Iklan anda perlu dilihat 20 kali, sebelum pelanggan membeli

Ini cuma salah satu teori berkaitan “Effective Frequency”.

Ramai lagi pakar pengiklanan, berkongsi teori mereka.

Boleh cuba google “Effective Frequency” untuk membaca teori2 lain.

 

Salah satu teori yang saya suka dan agak setuju ialah, di bawah.

Thomas Smith dalam sebuah panduan yang ditulisnya,
“Successful Advertising”, memberitahu

Kali pertama, seseorang itu tengok iklan, mereka tak nampak pun iklan tu.

Kali ke-2, mereka tak perasan pun.

Kali ke-3, mereka baru perasan.

Kali ke-4, mereka rasa, pernah nampak iklan tu sebelum ni.

Kali ke-5, baru mereka baca iklan tu.

Kali ke-6, mereka pegang hidung dengan ibu jari (seolah2 berfikir)

Kali ke-7, mereka rasa menyampah

Kali ke-8, mereka mula berfikir, “Jumpa lagi iklan ni”

Kali ke-9, mereka rasa mereka terlepas sesuatu

Kali ke-10, mereka tanya kawan/jiran samada dah cuba produk tu (dalam iklan)

Kali ke-11, mereka hairan, mana company ni dapat duit nak iklan banyak2 ni

Kali ke-12, mereka dah start fikir, ini mesti produk yang bagus

Kali ke-13, mereka rasa, produk ni ada nilai

Kali ke-14, mereka baru teringat, yang dah lama cari produk ni

Kali ke-15, mereka nak sangat-sangat produk ni, tapi tak mampu nak beli

Kali ke-16, mereka terima kenyataan yang mereka akan beli produk ni akan datang

Kali ke-17, mereka tulis nota, nak beli produk ni

Kali ke-18, mereka menyumpah diri sendiri, kerana kemiskinan buat mereka tak beli produk yang best ni

Kali ke-19, mereka mula kira duit yang ada dengan hati-hati

Kali ke-20, mereka beli produk tu

Ebook Percuma : 3 Ways To Make $10 An Hour

Download ebook free.
Unlock di bawah.

Completed   out of  
Share From the Options Below.
(Make sure there are No Pop up Blockers)
(required)
Your free Gift is coming your way!!

TARIKH PENGUATKUASAAN AKTA SYARIKAT 2016

17 Jam yang lepas, SSM melalui FB Rasmi mereka, mengeluarkan pengumuman berikut.

 

PENGUMUMAN BERHUBUNG TARIKH PENGUATKUASAAN AKTA SYARIKAT 2016

Pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) ingin memaklumkan bahawa Akta Syarikat 2016 (AS 2016) akan dikuatkuasakan secara berperingkat bermula dengan fasa pertama pada 31 Januari 2017. Dengan tarikh penguatkuasaan fasa pertama AS 2016 ini, Akta Syarikat 1965 adalah dimansuhkan.

2.? Beberapa peruntukan di dalam AS 2016 yang masih belum dikuatkuasakan adalah:

(a) seksyen 241 – peruntukan berhubung keperluan pendaftaran setiausaha syarikat untuk berdaftar dengan Pendaftar; dan

(b) Penggal 8 Bahagian III – peruntukan berhubung mekanisme penyelamat korporat iaitu perkiraan sukarela korporat (corporate voluntary arrangement) dan pengurusan kehakiman (judicial management).

3.? Bermula tarikh penguatkuasaan ini, pihak SSM ingin menarik perhatian pihak Y.Bhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan berhubung perkara-perkara berikut:

(a) Pengenalan Syarikat Anggota/Pengarah Tunggal (single member/director company)

Bermula tarikh penguatkuasaan AS 2016, syarikat boleh ditubuhkan oleh atau mempunyai seorang anggota dan anggota tunggal tersebut boleh juga menjadi pengarah tunggal. Namun, bagi syarikat-syarikat awam, AS 2016 masih mengekalkan keperluan minimum 2 orang pengarah.

(b) Perubahan “sijil pemerbadanan” kepada “notis pendaftaran”

Bermula tarikh penguatkuasaan AS 2016 ini, pihak SSM akan mengeluarkan notis pendaftaran untuk pemerbadanan syarikat baharu bagi menggantikan sijil pendaftaran bagi membuktikan bahawa peruntukan berhubung keperluan pendaftaran syarikat tersebut telah dipenuhi selaras dengan peruntukan undang-undang.

