TARIKH PENGUATKUASAAN AKTA SYARIKAT 2016

17 Jam yang lepas, SSM melalui FB Rasmi mereka, mengeluarkan pengumuman berikut.

 

PENGUMUMAN BERHUBUNG TARIKH PENGUATKUASAAN AKTA SYARIKAT 2016

Pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) ingin memaklumkan bahawa Akta Syarikat 2016 (AS 2016) akan dikuatkuasakan secara berperingkat bermula dengan fasa pertama pada 31 Januari 2017. Dengan tarikh penguatkuasaan fasa pertama AS 2016 ini, Akta Syarikat 1965 adalah dimansuhkan.

2.? Beberapa peruntukan di dalam AS 2016 yang masih belum dikuatkuasakan adalah:

(a) seksyen 241 – peruntukan berhubung keperluan pendaftaran setiausaha syarikat untuk berdaftar dengan Pendaftar; dan

(b) Penggal 8 Bahagian III – peruntukan berhubung mekanisme penyelamat korporat iaitu perkiraan sukarela korporat (corporate voluntary arrangement) dan pengurusan kehakiman (judicial management).

3.? Bermula tarikh penguatkuasaan ini, pihak SSM ingin menarik perhatian pihak Y.Bhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan berhubung perkara-perkara berikut:

(a) Pengenalan Syarikat Anggota/Pengarah Tunggal (single member/director company)

Bermula tarikh penguatkuasaan AS 2016, syarikat boleh ditubuhkan oleh atau mempunyai seorang anggota dan anggota tunggal tersebut boleh juga menjadi pengarah tunggal. Namun, bagi syarikat-syarikat awam, AS 2016 masih mengekalkan keperluan minimum 2 orang pengarah.

(b) Perubahan “sijil pemerbadanan” kepada “notis pendaftaran”

Bermula tarikh penguatkuasaan AS 2016 ini, pihak SSM akan mengeluarkan notis pendaftaran untuk pemerbadanan syarikat baharu bagi menggantikan sijil pendaftaran bagi membuktikan bahawa peruntukan berhubung keperluan pendaftaran syarikat tersebut telah dipenuhi selaras dengan peruntukan undang-undang.

(c) Penghapusan konsep modal dibenar (authorized capital)

Di bawah AS 2016 ini, syarikat tidak lagi perlu menyatakan jumlah modal dibenar. Sebaliknya, syarikat hanya perlu memaklumkan jumlah modal yang dikeluarkan (issued share capital) serta jumlah modal berbayar (paid up capital) dan perubahan yang berkaitan melalui penyata pengumpukan (return of allotments).

(d) Penghapusan konsep nilai nominal pada syer (syer with nominal value)

Bermula 31 Januari 2017, mana-mana syer yang dikeluarkan tidak lagi terikat dengan nilai nominal yang ditetapkan sewaktu syarikat diperbadankan. Syarikat boleh mengeluarkan syer pada harga yang ditetapkan mengikut faktor-faktor yang mempengaruhi keadaan dan keperluan semasa syarikat.

(e) Syarikat tidak perlu mempunyai perlembagaan atau memorandum & artikel persatuan

Bagi syarikat yang diperbadankan bermula 31 Januari 2017, syarikat tersebut mempunyai pilihan samada untuk mempunyai perlembagaan atau sebaliknya. Bagi syarikat yang diperbadankan sebelum AS 2016 dikuatkuasakan, perlembagaan sedia ada akan terus terpakai terhadap syarikat tersebut sehingga syarikat memutuskan sebaliknya.

(f) Syarikat tidak perlu mempunyai meterai rasmi (common seal)

Bermula 31 Januari 2017, syarikat mempunyai pilihan untuk tidak mempunyai meterai rasmi. Pelaksanaan dokumen syarikat hendaklah mengikut tatacara yang digariskan di bawah Penggal 9 Bahagian II termasuk keadaan sekiranya syarikat memilih untuk mempunyai meterai rasmi.

(g) Penghapusan keperluan mesyuarat agung tahunan bagi syarikat persendirian

Bermula 31 Januari 2017, semua syarikat persendirian tidak lagi diperlukan untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan. Sebaliknya keputusan syarikat persendirian boleh dijalankan sepenuhnya melalui resolusi edaran.

(h) Pengasingan penyerahsimpanan Penyata Tahunan dan Penyata Kewangan

Di bawah AS 2016, keperluan penyerahsimpanan Penyata Tahunan adalah berdasarkan tarikh ulang tahun pemerbadanan sesebuah syarikat, manakala tarikh penyerahsimpanan Penyata Kewangan tidak lewat dari 7 bulan daripada tarikh tahun kewangan berakhir sesebuah syarikat.

