Bisnes online, nak buka kedai?

Tadi saya dapat soalan ni di email,

 

Saya Bisnis accecoris muslimah..?

Saya xpernah ikut kelas matketing,dsbbkan ade baby kecik kat rumah.. tp Alhamdulillah sebulan saya dapat 10-15k alhamdulillah..
Tp serabutlah sikit.. sbb saya kejekan smua sensorang ade staf sorg je.. plane nak buka Kedai lepas raya ni.. tapiiiii mac x cukop ilmuuu…  Teringin nak belajar nak kembangkan lagi bisnis ni..
Apa yg perlu saya buat ya

Ini jawapan saya :

Tahniah kepada puan.

Ini saranan saya sebelum puan buka kedai.

Kira kos dahulu :-

1. Cuba kira, berapakah kos untuk sewa kedai dan renovasi kedai

2. Pastikan kedai tersebut, berada di laluan orang ramai

3. Jangan lupa masukkan juga kos elektrik, air, internet untuk kedai. Boleh tanya kawan-kawan yang buka kedai

Simulasi :-
1. Cuba buat simulasi, perjalanan kedai tersebut
2. Berapa orang staf yang akan jaga kedai tersebut
3. Bagamaina nak promosikan kedai nanti
4. Bagaimana nak maintain jualan online serentak dengan nak hidupkan kedai
Persoalan untuk difikirkan
1. Andai kata dalam tempoh 15 bulan tiada sale, bolehkah puan bertahan?
2. Kenapa 15 bulan?
– sewa 12 bulan, adalah sewa minimum dalam kebanyakan contract sewa kedai
– 2 bulan deposit
– 1 bulan deposit bil elektrik dan air
3. kos renovasi RM20,000 ke RM50,000 (untuk renovasi sederhana)

Kawan-kawan saya, ramai yang berniaga online dan kemudian cuba buka kedai.
Namun, tak ramai yang bertahan.
Bukan sahaja kedai tutup, bisnes online yang asalnya maju pun, tak jalan juga.

Banyak kelebihan bila buka kedai ni, untuk buka kedai, pergilah belajar dengan pekedai yang dah berjaya.

Itu sahaja jawapan saya untuk persoalan puan.

Terima kasih;
Raja Kamil

Iklan anda perlu dilihat 20 kali, sebelum pelanggan membeli

Ini cuma salah satu teori berkaitan “Effective Frequency”.

Ramai lagi pakar pengiklanan, berkongsi teori mereka.

Boleh cuba google “Effective Frequency” untuk membaca teori2 lain.

 

Salah satu teori yang saya suka dan agak setuju ialah, di bawah.

Thomas Smith dalam sebuah panduan yang ditulisnya,
“Successful Advertising”, memberitahu

Kali pertama, seseorang itu tengok iklan, mereka tak nampak pun iklan tu.

Kali ke-2, mereka tak perasan pun.

Kali ke-3, mereka baru perasan.

Kali ke-4, mereka rasa, pernah nampak iklan tu sebelum ni.

Kali ke-5, baru mereka baca iklan tu.

Kali ke-6, mereka pegang hidung dengan ibu jari (seolah2 berfikir)

Kali ke-7, mereka rasa menyampah

Kali ke-8, mereka mula berfikir, “Jumpa lagi iklan ni”

Kali ke-9, mereka rasa mereka terlepas sesuatu

Kali ke-10, mereka tanya kawan/jiran samada dah cuba produk tu (dalam iklan)

Kali ke-11, mereka hairan, mana company ni dapat duit nak iklan banyak2 ni

Kali ke-12, mereka dah start fikir, ini mesti produk yang bagus

Kali ke-13, mereka rasa, produk ni ada nilai

Kali ke-14, mereka baru teringat, yang dah lama cari produk ni

Kali ke-15, mereka nak sangat-sangat produk ni, tapi tak mampu nak beli

Kali ke-16, mereka terima kenyataan yang mereka akan beli produk ni akan datang

Kali ke-17, mereka tulis nota, nak beli produk ni

Kali ke-18, mereka menyumpah diri sendiri, kerana kemiskinan buat mereka tak beli produk yang best ni

Kali ke-19, mereka mula kira duit yang ada dengan hati-hati

Kali ke-20, mereka beli produk tu

Ebook Percuma : 3 Ways To Make $10 An Hour

Download ebook free.
Unlock di bawah.

Completed   out of  
Share From the Options Below.
(Make sure there are No Pop up Blockers)
(required)
Your free Gift is coming your way!!