Bisnes online, nak buka kedai?

Tadi saya dapat soalan ni di email,

 

Saya Bisnis accecoris muslimah..?

Saya xpernah ikut kelas matketing,dsbbkan ade baby kecik kat rumah.. tp Alhamdulillah sebulan saya dapat 10-15k alhamdulillah..
Tp serabutlah sikit.. sbb saya kejekan smua sensorang ade staf sorg je.. plane nak buka Kedai lepas raya ni.. tapiiiii mac x cukop ilmuuu…  Teringin nak belajar nak kembangkan lagi bisnis ni..
Apa yg perlu saya buat ya

Ini jawapan saya :

Tahniah kepada puan.

Ini saranan saya sebelum puan buka kedai.

Kira kos dahulu :-

1. Cuba kira, berapakah kos untuk sewa kedai dan renovasi kedai

2. Pastikan kedai tersebut, berada di laluan orang ramai

3. Jangan lupa masukkan juga kos elektrik, air, internet untuk kedai. Boleh tanya kawan-kawan yang buka kedai

Simulasi :-
1. Cuba buat simulasi, perjalanan kedai tersebut
2. Berapa orang staf yang akan jaga kedai tersebut
3. Bagamaina nak promosikan kedai nanti
4. Bagaimana nak maintain jualan online serentak dengan nak hidupkan kedai
Persoalan untuk difikirkan
1. Andai kata dalam tempoh 15 bulan tiada sale, bolehkah puan bertahan?
2. Kenapa 15 bulan?
– sewa 12 bulan, adalah sewa minimum dalam kebanyakan contract sewa kedai
– 2 bulan deposit
– 1 bulan deposit bil elektrik dan air
3. kos renovasi RM20,000 ke RM50,000 (untuk renovasi sederhana)

Kawan-kawan saya, ramai yang berniaga online dan kemudian cuba buka kedai.
Namun, tak ramai yang bertahan.
Bukan sahaja kedai tutup, bisnes online yang asalnya maju pun, tak jalan juga.

Banyak kelebihan bila buka kedai ni, untuk buka kedai, pergilah belajar dengan pekedai yang dah berjaya.

Itu sahaja jawapan saya untuk persoalan puan.

Terima kasih;
Raja Kamil

Pakej Honeymoon Bali Private Pool

Pakej Honeymoon Bali

Pakej Honeymoon Bali

pakej honeymoon bali private pool

 

Kau tercari-cari tempat untuk honeymoon, lalu anda teringat moyang kau pernah pergi honeymoon ke Bali.

Itu pun, sebab, atuk kau yang cerita, entah dia goreng mana kau tahu kan.

Anyway, sejak zaman Jepun lagi, orang Malaysia, suka pergi Honeymoon Bali. Kalau dulu, nenek moyang kita, jalan kaki je kot, nak pergi Bali tu.

Ye lah, zaman tu, Uber pun takde.

By the way, zaman sekarang dah mudah, nak pergi Bali, search je, Pakej Honeymoon Bali.
Nak up sikit, kau search je, Pakej Honeymoon Bali Private Pool.
Fuyyoooo Private pool gitu.

 

Kalau kau nak tengok, apa benda yang ada kat Bali, kau boleh tengok video kat bawah ni.

 

Kalau kau nak belajar sejarah pasal Bali, supaya pasangan kau, akan cakap, “Wah, pandainya sayang ni …”

Kau bukak je Wikipedia, ni sejarah pasal Bali.

Oh ye, kau mesti tengah nak cari duit lebih untuk kumpul supaya dapat ambil Pakej Honeymoon Bali, lagi-lagi yang ada Private Pool tu kan?

 

Kalau macam tu, kau baca je post ni, Klik sini untuk kau kumpul duit pergi Pakej Honeymoon Bali 2017 ni.

 

Haha … nak baca pengalaman orang kena tipu dengan Pakej Honeymoon Bali kat Malaysia ni?

Tak yah lah buang masa, aku bagi tips, simple je ….

“If it is too good to be true, then it is not true”

Guna kau punya common sense, nescaya kau takkan tertipu dengan Pakej Honeymoon Scam ke Krabi ke, Bali ke, Maldives ke … apa2 je lah.

Ok lah, sampai sini je den merapu.

 

Kalau kau ada buat, Pakej Honeymoon Bali, dan nak iklan kat post ni, sebab ranking dia cantik … kau roger je aku kat FB/rajakamil

Introduce diri sikit, bagitau, kau jumpa post ni, dan nak iklan.

 

Related search :-

  1. pakej percutian ke bali termasuk tiket penerbangan
  2. pakej honeymoon bali private pool
  3. pakej honeymoon bali 2017
  4. pakej honeymoon ke bali 2016
  5. pakej percutian bajet
  6. percutian ke bali 2016
  7. pakej honeymoon ke bali 2017
  8. pakej percutian di malaysia

Kenapa orang tak baca iklan anda? Ini sebabnya …

Ini adalah email yang saya forwardkan kepada subscriber premium saya.

