1 Post Ini Menjana US$74 dalam masa tak sampai 24 jam!

Salam hormat;

Ini adalah perkongsian, bagaimana sebuah blog post, berjaya membantu saya menjana US$74 atau mengikut kadar tukaran ketika post ini dibuat, bersamaan RM295.76

Ok lah kot, untuk post yang hanya ambil masa tak sampai 1 jam, nak dihasilkan. 🙂

 

Secara keseluruhan, ada 3 peringkat yang saya buat.

  1. Research
  2. Tulis
  3. Promot

 

Research

Bagaimana saya buat research?

Research saya, bermula dengan produk saya.

Saya dah ada sebuah produk yang saya nak jual. Iaitu, software untuk pemasaran Instagram. LINK

Jadi, research yang saya buat mestilah, sesuatu yang berkaitan dengan produk saya.

Caranya mudah sahaja, tanya soalan ini :-

Apa yang orang suka topik (produk) nak baca?

Disebabkan, saya buat post, orang kena baca, jadi saya kena tulis, sesuatu yang market nak baca.

Langkah pertama :

Saya pergi ke Google, dan taip keyword ini, “Tip (niche/produk)” dalam kes saya, niche/produk ialah Instagram.

 

Daripada result yang Google bagi, saya akan dapatkan idea, apa nak tulis nanti.

Sebenarnya, ada method Keyword Research yang lebih complicated daripada ini, tapi, ini cara yang paling simple.

 

Oh ya … saya nak bagitau anda satu rahsia, “Sebenarnya, saya tak tulis sangat post tu, saya banyak share post yang saya jumpa di Google”

 

Ok, ada beberapa buah website yang saya jumpa…

Setelah filter beberapa kali, akhirnya, tinggal 3 buah website sahaja.

 

Method yang saya akan gunakan ini, dipanggil “Curation”

Iaitu, kita kumpulkan beberapa buah website, dan kongsikan rumusan dan link kepada website yang kita jumpa.

 

Kongsi Link “Like a boss”

Kan tadi, saya ada beritahu, saya kongsi link kan?

Tapi, kongsi link tu, bukan main taram je, sebaliknya, saya gunakan aplikasi “http://Bisnes.info” (buat masa ini, akses software yang berharga RM100/bulan ini, hanya dibuka kepada beberapa orang sahaja)

Apa software ni buat? Kalau nak tahu, tengok video di bawah.

Ok, dah tengok video tutorial di atas? Menarik kan…

Jadi, itu lah yang saya buat, saya cari 3 link berkaitan Tip Instagram, pilih “Footer Bar”, dan masukkan footer bar ke dalam 3 link tersebut.

Step seterusnya ialah Tulis.

 

Tulis

Seperti yang saya beritahu tadi, saya buat post tu, tak tulis banyak pun. Yang ada hanya 2 perkara :-

  1. Rumusan
  2. Link

Rumusan tu, simple je, anda baca dulu link yang anda nak share tu, kemudian buat satu rumusan dalam 10 ke 50 patah perkataan.

 

Promot

Ok, kalau nak promot ni, simple je.

Bila anda dah post kat blog anda, anda promotlah url post tersebut. Nak promot kat mana?

  1. Kat wall FB anda
  2. Kat fanpage anda
  3. Kat group-group yang anda join
  4. Kat mailing list (jika ada)
  5. Kat google plus
  6. Kat twitter
  7. Kat mana-mana sahaja yang anda nak
  8. Guna FB Ads

 

Bagaimana saya dapat jualan?

Mungkin sehingga kini, anda tak perasan, bagaimana saya berjaya buat jualan?

Sebenarnya, saya ada explain dalam video di atas.

Apa yang saya buat, simple je, saya letak Link Produk di ruangan footer link yang saya kongsikan.

Jadi, setiap kali, orang klik yang saya kongsikan tadi, mereka akan jumpa iklan saya, daripada situlah, saya berjaya mendapatkan jualan.

 

Boleh tengok gambar di bawah…..

Contoh

Ok lah, itu sahaja daripada saya, semoga perkongsian ini, dapat membuka mata anda dalam membuat duit secara online di tahun 2016 ini.

Jika ada soalan, boleh tanya terus di ruangan komen.

ps : Kalau ada nak tengok post yang saya buat tu, boleh je klik sini terus.

Terima kasih;

Raja Kamil

 

 

2 Perkara Ini Sangat Penting Jika Nak Bisnes Berjaya

Sejak 2005, saya jumpa pelbagai ramai orang yang buat bisnes.
Yang Berjaya, ada 2 Pekara Ini.
Yang Gagal, kerana tiada 2 perkara ini !

