Masa itu harta !

fh

Modal paling besar ialah = masa
Lagi awal anda mula, lagi besar potensi anda.

Pernah belajar sains kan kat sekolah dulu.
Tenaga Kinetik, Tenaga Keupayaan…. ? Ingat lagi tak.

So, masa ni, ibarat kita naik ke atas (guna apa, jangan tanya).
Setiap saat, kita naik makin tinggi.
Lebih tinggi kita, lebih banyak Tenaga Keupayaan kita.

So, bila kita terjun nanti, impak dia besar.

Faham ke tak ni?
Kalau anda diberi pilihan untuk start hari ni atau esok, mana satu pilihan anda?
ps : kalau dah start sebelum ni lagi, tahniah….teruskan, jangan berhenti.

Cerita Nasi Kukus.

yj

Call mentor :-
RK : Salam
Mentor : Wsalam. Apahal tepon awal2 bulan ni?
.
RK : Saje. bla bla bla (borak kosong)
Mentor : bla bla bla (borak kosong)
.
RK : Tadi beli nasi kukus + ayam rempah kat tepi jalan. Naik harga lah. Macam nak boikot je kedai yang naik harga sebab GST ni.
Mentor : Rasanya, diorang pun, takkan naik harga sesuka hati kalau diorang pun dapat stock harga rendah. Takpelah, niatkan je nak sedekah.
Daripada makan KFC yang dah billionaire tu, apa salahnya support kedai-kedai tepi jalan ni. Diorang meniaga nak hidup. Bukan nak kaya.
.
mode : insaf
Support kedai tepi jalan yang jaga kebersihan dan kualiti. Takpe bayar mahal kat diorang. Niat sedekah/hadiah/bantu .
Tq mentor.

GST Dan Pilihan.

xc

GST (lagi?)
1. harga barang naik, bukan disebabkan GST sahaja
2. Contoh, saya biasa beli Drypers, harga RM32 tahun lepas
3. Awal tahun ni, Drypers naik jadi RM42++
4. Selepas GST, jadi RM50 ++
5. Patutnya, lepas GST, kalau based on RM42 ia akan jadi RM44.52
6. So, nampak gayanya, pemilik bisnes yang ambil kesempatan waktu ni, untuk naikkan harga
7. So, orang akan marah kat pihak berwajib bukannya marah kat produk owner
8. Permainan kapitalis
9. So, apa nak buat?
10. BOIKOT. Boikot produk yang ambil kesempatan
11. Boikot kedai yang ambil kesempatan.
12. Boikot telco yang ambil kesempatan
13. Gunakan kuasa pengguna, iaitu, kuasa memilih
14. Pilih shopping pada tarikh yang ada diskaun
15. Pilih menyokong peniaga kecil yang buka kedai di pasar-pasar
16. Pilih produk tempatan
17. Pilih jenama tempatan
18. Beza hamba zaman dahulu kala dengan orang yang merdeka ialah, PILIHAN
19. Seorang hamba, tiada pilihan. Dia ikut pilihan tuannya.
20. Jika anda tiada pilihan, ada kemungkinan, anda seorang hamba.
21. Fikir-fikirkan
22. Sentap? Ya, saya pun sentap juga

ps : Pilih untuk merungut, atau pilih untuk buat sesuatu