3 Idea Untuk Dapatkan Modal (berdasarkan pengalaman sendiri)

3 Idea Untuk Dapatkan Modal

Salam hormat;

Salah satu masalah yang kerap dialami oleh usahawan, ialah kekurangan modal.
Saya bahagikan kepada dua kategori orang yang kurang modal ni.

Pertama : Orang yang baru berniaga, dan kurang modal
Kedua : Orang yang sudah lama berniaga, dan kurang modal.

Untuk orang yang baru berniaga dan kurang modal,
perkara yang perlu diberi perhatian ialah,
Cara nak dapatkan modal !

Untuk orang yang dah lama berniaga tapi kurang modal,
dia kena tambah satu lagi perkara,
PENGURUSAN !

Untuk pengurusan,, kita cerita lain kalilah kot.

Ok. Dalam email ni, saya ingin kongsikan, bagaimana saya mula bisnes dengan tanpa modal !

Sebelum tu, saya ingin nyatakan …. di bawah ini, adalah idea-idea cari modal, yang tak keluarkan duit ringgit, yang saya sendiri pernah lakukan !

Ia tak perlukan modal ringgit, tapi, mungkin perlukan masa/tenaga !

Satu lagi, idea-idea di bawah ini, tujuannya hanya untuk cari modal berniaga !
Kalau nak kaya raya, mungkin kena ubah suai sikit.

Cara saya, mula-mula, cari modal. Dah ada modal, buat bisnes. Duit bisnes tulah jadi modal untuk hidup kaya raya. ahakz…

Idea 1 : Jual barang terpakai !

 

barang terpakai

Masa saya mula-mula terlibat dalam bisnes, saya memang takde modal.
Duit nak makan/minum tu adalah.

Tapi, nak buat modal niaga, memang takde.
Masa tu, saya buntu memikirkan idea untuk berniaga tanpa modal, sehinggalah, pada satu hari,
henfon yang saya guna masa tu, rosak.

Apa yang saya buat ialah, saya pinjam kamera kawan,
dan tangkap beberapa gambar, kemudian, jual di internet.

Saya iklankan henfon saya tu,
dan dipendekkan cerita, ianya terjual !
Duit tu, saya jadikan modal awal bisnes saya.

ps : dulu, saya guna Lelong.com.my,
sekarang saya rasa Mudah.my lagi senang
nak jual barang-barang 2nd hand ni.

Idea 2 : Kerja-kerja Digital

Kerja Digital
Satu lagi, kaedah saya cari duit modal, ialah dengan membuat kerja-kerja digital.

Bagaimana?
Saya ambil servis bina laman web, edit gambar, tulis artikel kat blog-blog.
Kat mana nak cari orang yang nak servis ni?
Simple, saya guna Fiverr.com je.

Ok lah … servis yang saya tawarkan tu pun, tak susah sangat. Kalau tak reti, saya search tutorial kat FB.
Masa saya rajin dulu, pernahlah juga dapat sehingga 50 usd sehari.

Idea 3 : Tawarkan ruang pengiklanan

Ha … ini saya selalu buat.
Saya buat satu ebook, kemudian, saya tawarkan ruang iklan dalam ebook tu.

Cara lain pula, ialah, saya tawarkan ruang iklan di post saya di FB.

Tapi, ada ke orang nak iklan kat wall kita?

Ha … ini apa yang saya buat, kalau FB tu, saya banyakkan Friends.
1 akaun, boleh Friends 5000 orang.

Nak friends dengan orang, simple je… join group ramai orang, lepas tu, carilah friends kat situ.

Janganlah baru jadi friend, terus buat iklan, memang orang menyampah, dan akan unfriend kita.

Selain FB, saya juga guna Twitter, Instagram dan lain-lain platform.

Kalau terdesak sangat, saya akan tawarkan Iklan Bundle kat semua platform social media yang saya ada, pada harga yang rendah !

 

Boleh rujuk post ni.
Post ni, saya saje je buat demo, untuk anda lihat sendiri potensinya….
https://www.facebook.com/rajakamil/posts/10211487865366469

 

Modal saya?
Mana ada modal, FB free, Instagram free, Twitter free, Fanpage free, Group FB Free …
hehe …..Dapat idea?

Saya ada kawan, dia buat Fanpage, kemudian dapatkan Like banyak2, lepastu, buat servis iklan kat Fanpage dia.

Dia buat benda tu Fulltime …..

Ok … sebenarnya banyak lagi caranya untuk idea nak cari modal ni.
Tapi, ini 3 cara yang saya teringat sekarang ni.

Dan, ketiga-tiga cara ni, saya sendiri pernah buat,
dan memang betul-betul membantu saya,
dapatkan modal !

Dalam ketiga-tiga cara di atas, anda suka yang mana satu?
Komen sikit kat bawah ni …..

Bisnes online, nak buka kedai?

