Enovel – bolehkah dipasarkan di Malaysia ?

Jika anda mempunyai soalan mengenai produk yang ingin dipasarkan di internet, hantarkan ke rajakamil(@)rajakamil.com
————
Soalan :
Salam ,

Saya just nak tanya pendapat anda

Bolehkan e-novel mendapat sambutan di Malaysia?
Apa pro dan kontra e-novel ini?

Jawapan saya :

Pro :
Jarang dibuat. Fleksible

Con:
Tak ramai suka mengadap PC untuk membaca

Tambahan :
Ini apa yang saya belajar daripada mobile novel yang mendapat sambutan yang sangat menggalakkan termasuk di Malaysia

1. hantar sedikit demi sedikit
2. percuma dahulu
3. hantar secara konsisten
4. test market dengan lewatkan sehari dua penghantaran daripada biasa. Ini untuk tengok feedback pembaca. Kalau feedback positif, terus ke langkah seterusnya. Kalau feedback negative, jangan risau, teruskan menulis dan cuba ubah jalan cerita. (ini saya belajar daripada anime Naruto. Ada satu season,cerita di merapu je.Rupa-rupanya, dia sedang lagging kan masa untuk ubah jalan cerita)

5. Bila feedback dah positif, teruskan lagi menghantar sambungan novel secara PERCUMA. Setelah beberapa kali hantar, mula minta ‘donation’ untuk teruskan penulisan. Ye lah, siapa nak bayar kos domain + hosting + autoresponder

6. Fokus pada sponsorship dan penulisan novel akan datang. Target keluaran pertama ini adalah untuk membina kredibiliti dan mendapat peminat. Percayalah, dalam novel yang akan datang, ianya akan MELETOP !!!

PS : saya belajar daripada anime jepun, jalan cerita amat-amat bergantung pada peminat. Mereka wujudkan komuniti khas (forum) untuk bincangkan apa yang terjadi untuk episod akan datang.

PPS : Tak cuba tak tahu. Saya suka menggalakkan orang menceburi bidang penulisan. Setidak-tidaknya menambahkan jumlah pembaca di Malaysia

PPPS : Saya benci novel jiwang karat

PPPPS : Kalau nak minta nasihat saya, jangan segan silu bertanya

Lebih daripada biasa

Saya selalu lalu lalang dari Sungai Besar (Selangor) ke Kuala Lumpur. Dalam perjalanan,pasti akan melalui Sekinchan.  Di sana, terdapat deretan kedai mangga.
Dalam 20 buah rasanya. Apa yang tidak bagus ialah, semuanya menjual benda yang sama.

Jika singgah, perkara yang ada ialah, mangga,air mangga,jagung dan kerepek. Very streotaip. Kadar persaingan sangat tinggi.

Kelmarin, saya lalu jalan tersebut sekali lagi. Tapi kali ini, pada waktu malam. Semua kedai mangga tutup. Yelah,malam. Tapi,ada satu kedai buka, saya singgah lah di kedai tu. Beli mangga untuk mak mertua.

Bila borak-borak, rupa-rupanya, kedai dia sahaja yang buka waktu malam, Siang buka juga. Katanya, satu malam,sekurang-kurangnya 10 buah kereta akan berhenti. Tapi, beliau hanya buka malam sabtu hingga malam Isnin sahaja

Apa pengajarannya ? Pengajarannya ialah, ‘be extra ordinary‘ . (Lebih daripada kebiasaan). Lebih sedikit pun tidak mengapa.

🙂

Anda sudah dapat email ini ?

Saya ada kirimkan email ini kepada anda
Anda dah terima ?
Kalau belum, cuba lah baca. Dalam post akan datang, saya akan beri pandangan saya mengenai RAKAMAN SO Called Hebat ini
———–
Salam hormat (nama anda),

Bila rakan saya beritahu saya bahawa
beliau akan ‘bocor’kan perbualan sulit
beliau dengan C secara percuma, saya
beritahu beliau yang saya ingin sangat
berkongsi maklumat ini dengan anda
secepat mungkin.

Perbualan sulit ini merupakan sesi
‘mentoring’ sebenar di antara seorang
rakyat Malaysia biasa dengan seorang
guru internet yang boleh dipakej dan
jual dengan harga $47 dengan senangnya
(tetapi PERCUMA buat anda hari ini).

Muatturun keseluruhan rakaman audio di…
http://www.thefourweekstofreedom.com/?aff_id=2233

Saya sangat teruja dapat berkongsi audio
ini bersama anda kerana anda tidak akan
dapat memperolehinya daripada tempat lain.

Pertama sekali, C tidak pernah menawarkan
program mentoring one-on-one (secara
peribadi) kerana beliau sibuk membina
bisnes internet SEBENAR untuk diri beliau
sendiri. Keduanya, walaupun beliau
tawarkan program sebegini, beliau cuma
akan mengambil klien yang sudahpun
berjaya dalam bisnes dan sanggup membayar
yuran sehingga 5-angka untuk masa beliau.

Jadi, tak tahulah bagaimana rakan saya
ini berjaya mendedahkan sesi konsultasi
sulit beliau ini. Yang pastinya, ianya
sudahpun bocor.

Saya sudah mendengar perbualan sulit
tersebut dan saya boleh katakan yang
ianya bakal mengubah hidup anda sekiranya
anda berhasrat untuk meninggalkan kerja
anda dan membina bisnes internet.

Dapatkan rakaman audio ini di:

http://www.thefourweekstofreedom.com/?aff_id=2233

ikhlas,

Raja Kamil

——
Email ini saya krimikan hari ini kerana maklumatnya sangat menarik. Sesuai untuk mereka yang bercita-cita untuk menikmati Kebabasan Kewangan (Money Freedom)

PS : Saya kenal dengan rapat seorang RAKYAT MALAYSIA yang berjaya mencapai Money Freedom sebelum umur 40 tahun. Nak tahu kisahnya ? (kalau ada 20 komen (tak termasuk saya), baru saya beritahu :P)