(c) Penghapusan konsep modal dibenar (authorized capital)

Di bawah AS 2016 ini, syarikat tidak lagi perlu menyatakan jumlah modal dibenar. Sebaliknya, syarikat hanya perlu memaklumkan jumlah modal yang dikeluarkan (issued share capital) serta jumlah modal berbayar (paid up capital) dan perubahan yang berkaitan melalui penyata pengumpukan (return of allotments).

(d) Penghapusan konsep nilai nominal pada syer (syer with nominal value)

Bermula 31 Januari 2017, mana-mana syer yang dikeluarkan tidak lagi terikat dengan nilai nominal yang ditetapkan sewaktu syarikat diperbadankan. Syarikat boleh mengeluarkan syer pada harga yang ditetapkan mengikut faktor-faktor yang mempengaruhi keadaan dan keperluan semasa syarikat.

(e) Syarikat tidak perlu mempunyai perlembagaan atau memorandum & artikel persatuan

Bagi syarikat yang diperbadankan bermula 31 Januari 2017, syarikat tersebut mempunyai pilihan samada untuk mempunyai perlembagaan atau sebaliknya. Bagi syarikat yang diperbadankan sebelum AS 2016 dikuatkuasakan, perlembagaan sedia ada akan terus terpakai terhadap syarikat tersebut sehingga syarikat memutuskan sebaliknya.

(f) Syarikat tidak perlu mempunyai meterai rasmi (common seal)

Bermula 31 Januari 2017, syarikat mempunyai pilihan untuk tidak mempunyai meterai rasmi. Pelaksanaan dokumen syarikat hendaklah mengikut tatacara yang digariskan di bawah Penggal 9 Bahagian II termasuk keadaan sekiranya syarikat memilih untuk mempunyai meterai rasmi.

(g) Penghapusan keperluan mesyuarat agung tahunan bagi syarikat persendirian

Bermula 31 Januari 2017, semua syarikat persendirian tidak lagi diperlukan untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan. Sebaliknya keputusan syarikat persendirian boleh dijalankan sepenuhnya melalui resolusi edaran.

(h) Pengasingan penyerahsimpanan Penyata Tahunan dan Penyata Kewangan

Di bawah AS 2016, keperluan penyerahsimpanan Penyata Tahunan adalah berdasarkan tarikh ulang tahun pemerbadanan sesebuah syarikat, manakala tarikh penyerahsimpanan Penyata Kewangan tidak lewat dari 7 bulan daripada tarikh tahun kewangan berakhir sesebuah syarikat.

4.? Pihak SSM menyeru dan memohon kerjasama pihak YBhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan untuk mengambilkira perubahan-perubahan yang dinyatakan di atas dalam menyemak semula, menggubal atau melaksanakan polisi dan proses yang memberi kesanterhadap sesebuah syarikat ketika berurusan dengan Kementerian/Jabatan/Agensi/Organisasi di bawah kawalselia YBhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan. Ini bertujuan untuk memastikan bahawa polisi-polisi yang bersifat mesra perniagaan yang terkandung di dalam AS 2016 dapat dilaksanakan dengan lebih efisien dan faedahnya dapat dinikmati oleh masyarakat korporat secara keseluruhannya.

5.? Selain daripada AS 2016, SSM juga akan menguatkuasakan Akta Skim Kepentingan 2016 bermula 31 Januari 2017. Akta Skim Kepentingan ini mengawalselia penawaran skim kepentingan sebagai satu alternatif untuk menjana modal perniagaan bagi syarikat. Peruntukan di bawah Akta Skim Kepentingan ini dahulunya merupakan sebahagian daripada Akta Syarikat 1965.

6.? Sila layari laman web SSM: www.ssm.com.my untuk maklumat lanjut berkaitan Akta Syarikat 2016, Peraturan-Peraturan Syarikat 2017 serta dokumen serahsimpan yang berkaitan atau Akta Skim Kepentingan 2016. Sebagai alternatif, sila hubungi talian Hotline di 03-77214000 untuk sebarang pertanyaan lanjut.
Ketua Pegawai Eksekutif/Pendaftar Syarikat
Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Sumber : https://www.facebook.com/ssmofficialpage/posts/1249998538420880