4.? Pihak SSM menyeru dan memohon kerjasama pihak YBhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan untuk mengambilkira perubahan-perubahan yang dinyatakan di atas dalam menyemak semula, menggubal atau melaksanakan polisi dan proses yang memberi kesanterhadap sesebuah syarikat ketika berurusan dengan Kementerian/Jabatan/Agensi/Organisasi di bawah kawalselia YBhg. Tan Sri/Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan. Ini bertujuan untuk memastikan bahawa polisi-polisi yang bersifat mesra perniagaan yang terkandung di dalam AS 2016 dapat dilaksanakan dengan lebih efisien dan faedahnya dapat dinikmati oleh masyarakat korporat secara keseluruhannya.

5.? Selain daripada AS 2016, SSM juga akan menguatkuasakan Akta Skim Kepentingan 2016 bermula 31 Januari 2017. Akta Skim Kepentingan ini mengawalselia penawaran skim kepentingan sebagai satu alternatif untuk menjana modal perniagaan bagi syarikat. Peruntukan di bawah Akta Skim Kepentingan ini dahulunya merupakan sebahagian daripada Akta Syarikat 1965.

6.? Sila layari laman web SSM: www.ssm.com.my untuk maklumat lanjut berkaitan Akta Syarikat 2016, Peraturan-Peraturan Syarikat 2017 serta dokumen serahsimpan yang berkaitan atau Akta Skim Kepentingan 2016. Sebagai alternatif, sila hubungi talian Hotline di 03-77214000 untuk sebarang pertanyaan lanjut.
Ketua Pegawai Eksekutif/Pendaftar Syarikat
Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Sumber : https://www.facebook.com/ssmofficialpage/posts/1249998538420880

Pakej Honeymoon Bali Private Pool

Pakej Honeymoon Bali

Pakej Honeymoon Bali

pakej honeymoon bali private pool

 

Kau tercari-cari tempat untuk honeymoon, lalu anda teringat moyang kau pernah pergi honeymoon ke Bali.

Itu pun, sebab, atuk kau yang cerita, entah dia goreng mana kau tahu kan.

Anyway, sejak zaman Jepun lagi, orang Malaysia, suka pergi Honeymoon Bali. Kalau dulu, nenek moyang kita, jalan kaki je kot, nak pergi Bali tu.

Ye lah, zaman tu, Uber pun takde.

By the way, zaman sekarang dah mudah, nak pergi Bali, search je, Pakej Honeymoon Bali.
Nak up sikit, kau search je, Pakej Honeymoon Bali Private Pool.
Fuyyoooo Private pool gitu.

 

Kalau kau nak tengok, apa benda yang ada kat Bali, kau boleh tengok video kat bawah ni.

 

Kalau kau nak belajar sejarah pasal Bali, supaya pasangan kau, akan cakap, “Wah, pandainya sayang ni …”

Kau bukak je Wikipedia, ni sejarah pasal Bali.

Oh ye, kau mesti tengah nak cari duit lebih untuk kumpul supaya dapat ambil Pakej Honeymoon Bali, lagi-lagi yang ada Private Pool tu kan?

 

Kalau macam tu, kau baca je post ni, Klik sini untuk kau kumpul duit pergi Pakej Honeymoon Bali 2017 ni.

 

Haha … nak baca pengalaman orang kena tipu dengan Pakej Honeymoon Bali kat Malaysia ni?

Tak yah lah buang masa, aku bagi tips, simple je ….

“If it is too good to be true, then it is not true”

Guna kau punya common sense, nescaya kau takkan tertipu dengan Pakej Honeymoon Scam ke Krabi ke, Bali ke, Maldives ke … apa2 je lah.

Ok lah, sampai sini je den merapu.

 

Kalau kau ada buat, Pakej Honeymoon Bali, dan nak iklan kat post ni, sebab ranking dia cantik … kau roger je aku kat FB/rajakamil

Introduce diri sikit, bagitau, kau jumpa post ni, dan nak iklan.

 

Related search :-

  1. pakej percutian ke bali termasuk tiket penerbangan
  2. pakej honeymoon bali private pool
  3. pakej honeymoon bali 2017
  4. pakej honeymoon ke bali 2016
  5. pakej percutian bajet
  6. percutian ke bali 2016
  7. pakej honeymoon ke bali 2017
  8. pakej percutian di malaysia

Kenapa orang tak baca iklan anda? Ini sebabnya …

Ini adalah email yang saya forwardkan kepada subscriber premium saya.

Saya repost kembali ke dalam blog ini, agar lebih ramai lagi yang dapat manfaat.

Jika nak jualan meningkat !

Salam hormat;

Saya nak kongsi 1 tip kepada anda.
“Jangan bagi pelanggan BACA FIKIRAN anda !”

