Pelaburan Masa @ Duit ?

 

    Dalam dunia perniagaan internet ini. Ada 2 pelaburan yang anda akan laburkan. Iaitu, masa dan duit.
Ada kalanya anda hanya perlu melaburkan duit sahaja, adakalanya masa sahaja dan adakalanya kedua-duanya serentak.
Apa yang menarik tentang perniagaan internet ini ialah, kuasa memilih adalah 100% di bawah kawalan anda.

    Anda boleh memilih samada untuk melaburkan masa atau duit atau kedua-duanya sekali. Dalam post kali ini saya ingin membawa anda untuk mengenal pasti, bilakah pelaburan-pelaburan ini perlu digunakan.

    Tidak semua keadaan anda perlu melaburkan duit, dan begitu juga masa.

Duit

Anda akan membuat pelaburan duit jika anda inginkan sesuatu berlaku dengan segera. Orang kata, ada duit, jalaaaaan.

Ya, memang betul pun. Katakan anda ingin memulakan perniagaan menjual epal di internet. Nak buat website, upah orang. Domain dan hosting serahkan pada orang. Urus sana, urus sini, upah je orang. Nak import epal, minta agen uruskan. Pendek kata anda hanya tinggal untuk kira berapa keuntungan yang anda akan terima.

Menarik bukan ? Senang betul kerja macam tu. Sebab itu kata-kata “Money make money” kadang-kadang betul.

Walaubagaimanapun;
Oleh kerana semuanya anda upah orang, justeru anda memerlukan perbelanjaan yang besar. Itu tidak termasuk lagi
jumlah $$$$$$ yang anda kena tipu. Maklumlah, anda tidak tahu apa-apa. Cukup bulan, anda hanya tunggu keuntungan
masuk.

Model pelaburan begini hanya sesuai apabila anda :


-mengetahui dengan mendalam, setiap langkah yang perlu dibuat walaupun anda mengupah orang. Hatta membuat laman web,
anda perlu tahu, perbezaan website beharga RM100 dengan RM10 000.

-bijak menguruskan aliran tunai. Jika tidak, untung lebur, modal lesap.

-mestilah mempunyai sejumlah dana yang besar

Masa

Baiklah, jika di atas, anda melaburkan duit. Dalam bahagian ini, saya akan tunjukkan apa itu pelaburan masa.
Kita mengambil internet bisnes sebagai case study. Sama juga dengan kes di atas. Anda ingin menjual epal secara online.

Anda tahu, anda memerlukan laman web. Andapun belajarlah sendiri. Mula-mula anda cuba menguasai penggunaan blogspot, kerana
ianya free. Kemudian, anda cuba mempelajari bagaimana membina laman web sendiri. Kemudian, bila ada duit sikit, anda beli
domain, hosting. Anda ambil masa untuk belajar apa itu FTP, HTML, itu lah ini lah. Untuk website sahaja anda mengambil masa
2 ke 3 tahun. (ada bunyi-bunyi macam pengalaman anda sendiri ke? :P)

Seterusnya, anda menghabiskan masa untuk mempelajari SENDIRI, apa itu import eksport. Bagaiamana nak berurusan dengan kastam dan lain-lain. Di situ, anda mengambil masa 1 tahun.

Pendek kata, bagi mereka yang memilih model pelaburan masa ini, banyak masa yang dihabiskan. Semuanya eksplore sendiri.
Untuk membina SATU perniagaan internet sahaja, mungkin memakan masa sehingga berpuluh-puluh tahun.

Sesuai untuk :-


-mereka yang tidak mempunyai sebarang dana
-berjiwa kental. Ada orang, separuh jalan sahaja, kemudian putus asa
-cepat belajar. Lagi cepat anda belajar satu-satu perkara, lagi pendek masa yang anda akan laburkan

Duit & Masa

Pelaburan jenis ini bersikap pertengahan. Ianya sesuai untuk kebanyakan orang. Saya masih ingat lagi, 4 tahun yang lepas, rujukan-rujukan berkaitan perniagaan internet dalam bahasa Melayu, hampir-hampir tiada.

