Ukur Baju Di Badan Sendiri.

06

Saya ada jumpa sorang pak guard ni di KL.
Gaji dia RM1500.
Anak 4 orang, bersekolah lagi semua.
Wife, dia tak bekerja.

Saya tanya dia, “Bang, gaji banyak tu, cukup ke. Sekarang ni semua mahal. Dok K.L lagi…”

Dia jawab, “Insya Allah cukup”

Saya balas balik, apa tips dia bang? Ada kawan saya ni, setiap bulan, gaji tak pernah cukup.

Dia jawab, “Ukur baju di badan sendiri. Ok lah dik. Saya nak pergi lunch dulu”.

Pak Guard tu pun keluar nak pergi makan. Perasan kat tangan dia, bekal nasi dan sebotol air kosong.

Problem For Every Solution.

05

Ada satu jenis manusia ni,
“they have problem for every solution”

Dalam BM, lebih kurang maksud dia,
“mereka ada masalah (alasan) untuk setiap penyelesaian”

Orang macam ni, bagilah 1001 penyelesaian pun, mereka ada je alasan nak kata tak boleh.

Ps: tiba2 teringat seorang kenalan yang gaji dia 5 angka sebulan, tapi dok gaduh setiap bulan tak cukup

Kisah seorang suami berpendapatan RM3000.

04

Bukan Tak Boleh.
Kisah seorang suami berpendapatan RM3000 di Zaman Sekarang.
*TERKINI, Mei 2015

25/26hb…Suami dapat gaji bersih RM3000
Terus buat internet banking bayar :
– bil air – 0 (dok Selangor, air Free)
– duit rumah – RM600
– duit kereta – RM200
– bil elektrik – RM80 (tak pakai aircond)
– bil internet – RM117
– ansuran motor kapcai- RM150
– perbelanjaan sekolah anak – RM150
– duit belanja anak – RM150