Saya repost kembali ke dalam blog ini, agar lebih ramai lagi yang dapat manfaat.

Jika nak jualan meningkat !

Salam hormat;

Saya nak kongsi 1 tip kepada anda.
“Jangan bagi pelanggan BACA FIKIRAN anda !”

Pernah tak, anda jumpa iklan di FB, baru baca sikit headline iklan tu,
anda terus dapat tangkap, iklan tu, tentang apa?

Biasanya, apa anda akan buat?
Anda akan skip iklan tu, dan tak baca pun sampai habis.

Mungkin anda berfikir, “aku tau dah dia nak cerita tentang apa”

Ok … sekarang, untuk situasi yang lain….

Anda nampak 1 iklan.
Anda baca headline iklan tu.

Anda tertarik, rasa nak baca lagi.
Anda klik “see more”

Anda baca kesemua iklan tu.
Kemudian anda rasa,
“Betul juga apa dia kata, lalu anda pun terasa nak komen “PM” untuk dapatkan maklumat lanjut”

Ada 2 situasi. Dua-dua situasi di atas, saya secara peribadi, SELALU lalui.
Macam pagi tadi, lepas subuh, tengok FB, ada 1 iklan berkaitan penapis air.

Takde pun rasa nak beli penapis air, tapi lepas baca iklan tu, saya rasa,
“Betul juga…”

Dan iklan tu agak panjang.
Saya kena klik see more.
Sebab panjang sangat iklan tu, saya kena “click to continue”

Semua gambar kat iklan tu saya tengok.

Tak cukup lagi, saya save iklan tu dan forward kat isteri saya.

Power betul iklan tu.

Bila kaji balik, kepoweran iklan tu, terletak kepada ayat-ayat yang pertama

SO… INI TIP untuk anda !

Pertama : Bila buat iklan, ayat mula-mula tu, kasi betul-betul POWER !

Sebab dia, simple je. Kita nak bagi orang  MELEKAT !

Kedua : dia dah “MELEKAT” dekat iklan kita, kita kasi lagi ayat power rangers.
Kita buat ayat yang akan buat diorang berfikir “Ha ah, betul juga kan…”

Ketiga : bila minda kita dan dia dah selari, kita masuk elemen “PENGUAT”
Gunakan ayat yang akan buat dia fikir, “POWER betul”
Biasanya, kita masukkan testimoni.

Keempat : Melekat dah, minda selari dah, testimoni dah, langkah terakhir, bagi ayat Call To Action.
Dalam tu, anda bagi arahan simple, “Klik sini” atau, “Wassap kami” atau, “PM kami” atau “Komen PM”

4 step je nak buat iklan yang power ni.

TAPI !
Ada satu lagi tip………
PELBAGAIKAN Ayat iklan !
Untuk iklan #1 dan iklan #2, sebaiknya, jangan guna ayat yang sama !

INGAT, awal-awal tadi, kita nak dia MELEKAT !
Kalau orang tu, dah boleh agak, iklan kita cerita pasal apa, dia TAKKAN MELEKAT !

Ok … itu jelah tip power rangers !

Di kesempatan ni,
saya nak ambil peluang untuk beri sedikit penerangan tentang Ebook Copywriting.

Ada 3 jenis.

– 129 Ayat Copywriting
– 472 Skrip Copywriting
– Kamus Copywriting

Yang bezakan setiap satu, ialah jumlah ELEMEN !

129 Ayat Copywriting
– ada 2 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– total ada 129 Skrip Copywriting
– Harga : RM20
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/129ayatcopywriting-/181

473 Skrip Copywriting
– ada 7 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– total ada 473 skrip copywriting
– Harga : RM50
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/473skripcopywriting-/147

Kamus Copywriting
– ada 19 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– ayat Menarik Dan Hebat
– ayat Agent Dan Ahli
– ayat Bebas Memilih
– ayat Senang Mudah
– ayat Pujukan
– ayat Penegasan
– ayat Ori Dan Asli
– ayat Bernilai Besar
– ayat Tagline & Slogan
– ayat Meminimakan Risiko
– ayat Call to Action
– ayat Lengkap Menyeluruh
– total LEBIH 1500 skrip copywriting
– Harga : RM150
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/copywriting001/147

Jika anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej Skrip Copywriting di atas.
Pada saya, bagi yang baru menceburi bisnes internet, sesuai “129 ayat Copywriting”
Bagi yang sudah buat bisnes internet lebih daripada 1 tahun, sesuai “473 Skrip Copywriting”
Manakala, bagi yang telah menja lebih daripada RM1k sebulan, saya sarankan “Kamus Copywriting”

Itu je lah dahulu untuk email ini.
Semoga anda dapat manfaat daripada perkongsian ini.

Terima kasih;
Raja Kamil