 

Sejak berkecimpung dalam bisnes pada tahun 2005 hingga sekarang,
saya telah berjumpa dengan pelbagai jenis orang.
Ada yang baru sebulan dua mula bisnes, berhenti.
Ada yang sebelum saya mula bisnes, dia dah mula,
tapi, sampai sekarang, tak berhenti bisnes lagi, malah makin rancak.
Ada yang gagal.
Ada yang berjaya.
Sejak beberapa tahun, saya telah membuat permerhatian terhadap
bisnes yang berjaya, dan bisnes yang gagal.
Ada pelbagai faktor, kenapa sesebuah bisnes itu berjaya.
Dan ada pelbagai faktor, kenapa sesebuah bisnes itu gagal.

TAPI ….. yang saya perasan,

ada 2 PERSAMAAN dalam semua bisnes yang berjaya.
dan, dalam bisnes yang gagal, rata-rata, takde 2 perkara ini.
Apa dia?
Kalau nak tahu, teruskan membaca.
2 perkara sahaja, tapi sangat-sangat penting.
Kalau nak bisnes berjaya, kena ada 2 perkara ini.
Apa dia?
  1. Sabar
  2. Konsisten

Sabar

Bisnesman yang berjaya, anda akan temui nilai ini.

Mereka sabar dengan cabaran, menangguh kepuasan (delay gratification), sabar daripada umpat kata orang.

Manakala yang tak sabar, biasanya gagal, tak sekarang, akan datang.

Mana tidaknya, orang baru mengata sikit, dah down.

Baru untung sikit, tukar kereta, pindah rumah mewah, kahwin lagi….

Tak sabar. Nak cepat kaya. Ada duit sikit, jadikan modal join skim entah apa-apa.

Bisnes sebelum ni, belum ada sistem, diabaikan, buat bisnes baru, labur sana, labur sini….

dan, masih tak sabar, bila untung sikit, mengeluh.

 

Hidup penuh keluh kesah, jarang bersedekah, jarang bersyukur, ucapan Alhamdulillah jarang meniti dibibir.

Semua ini, saya dapat simpulkan dalam dua perkataan, TAK SABAR !

 

Andai sabar, insya Allah, bisnes anda boleh bertahan lama, berkembang makmur dan maju sokmo!

 

Elemen kedua pula ialah;

Konsisten

Apa itu konsisten? Buat sesuatu secara berterusan. Istiqamah.

Bisnesman yang berjaya, mereka konsisten. Biasanya lebih baik daripada sebelum ini atau sekurang-kurangnya, sama, tak kurang.

Kalau awal-awal bisnes, buka kedai 8 pagi, dah 5 tahun bisnes, kedai masih buka 8 pagi.

Kalau awal-awal bisnes, layanan first class, lepas 10 tahun, layanan tetap first class.

Konsisten…..

Manakala, bagi bisnes yang gagal, kalau ada kedai, kejap buka, kejap tutup.

Janji tak ditepati, dulu cakap lain, sekarang cakap lain.

 

Dulu, ada blog, update hari-hari, sekarang, setahun tak buka, password pun tak ingat.

Hangat-hangat tahi ayam.

 

 

Cerita.

Ada seorang lelaki ni. Dia ni, sifu bisnes internet saya. Jujur saya kata, tak banyak saya belajar daripada dia, banyak saya dah tahu sebelum kenali beliau, namun, ada beberapa perkara yang saya belajar daripada beliau, antaranya KONSISTEN !

Itu, dalam nilai bisnes…. daripada segi ilmu, saya belajar konsep bisnes internet dengan jelas daripada beliau.

Saya masih ingat lagi, time awal-awal jumpa dia, dia kata, Kalau buat bisnes, “Go deep, not wide”

Itu tahun 2008, sampai sekarang saya masih ingat.

Pesanan lain dia yang saya ingat, “Affiliate marketing is, helping others by recommending a product they wants” maksudnya ialah

Affiliate Marketing ialah membantu orang mendapatkan produk yang mereka nak.

Contohnya,

Kawan kita nak kurus, kita cari produk kurus yang berkesan, dan kita recommend kat kawan kita tu. On top of that, kita dapat komisen.

Bukan, kita recommend, sebab nak komisen semata-mata, tetapi, kita fokus nak bantu kawan kita tu.

Dia ni orang Penang.

Nama dia Patric Chan. Saya pernah dinner dengan dia, naik kereta dia, belajar kelas dia. Ilmu dia premium. First class.

Orang Cina Penang, cakap utagha ! haha….

Kalau anda nak tengok contoh bisnes yang konsisten, contohi dia. Sabar dan konsisten.

Kalau nak belajar dengan dia, sediakan RMXXXX (4 angka).

Kalau nak beli produk dia, ratusan ringgit untuk 1 produk.

Sekarang ni, dia ada buat promosi, 12 Produk pada 1 harga.
Kalau anda beginner dan intermediate dalam bisnes internet,
saya amat recommend produk dia.

Tengok di sini, http://rkurl.com/youcandoit

ps : tengok je, tak nak beli takpe.

Tawaran ni, tinggal 2 hari lagi. Now or never.