Gagal Temuduga.

uyu

“Tuan, saya ada baca iklan jawatan kosong tuan. Saya tengok, gaji yang tuan tawarkan agak lumayan. Cuma saya ada kemusykilan….. Boleh saya tanya?”

Ya, silakan.

“Mampu ke tuan bayar gaji tu?”

Oh. Kenapa?

“Sebab saya berminat nak apply kerja tu kalau tuan dapat yakinkan saya”

Oh. Tak perlu apply lah.

“er, kenapa?”

Sebab dah confirm gagal temuduga.

(letak telefon)

ps: serve you right

Kerja sendiri = goyang kaki? Part 2

yjui

Dijangka, post sebelum ini, akan dapat 100 like dalam tempoh kurang daripada 1 jam.

Secara relatifnya, jumlah yang tinggi juga berbanding post-post panjang saya yang lain.

Assume ‘Like’ = setuju.

Saya buat anggapan, bahawa, ramai yang setuju tentang Kerja sendiri = goyang kaki.

Mencabar pemikiran normal.
Kerja sendiri, mesti senang.

Sebenarnya, kerja sendiri, memang senang. Takde bos. Takde halangan.

Itu, perspektif biasa.

ika dipandang daripada sudut luar biasa, kerja tanpa halangan juga bermaksud, kerja tanpa had. Tanpa halangan untuk capai lebih.

Orang putih kata, “Sky is the limit”.

Pada saya, itu makna sebenar kerja sendiri.
Bukannya, kerja sendiri = goyang kaki.

Jika ingin goyang kaki, ada 2 pilihan :-
1. jadi tukang jahit
2. atau, tak yah kerja.

ps : kerja sendiri dalam post ini, saya maksudkan kerja sendiri dan bisnes sendiri atau, tidak bekerja di bawah orang lain.

Apa komen anda? Apa cadangan anda?
Adakah kerja sendiri = peluang untuk bermalas-malasan?
Atau, pada anda, kerja sendiri = peluang untuk tunjukkan potensi sebenar diri anda?
Atau, apa pandangan anda?

Kerja sendiri = goyang kaki?

tt

Kerja sendiri = goyang kaki?

1. satu masa, saya terperangkap dengan “nak goyang kaki”
2. lalu, saya fikir untuk kerja sendiri
3. saya bos, saya kuli
4. 5 tahun berlalu
5. Yes, takde bos. Bangun, tidur, makan, minum, semua ikut suka hati.
6. Income, ok, not bad
7. boleh beli itu, beli ini, jalan sana, jalan sini
8. tapi, lama-lama boring
9. lupa, umur masih muda. darah masih panas
10. cabar diri, keluar comfort zone
11. buka laptop, pergi beli tiket ke UK
12. bawa diri, tinggal anak isteri (dengan persetujuan bersama)
13. demi cabar diri
14. sebulan 5 angka, di perantauan
15. cabaran keluar comfort zone pertama, berjaya !
16. tahun lepas, cabar diri
17. daripada hutan, ke pekan, daripada pekan, ke bandar
18. “Shah Alam, aku datang”
19. Cabaran baru, belanja makin bertambah,
20. pendapatan sedia ada perlu di tambah
21. sekarang buat onar baru
22. bukan setakat pindah, tapi tambah impian
23. yang pasti, kali ni, cabaran bukan untuk perut sendiri
24. lebih daripada perut anak isteri
25. sedang merancang, memberi makan 500 perut
26. usaha dan amal bermula dengan niat
27. hari ni, tertubuh Usaha Tekno Sdn. Bhd.
28. Pemula langkah, untuk cabaran baru
29. Tahun depan, umur saya injak 30.
30. Saya mahu kerja sampai bila-bila, bukan untuk diri
31. tapi, untuk orang lain
32. Allah bagi untuk saya, sudah terlalu banyak nikmat
33. Jika saya bersyukur, Allah tambah lagi nikmat
34. Kata guru saya, “tanda bersyukur ialah berkongsi”
35. Saya mahu lebih lagi daripada sekarang.
36. Tapi tak mau claim kat dunia, saya nak claim kat ‘sana’
37. Kerja seolah-olah hidup 1000 tahun lagi
38. Beramal seolah-olah, lepas ni mati
39. Terima kasih kawan atas doa
40. Terima kasih lawan atas kritikan
41. Terima kasih Allah, bagi aku kesedaran