Tidak seperti sekarang, cakap sahaja, medium apa yang anda mahu, ebook, buku, seminar, CD, DVD, video, audio, pendek kata semua ada. Beruntung betul anda.

Pelaburan duit yang anda perlu buat ialah, mendapatkan ilmu tersebut.
Pelaburan masa yang anda perlu lakukan pula, ialah mengikut satu per satu apa yang diajar.

Orang kata. Kalau nak berjaya, ikut cara orang dah berjaya.

Apa maksudnya? Maksudnya ialah, anda copy dan paste sahaja apa yang orang lain buat.

Bukan copy paste, artikel dalam blog saya ni, kemudian anda letak dalam blog anda :P.

Sebaliknya, copy dan paste apa-apa tindakan yang dilakukan oleh orang yang berjaya.
Dengan cara demikian, anda bukan sahaja dapat menjimatkan duit anda, malah anda juga dapat menjimatkan masa anda.

Jika anda ingin mempelajari cara membina laman web, belilah produk yang mengajar anda cara membina laman web.

Jika anda ingin mempelajari apa itu perniagaan internet, belilah produk yang berkaitan.

Anda boleh mencontohi mereka-merka yang dah berjaya.

Sebagai contoh, Kasimo – nanti saya cerita sedikit berkenaan dia ni – merupakan seorang usahawan internet yang
saya boleh kategorikan berjaya. Saya tak tahulah samada dia sekarang ini sudah buat berjuta ringgit dengan internet atau tidak. Tapi, saya kategorikan berjaya, kerana, dia ada menghasilkan jualan di internet.

Saya tahulah, sebab saya pun pernah beli produk yang beliau hasilkan. 😛

Jika anda ingin berjaya seperti Kasimo, anda ikut apa yang Kasimo buat. Beli produk yang dia jual. Sertai mailing list beliau, pendek kata, berdampinglah dengan beliau.


Baiklah, saya rasa sampai sini dulu, dan panjang pula post ni.
Dalam post akan datang, saya akan ceritakan sedikit sebanyak mengenai Kasimo dan produknya yang membantu saya.

Minta Tunjuk Ajar . . .

Begitulah bunyi email yang saya terima beberapa minit yang lalu. Memang setiap petang, saya akan menyemak email-email saya. Ada yang perlu kepada balasan, saya akan membalas. Jika terdapat tempahan produk, saya akan checkout tempahan tersebut.

Email yang saya dapat kali ini, bukanlah satu-satunya email yang sepertinya.

Frankly speaking, banyak kali email yang lebih kurang sama, saya dapat.

Cuma email ini istimewa, kerana saya terdetik untuk berkongsikan jawapannya di dalam blog ini.

 

Email yang diterima
Email yang diterima

Ini pula balasan yang saya beri kepada bakal jutawan internet ini. Continue reading “Minta Tunjuk Ajar . . .”

Kisah Pak Udin

Post kali ini mungkin tiada kaitan langsung dengan bisnes internet. Namun begitu, selaku Sang Murobbi IT, saya menyedari suatu hal. Iaitu, sebuah kereta yang tiada minyak, mana kan mungkin untuk bergerak beratus kilometer.

Apa maksud saya ? Maksud saya ialah, anda tidak akan mampu pergi jauh di dalam apa-apa bidang andai kata anda tiada “minyak” .

Minyak yang saya rujuk di sini ialah bermaksud, ilmu dan  motivasi.

Post pada kali ini, lebih kepada cerita motivasi yang bagi manusia yang berakal, kita seharusnya dapat mengambil pengajaran dan cuba mengaitkan dengan peribadi.

Selamat membaca.

Penjual buku jalanan Continue reading “Kisah Pak Udin”