil

About The Author

Raja Kamil

...

1 Comment

Leave A Response

* Denotes Required Field