Problem For Every Solution.

Ada satu jenis manusia ni, “they have problem for every solution” Dalam BM, lebih kurang maksud dia, “mereka ada masalah (alasan) untuk setiap penyelesaian” Orang macam ni, bagilah 1001 penyelesaian pun, mereka ada je alasan nak kata tak boleh. Ps: tiba2 teringat seorang kenalan yang gaji dia 5 angka sebulan, tapi dok gaduh setiap bulan…

Klik untuk sambungan →

‘Tabayyun’

Ini mafhum Hadis yang kami belajar dan wajib hafal masa Form 1, “Cukuplah (berhenti) seseorang itu, – Berbohong – Dengan bercakap tentang – Apa yang dia dengar” Dalam arab dia, ‘Kafal mar.a kaziban, an yuhaddisa, bikulli ma samia’ Ini mafhum hadis Nabi. Kami wajib hafal masa form 1. Masa tu tak nampak apa relevannya. Sekarang,…

Klik untuk sambungan →

Masih Ada Masa.

Dah bersyukur dengan rezeki hari ni? Alhamdulillah…. Kalau belum, bersyukurlah anda masih hidup hari ni. Bermakna, masih ada masa untuk bertaubat, dan menambah amalan. Alhamdulillah. ?#?malakof?

Klik untuk sambungan →

Page 2 of 175