Tadi saya dapat soalan ni di email,

 

Saya Bisnis accecoris muslimah..?

Saya xpernah ikut kelas matketing,dsbbkan ade baby kecik kat rumah.. tp Alhamdulillah sebulan saya dapat 10-15k alhamdulillah..
Tp serabutlah sikit.. sbb saya kejekan smua sensorang ade staf sorg je.. plane nak buka Kedai lepas raya ni.. tapiiiii mac x cukop ilmuuu…  Teringin nak belajar nak kembangkan lagi bisnis ni..
Apa yg perlu saya buat ya

Ini jawapan saya :

Tahniah kepada puan.

Ini saranan saya sebelum puan buka kedai.

Kira kos dahulu :-

1. Cuba kira, berapakah kos untuk sewa kedai dan renovasi kedai

2. Pastikan kedai tersebut, berada di laluan orang ramai

3. Jangan lupa masukkan juga kos elektrik, air, internet untuk kedai. Boleh tanya kawan-kawan yang buka kedai

Simulasi :-
1. Cuba buat simulasi, perjalanan kedai tersebut
2. Berapa orang staf yang akan jaga kedai tersebut
3. Bagamaina nak promosikan kedai nanti
4. Bagaimana nak maintain jualan online serentak dengan nak hidupkan kedai
Persoalan untuk difikirkan
1. Andai kata dalam tempoh 15 bulan tiada sale, bolehkah puan bertahan?
2. Kenapa 15 bulan?
– sewa 12 bulan, adalah sewa minimum dalam kebanyakan contract sewa kedai
– 2 bulan deposit
– 1 bulan deposit bil elektrik dan air
3. kos renovasi RM20,000 ke RM50,000 (untuk renovasi sederhana)

Kawan-kawan saya, ramai yang berniaga online dan kemudian cuba buka kedai.
Namun, tak ramai yang bertahan.
Bukan sahaja kedai tutup, bisnes online yang asalnya maju pun, tak jalan juga.

Banyak kelebihan bila buka kedai ni, untuk buka kedai, pergilah belajar dengan pekedai yang dah berjaya.

Itu sahaja jawapan saya untuk persoalan puan.

Terima kasih;
Raja Kamil

Pakej Honeymoon Bali Private Pool

Pakej Honeymoon Bali

Pakej Honeymoon Bali

pakej honeymoon bali private pool

 

Kau tercari-cari tempat untuk honeymoon, lalu anda teringat moyang kau pernah pergi honeymoon ke Bali.

Itu pun, sebab, atuk kau yang cerita, entah dia goreng mana kau tahu kan.

Anyway, sejak zaman Jepun lagi, orang Malaysia, suka pergi Honeymoon Bali. Kalau dulu, nenek moyang kita, jalan kaki je kot, nak pergi Bali tu.

Ye lah, zaman tu, Uber pun takde.

By the way, zaman sekarang dah mudah, nak pergi Bali, search je, Pakej Honeymoon Bali.
Nak up sikit, kau search je, Pakej Honeymoon Bali Private Pool.
Fuyyoooo Private pool gitu.

 

Kalau kau nak tengok, apa benda yang ada kat Bali, kau boleh tengok video kat bawah ni.

 

Kalau kau nak belajar sejarah pasal Bali, supaya pasangan kau, akan cakap, “Wah, pandainya sayang ni …”

Kau bukak je Wikipedia, ni sejarah pasal Bali.

Oh ye, kau mesti tengah nak cari duit lebih untuk kumpul supaya dapat ambil Pakej Honeymoon Bali, lagi-lagi yang ada Private Pool tu kan?

 

Kalau macam tu, kau baca je post ni, Klik sini untuk kau kumpul duit pergi Pakej Honeymoon Bali 2017 ni.

 

Haha … nak baca pengalaman orang kena tipu dengan Pakej Honeymoon Bali kat Malaysia ni?

Tak yah lah buang masa, aku bagi tips, simple je ….

“If it is too good to be true, then it is not true”

Guna kau punya common sense, nescaya kau takkan tertipu dengan Pakej Honeymoon Scam ke Krabi ke, Bali ke, Maldives ke … apa2 je lah.

Ok lah, sampai sini je den merapu.

 

Kalau kau ada buat, Pakej Honeymoon Bali, dan nak iklan kat post ni, sebab ranking dia cantik … kau roger je aku kat FB/rajakamil

Introduce diri sikit, bagitau, kau jumpa post ni, dan nak iklan.

 

Related search :-

  1. pakej percutian ke bali termasuk tiket penerbangan
  2. pakej honeymoon bali private pool
  3. pakej honeymoon bali 2017
  4. pakej honeymoon ke bali 2016
  5. pakej percutian bajet
  6. percutian ke bali 2016
  7. pakej honeymoon ke bali 2017
  8. pakej percutian di malaysia