Bagaimana Game Jualan Emas Berlaku?

Kepada penjual emas fizikal …..
Ini idea untuk anda jual emas …

Situasi :
———————————-
Macam ni, dah banyak sangat kot, orang share artikel, “___ sebab, kenapa anda perlu melabur dalam emas”

Masalah guna artikel ni ialah, AD BLINDNESS ….
Disebabkan terlalu RAMAI orang post artikel macam ni, orang malas nak baca.
Sebabnya :-
1. dia akan fikir, “ni mesti sama je ni”
2. dia akan fikir, “nantilah aku baca, artikel macam ni, bersepah-sepah orang share”

Dalam copywriting, perkara paling kritikal ialah, buat orang baca mesej anda !!!
Kalau, baca pun tak, macam mana nak menjual?

So, cadangan???

Gunakan Reverse Psychology
————————————–

Cuba buat artikel yang menyentap emosi. Sekali pandang tajuk, salah satu emosi berikut akan trigger ..

1. ego
2. sedih
3. semangat
4. dan lain-lain

Saya bagi contoh 1 je, yang lain fikir sendiri, atau kalau duit banyak, datang je ke personal coaching saya.

EGO :-

Buat artikel yang mencabar ego pembaca.

Contoh :-
5 Sebab Anda Tidak Layak Membeli Emas
atau
3 Kesilapan Newbie Dalam Pelaburan Emas

dan lain-lain.

Fikirlah sendiri …. anda kan jual emas. Orang jual emas ni, biasanya, dia kedekut nak join personal coaching berbayar. Sebab dia percaya dekat company dia je. Suh dengar ceramah company lain tak mo, walaupun kena bayar RM10 je untuk duit refreshment.

Ok … saya bukan anti emas, tapi saya anti penjual emas yang dia sendiri pun tak pernah beli emas. Saya kongsikan teknik ni pun, supaya dia untung jual emas, dan nanti, duit tu, dia boleh beli emas untuk diri sendiri.

ha .. rasa tercabar tak?
Baguslah. Ingat baru rasa tercabar sikit, dah layak datang personal coaching saya?
Minta maaf … anda tak serius, kalau tidak, mesti dah PM.

Apa pun tak boleh lah ..


ps : sori, kat atas tu contoh provokasi je … provokasi juga salah satu teknik yang berkesan, tapi kalau salah guna, boleh makan diri. Sebagai contoh, anda mungkin sekarang ni, tengah panas dengan saya, dan rasa nak unfriend je.

Jika ya, provokasi saya berjaya, atau jika tidak, provokasi saya juga berjaya. Fikir-fikirkan.

this is PEMIKIRAN BARU

Masa mula-mula menulis di email dulu, saya tidak sangka …
orang akan membaca email tersebut.

Biasalah … benda mula-mula, kita nak buat memang rasa takut.
Begitu juga masa mula-mula menjual.

Iklan : kalau anda baca setakat ni je, sila reply, “tak dapek den nak nolong”

Antara produk terawal yang saya jual adalah pizza buatan mak saya.
Rasa malu tu ada. Duduk kampung pula tu, mana ada budak kampung nak makan pizza, fikir saya. (kami sekeluarga pindah daripada KL ke Ulu Yam).

Namun, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah je yang tahu.
Tak cuba, takkan gagal sampai bila-bila

Kesimpulannya, benda yang kita baru ceburi, biasalah ada rasa kekurangan.
Kurang keyakinan, kurang percaya, kurang kualiti, kurang sedap dan macam-macam lagi.

Namun, bila sudah biasa, benda jadi smooth dan laju je.
Sebagai contoh, dekat post ni, saya boleh menyelit dan buat promosi untuk www.OtaiEmail.com.

Walaupun ramai je orang buat donno pada email marketing ni satu ketika dahulu, tapi macam saya kata tadi, benda tak biasa, memanglah … well, tak biasalah. Apa lagi.
huhu …

IKLAN : kalau anda baca sampai sini je … sila reply “separuh je bah …”

Ok lah .. post ini, takde kaitan nak pun nak cerita tentang email marketing, apatah lagi Blueprint 6 Angka Otai IM Dunia alias www.OtaiEmail.com, tapi, ia lebih kepada cetusan minda, agar kita jangan takut untuk cuba sesuatu yang baru.

