Lain Orang Lain Cara Marketing.

YHR

Lain orang lain cara marketing dia.
Saya ambil contoh, kelas FB Marketing.

????1. ada orang, kelas intro RM50 percuma 10 tiket. Makan hotel, dewan hotel…. tapi cerita basic je, lepas tu upsell kelas advance harga RM88,000.

????2. ada orang, kelas RM500, makan takdak, tempat tak premium, muka tak hensem, pakai kain pelikat, tapi content bongkar habis, takde upsell.

????Antara 2 orang ni, masing-masing ada crowd masing-masing.
Tak perlu compare meng-compare.

Masing-masing, ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Kelebihan kelas #1. Peluang networking. Peluang dapat pendedahan awal. Boleh tahu, samada FB Marketing, sesuai ke tak untuk bisnes dia. Dapat layanan first class.
Sorang peserta ada 3 crew yang layan.

????Kekurangan #1. Kena keluar extra duit. Kalau bayar murah, patutnya, expect lah ada something yang kena bayar untuk dapat lebih nanti. Cerita tak habis, bersesak-sesak dan lain-lain

Kelebihan kelas #2. Kita tahu, maksimum kena bayar untuk kelas tu. Takde extra charge untuk dapat lebih. Mungkin ada upsell, tapi, kalau tak beli upsell tu, masih boleh buat lagi ilmu yang diajar.

????Kekurangan #2. Tempat busuk, kelas tak ramai, takde rasa semangat nak belajar, makan kena bawak bekal macam budak sekolah, atau makan kat gerai macam orang kerja kilang Seksyen 24, Shah Alam. Ada risiko, balik kelas tu, tak faham atau dapati tak sesuai untuk kita.

????Pilihan di tangan masing-masing. Jangan kutuk mengutuk. Kenal pasti apa yang anda perlukan, dan go for it.
Apa yang dapat nanti, redha dan anggap sudah ketetapan Ilahi.

????Kalau ragu-ragu antara 2 kelas, atau 3 atau 4 atau lebih sekali pun, sebaiknya buat solat Istikharah, dan redha dengan apa yang dapat nanti.

ps : bisnes itu, buat kita lebih beriman, bukan buat kita buang iman.

Ilmu Utama Dalam Bisnes.

t

Kepada kawan-kawan saya yang sedang menghadapi ‘THE LOWEST” point dalam perniagaan masing-masing….
Insya Allah, ini “kapsul pagi” untuk anda.
.
?Kapsul pagi?
.
Biaq pi lah dengan istilah bisnes apa semua…….redah je lah.
Yang penting, perut hampa, anak bini hampa terisi.
.
Nanti, dah setel down semua, baru bukak buku, belajar apa istilah dan teori semua tu.
.
Ok?
Tok sah pikiaq sangat teori ke apa ke.
.
“Tapi RK, orang kata, nak buat bisnes kena ada ilmu. Macam mana tu?”
.
Betul lah tu, nak buat bisnes ke, pelaburan ke, memang kena ada ilmu.

Ilmu paling utama sekarang ni ialah :-
– ilmu buang ego
– ilmu JUST DO IT
– ilmu nak teruskan hidup
.
Ok. Kita gang?

Dah Buat Ke Belum?

11060311_10204889906861630_552627262159232119_n

Buat
1. yang penting buat
2. kita buat dengan ilmu
3. tapi tak perlu tunggu sempurna ilmu
4. orang bijak pandai kata,
5. ilmu kat dunia ni, ibarat celup jarum dalam laut
6. angkat jarum tu, dan itulah nisbah ilmu kat dunia ni, dengan seluruh ilmu
7. takkan nak tunggu tahu semua ilmu baru nak buat
8. ibarat, takkan buat lah sampai bila-bila
9. bila kita buat, kita ukur
10. scientific approach
11. kalau kewangan, kita audit keluar masuk duit kita
12. kalau headline, kita audit masa orang stay kat website kita
13. kalau fb, kita audit jumlah like, share dan komen post kita
14. kalau fb ads, macam-macam metrics yang kita boleh ukur
15. dengan metrics ini, kita boleh ukur pencapaian kita
16. yang penting buat
17. kalau nak canggih, ambil kira metric kejadah tu
18. kalau buat style kampung pun takpe
19. sebab, yang penting buat
20. hari ni saya try iklan dekat group mat saleh
21. try buat konsep “siapa nak”
22. haha, bayangkan, orang Melayu kecil, boleh arah-arah orang putih gadang
23. itu berkat, buat
24. Allah yang izinkan
25. siapa buat, dia dapat
26. itu sunnatullah

Wallahua’lam.

dah buat?
apa yang anda buat?
bila nak buat?