Pernah tak, anda jumpa iklan di FB, baru baca sikit headline iklan tu,
anda terus dapat tangkap, iklan tu, tentang apa?

Biasanya, apa anda akan buat?
Anda akan skip iklan tu, dan tak baca pun sampai habis.

Mungkin anda berfikir, “aku tau dah dia nak cerita tentang apa”

Ok … sekarang, untuk situasi yang lain….

Anda nampak 1 iklan.
Anda baca headline iklan tu.

Anda tertarik, rasa nak baca lagi.
Anda klik “see more”

Anda baca kesemua iklan tu.
Kemudian anda rasa,
“Betul juga apa dia kata, lalu anda pun terasa nak komen “PM” untuk dapatkan maklumat lanjut”

Ada 2 situasi. Dua-dua situasi di atas, saya secara peribadi, SELALU lalui.
Macam pagi tadi, lepas subuh, tengok FB, ada 1 iklan berkaitan penapis air.

Takde pun rasa nak beli penapis air, tapi lepas baca iklan tu, saya rasa,
“Betul juga…”

Dan iklan tu agak panjang.
Saya kena klik see more.
Sebab panjang sangat iklan tu, saya kena “click to continue”

Semua gambar kat iklan tu saya tengok.

Tak cukup lagi, saya save iklan tu dan forward kat isteri saya.

Power betul iklan tu.

Bila kaji balik, kepoweran iklan tu, terletak kepada ayat-ayat yang pertama

SO… INI TIP untuk anda !

Pertama : Bila buat iklan, ayat mula-mula tu, kasi betul-betul POWER !

Sebab dia, simple je. Kita nak bagi orang  MELEKAT !

Kedua : dia dah “MELEKAT” dekat iklan kita, kita kasi lagi ayat power rangers.
Kita buat ayat yang akan buat diorang berfikir “Ha ah, betul juga kan…”

Ketiga : bila minda kita dan dia dah selari, kita masuk elemen “PENGUAT”
Gunakan ayat yang akan buat dia fikir, “POWER betul”
Biasanya, kita masukkan testimoni.

Keempat : Melekat dah, minda selari dah, testimoni dah, langkah terakhir, bagi ayat Call To Action.
Dalam tu, anda bagi arahan simple, “Klik sini” atau, “Wassap kami” atau, “PM kami” atau “Komen PM”

4 step je nak buat iklan yang power ni.

TAPI !
Ada satu lagi tip………
PELBAGAIKAN Ayat iklan !
Untuk iklan #1 dan iklan #2, sebaiknya, jangan guna ayat yang sama !

INGAT, awal-awal tadi, kita nak dia MELEKAT !
Kalau orang tu, dah boleh agak, iklan kita cerita pasal apa, dia TAKKAN MELEKAT !

Ok … itu jelah tip power rangers !

Di kesempatan ni,
saya nak ambil peluang untuk beri sedikit penerangan tentang Ebook Copywriting.

Ada 3 jenis.

– 129 Ayat Copywriting
– 472 Skrip Copywriting
– Kamus Copywriting

Yang bezakan setiap satu, ialah jumlah ELEMEN !

129 Ayat Copywriting
– ada 2 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– total ada 129 Skrip Copywriting
– Harga : RM20
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/129ayatcopywriting-/181

473 Skrip Copywriting
– ada 7 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– total ada 473 skrip copywriting
– Harga : RM50
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/473skripcopywriting-/147

Kamus Copywriting
– ada 19 elemen
– ayat penyata
– ayat persoalan
– ayat tawaran terhad
– ayat cabaran
– ayat hadiah & percuma
– ayat tawaran percubaan
– ayat diskaun & penjimatan
– ayat Menarik Dan Hebat
– ayat Agent Dan Ahli
– ayat Bebas Memilih
– ayat Senang Mudah
– ayat Pujukan
– ayat Penegasan
– ayat Ori Dan Asli
– ayat Bernilai Besar
– ayat Tagline & Slogan
– ayat Meminimakan Risiko
– ayat Call to Action
– ayat Lengkap Menyeluruh
– total LEBIH 1500 skrip copywriting
– Harga : RM150
– link untuk tempahan : https://rajakamil.onpay.my/order/form/copywriting001/147

Jika anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej Skrip Copywriting di atas.
Pada saya, bagi yang baru menceburi bisnes internet, sesuai “129 ayat Copywriting”
Bagi yang sudah buat bisnes internet lebih daripada 1 tahun, sesuai “473 Skrip Copywriting”
Manakala, bagi yang telah menja lebih daripada RM1k sebulan, saya sarankan “Kamus Copywriting”

Itu je lah dahulu untuk email ini.
Semoga anda dapat manfaat daripada perkongsian ini.

Terima kasih;
Raja Kamil