Bila kata baru tu, tak semestinya, sebelum ni, kita buat bisnes kain, sekarang kita buat bisnes ayam.

Agak jauh menyimpang tu. Tapi, mungkin kita boleh guna pendekatan baru yang lain dalam mempromosikan bisnes kain tu. Kalau sebelum ni, hanya guna facebook marketing, sekarang dah boleh guna email marketing ke, blog marketing ke …. sms marketing ke.

Apa-apa je lah. Kita masih fokus dengan bisnes kita, cumanya, kita perbaharui, cara kita membuat marketing.

Satu lagi, benda baru, banyaklah kita tak tahu.
Jadi, jangan malu-malu, spend masa, spend duit, belajar benda baru tu.
Kalau nak belajar email marketing, www.otaiemail.com

Kalau nak belajar buat ebook, www.ebook50k.com

Kalau nak ada kedai online yang automatik, tak perlu keluar duit beli stok, simpan stok, www.kedaionlineautomatik.com

eh …. merepek sudah di situ.

IKLAN : kalau anda baca sampai sini, sila reply “mau habis sudah”

Oklah .. saya harap anda dapat point dia dekat sini ye.
Bukan suruh buat email marketing atau beli www.otaiemail.com je tau..
tapi, mesej yang lebih besar ialah,
Jangan Takut Nak Mula Buat Benda Baru !!!

iKlan : Kalau anda baca sampai sini, sila reply, “this is PEMIKIRAN BARU”

Ok … selamat hari ibu kepada semua ibu-ibu di luar sana (kata hari ibu hari-hari … )

Iklan : rasional kepada semua iklan di atas tadi, ialah, agar saya dapat kenal pasti, kawan-kawan FB saya ni, nak tahu, ramai yang jenis baca separuh-separuh ke, ramai jenis yang baca penuh-penuh.

Lain kot, cara nak deal orang yang jenis baca separuh-separuh dengan orang yang jenis baca penuh-penuh.

Alkisah sebuah hidangan isteri

Kisah ini dipetik daripada Facebook Dato’ Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official)

keluarga-bahagia[1]

Alkisah sebuah hidangan isteri…

Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. Ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah.

Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan di mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.

Ayah meminta diri untuk solat Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu saya mencuba hidangan mak. Alamak, ayam kuncit terlalu masin, kailan separuh masak dan nasi hanyit.

Namun saya diam.

Selepas Isyak, ayah menjamu makanan masakan mak. Sambil makan, ayah bertanya bagaimana sekolah hari ini.

Saya tidak berapa ingat apa jawapan saya.

Ketika makan, mak mohon maaf pada ayah atas masakannya. Tapi ayah menjawab, “Sangat sedap sayang. Abang suka semua hidangan ini.”

Malam itu, sebelum tidur, saya pergi bersalam dengan ayah yang masih di ruang tamu dan bertanya betul ke ayah suka masakan mak tadi yang saya sendiri terasa susah nak telan.

“Anakku, mak dah penat sepanjang hari kerja. Mak dah penat. Hidangan kurang enak tak melukakan Mie dan ayah tapi kata-kata kasar akan menghiris perasaan,” kata ayah.

Mendengar kata-kata ayah, saya tersentak.

Lalu saya masuk bilik untuk bersalam dengan mak dan bertanya…

“Mak rasa ayah tadi kata suka masakan mak hari ini, mak percaya ke?”

“Anakku. Itu tak penting. Yang penting ayah jaga hati mak dan selepas makan, ayah tolong mak cuci pinggang. Ayah kamu itu orang besar, tapi benda-benda kecil sebegini yang buat mak sentiasa rasa bahagia kerana terasa ayah betul-betul sayang kat mak,” jawab mak.

Itulah perkara yang berlaku ketika kecil dan saya mengingati sehingga hari ini.

Kini saya sudah berkahwin, anak sudah tiga – dan melihat kembali kenangan manis ayah dan emak, saya semakin memahami fikiran mereka pada masa itu.

Mak dan ayah dan tindak-tanduk mereka menunjukkan mereka menerima segala kelemahan antara satu-sama lain dan meraikan perbezaan tersebut supaya hubungan erat dan kukuh sentiasa berkekalan. Mereka meraikan segalanya antara mereka, dan berusaha bersama untuk memastikan pasangan mereka sentiasa gembira dan bahagia.

Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan. Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak.

Sebuah tulisan untuk renungan.

Senyum