Jumlah keseluruhan – RM1447
.
.
? Berbekalkan duit baki gaji RM1553 balik ke rumah,
ajak isteri keluar makan.
Terus disambut dengan isteri satu soalan,
“Hari ni hari haji abang kan? Dah simpan duit dalam Tabung Haji?”
.
Suami tepuk dahi. Terlupa pulak rutin bulanan. Hari gaji, mesti,
simpan RM100 ke RM200 dulu sebelum belanja macam-macam.
Pergi Bank Islam sat, bank in RM100. Bulan, ni budak-budak
cuti sekolah, nak pakai duit nak pergi bercuti.
.
? Baki sekarang, RM1347
.
Suami mengangguk lemah, baru nak boros sikit bulan ni, untung
dapat isteri yang prihatin dan berjimat cermat.
.
Sambung drive, niat dihati, nak belanja isteri makan special.
Sebab tu, tadi ambil dia dan anak-anak kat rumah.
.
.
Tiba-tiba si bongsu cakap, ‘Ayah ….. hari tu kata, nak bagi
hadiah, kalau adik dapat nombor 1 dalam peperiksaan’
.
.
Belum sempat suami menjawab, isteri tolong jawabkan,
“Ni nak pergi beli hadiah untuk adik lah. Nanti, kita pergi
shopping kat Mydin ya. Malam ni, mama masak sedap-sedap,
hadiah untuk adik”
.
.
Sambil itu, anak yang sulung pun mencelah….
“Ayah, kakak pun dapat nombor 1. Bukan dalam kelas tau,
tapi dalam daerah. Markah kakak paling tinggi dalam daerah”
.
Si suami terus memandang isteri…
“Ok ok…. kakak pun dapat hadiah. Malam ni, mama masak
special untuk adik, dan kek istimewa untuk kakak”
.
.
Dalam hati si suami, berfikir, “Untung hantar isteri pergi
kolej komuniti. Kelas RM10 sehari, tapi, pandai masak macam-macam”
.
.
Malam tu, Suami pergi Mydin, shopping dengan isteri dan anak-anak.
Alang-alang, beli sekali barang dapur.
.
Semua sekali, RM347.
.
? Baki sekarang, RM1000.
.
.
Esoknya, pagi Sabtu, isteri minta suami belikan tepung nak
buat roti canai. Semalam terlupa beli.
Pergi ke kedai, beli tepung, dan ternampak muka hadapan akhbar
yang menarik.
.
Balik rumah, sambil menunggu isteri siapkan roti canai,
si suami baca berita yang menarik tadi, daripada internet.
.
Kos tepung sekilo, RM4
.
? Baki sekarang, RM994
.
.
Manakala menjelang petang, isteri dan anak-anak ajak suami jalan-jalan
di Pasar Malam Jalan TAR sempena malam minggu.
Sebelum bertolak, Si suami, berikan RM20 kepada isteri.
“Ni buat belanja kat pasar malam nanti”, terang suami kepada isteri.
.
Minyak dah ‘E’ pulak. Isi minyak, RM50.
.
Sesampai di Jalan TAR, si isteri berkenan dengan Tudung Bawal berharga
RM15. Si suami sempat pesan kat isteri,
“kat rumah tu, banyak lagi. Elok-elok pulak tu”
.
Si isteri senyum je. Dan terus ke depan lagi.
‘Ha ah lah bang, lagipun, tadi saya dah janji, nak window shopping
je. Abang dah bawa jalan-jalan ni pun, saya dah bersyukur
sangat. Terima kasih ya bang”.
.
Malam tu, isteri window shopping Tudung Bawal, Baju Kelawar,
baju kanak-kanak dan macam-macam lagi.
.
Isteri pulangkan semula duit yang si suami bagi tadi.
.
? Baki sekarang, RM954.
.
.
Esoknya hari Ahad. Isteri masak nasi lemak. Mujur, dah beli bahan
awal-awal masa shopping kat Mydin tempoh hari.
.
Malamnya pulak, suami bagi duit dapur kat isteri.
Walaupun isteri berkeras tolak, tapi Suami nak bagi juga.
.
Suami berikan isterinya, RM200.
.
? Baki sekarang, RM754
.
Maka bermulalah pagi hari Isnin si suami, dengan berbekalkan modal
gaji yang tinggal, RM754.
Dicongak-congak, belanja seminggu lebih kurang RM50.
Ada 4 minggu lagi, so, perlu sediakan RM200 untuk perjalanan
pergi balik kerja.
.
Setelah reserve belanja pergi balik kerja,
baki sekarang, RM554.
.
.
.
Selang seminggu selepas itu, pada hujung minggu, isteri ajak
balik kampung melawat ibu ayah dia. Suami senyum gembira.
“Jom, malam ni juga kita balik. Sambil congak-congak, duit yang
ada, lebih daripada cukup”
.
Total belanja balik kampung campur beli buah tangan untuk mertua,
RM200.
.
? Baki sekarang, RM354.
.
.
.
Terpinga-pingan isteri, Confused … !! Blurred !!.
Mana tidaknya, dah belanja macam-macam, jalan sana sini,
tapi suami macam
tak pernah putus duit.
.
“Abang sebenarnya ada buat kerja part time ke? Jiran sebelah tu,
baru seminggu hari gaji, dah gaduh macam nak perang dunia ke-3”
.
.
Suami jawab dengan tenang,
“Takdelah sayang, kita belanja apa yang perlu je.
Dan abang bersyukur sangat, awak tak demanding dan
selalu ingatkan saya untuk selalu berjimat cermat.
Terima kasih ya sayang.
.
.
Insya Allah, bulan ni, kita boleh simpan lebih banyak sikit
daripada bulan sebelum ni.
.
Abang kira-kira, kita boleh simpan RM200 lagi dalam Tabung Haji”
..
..
Begitulah realiti kehidupan seorang suami yang tidak diros__kan si isteri.
Bertanggung jawab demi melaksanakan amanah dan tanggungjawab, bukan
sahaja sebagai suami, tetapi hamba Allah, yang tidak membazir dan berbelanja
sekadarnya.
.
.
p/s: Kepada yang masih bujang, sudah bersediakah anda untuk berkahwin?
Perkahwinan itu indah, jika kita ikut apa yang disarankan Allah dan Nabi.
.
** kesian jiran sebelah, gaji sama banyak, anak sama ramai, isteri
sorang jugak, tapi gaji tak cukup.
.
Hidup itu adalah pilihan. Anda pilih nak jadi macam jiran sebelah,
atau macam brother dan isteri ni? **
.
p/p/s : kalau diorang ada side income, lagi cepatlah, duit
diorang cukup nak pergi haji nanti.
.
Tentang penulis.
“Salam, saya Raja Kamil. Saya yang tulis cerita ni. Ia, berdasarkan pengalaman hidup saya sendiri.
Ketika orang lain ketawakan saya sebab tak belanja mewah macam mereka, saya senyum je. Isteri pun, pesan kat saya supaya bersabar.
.
Sekarang, dah makin murah rezeki, tapi, belanja secara cermat itu, masih lagi saya lakukan. Bukankah Allah ada berfirman dalam Al-Quran,
.
Maksud ayat 27 dalam surah al-Israa “Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.”
.
.
Ok lah… renung-renungkan.
Cuba bandingkan dengan cerita ‘jiran sebelah’ dengan yang ini.
Hidup ini adalah satu pilihan.
.
Iklan :
Nak bercuti? Tempah dan jimat di www.tempahan.com
.
.
pps : “Menangguh Kepuasan” adalah satu skill.