Online Banking & Buat Duit Dengan Pay Per Lead

Perbankan Internet atau e-banking

Seperti yang saya telah janjikan dalam post yang lalu, saya ingin berkongsikan satu perkara yang penting bagi setiap perniagaan internet – online banking.

Secara asasnya, kebanyakan bank di Malaysia menawarkan khidmat perbankan online atau juga dikenali sebagai e-banking.

Caranya sama sahaja dengan penggunaan bank konversional.

5 kelebihan e-banking :

1. Bil, sewa dan pembelian prepaid boleh dibayar menggunakan e-banking
2. Menjimatkan masa. Ye lah, kadang-kadang, nak ke bank sahaja sudah 30 minit, itu belum lagi ambil kira kesesakan lalu lintas, beratur panjang
3. Jimatkan duit. Kalau bank tu disebelah rumah, jalan kaki pun boleh. Bagi yang bank jauh daripada rumah, minyak kereta atau tambang kenderaan awam mungkin agak membebankan
4. Bila-bila masa. Ya, bila-bila masa pun boleh. Termasuk luar waktu pejabat. Anda boleh buat pemindahan duit kepada abang, kakak atau lain-lain, walaupun jam 3 pagi
5. Peroleh mata ganjaran. Ya, mungkin masih di peringkat BETA, namun berita baik bagi pengguna M2U, anda akan peroleh sejumah point bagi setiap transaksi online
6. Sebenarnya banyak lagi kelebihan menggunakan perkhidmatan e-banking ini

Antara contoh-contoh bank dan laman web mereka ialah :

1. Maybank >> www.maybank2u.com.my
2. CIMB >> www.cimbclicks.com.my

Cara memohon :

Melalui Kaunter
Paling mudah, hanya minta borang permohonan menggunakan khidmat e-banking. Cakap sahaja pada kaunter khidmad pelanggan, tahulah mereka menguruskannya.

Melalui Mesin ATM
Tidak semua bank menawarkan perkhidmatan ini. Namun, permohonan melalui ATM agak “tricky” sedikit. Rujuk pada “brochure” yang disediakan pihak bank untuk mudahkan urusan

Keperluan asas eBanking:

1. Komputer dan sambungan internet. Sudah tentu, jika tidakk, ia bukanlah dipanggil e-banking

2. Telefon Bimbit beserta nombor – Setiap transaksi secara e-banking, perlu disahkan dengan nombor unik transaksi. Ianya akan dihantar ke telefon bimbit anda

~tamat isu ebanking~

Pay Per Lead

Baiklah, saya tak sabar nak berkongsikan perkara ini kepada anda semua. Sebab itu saya gabungkan sekali dengan post hari ini ๐Ÿ™‚

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, izinkan saya masuk ke dalam minda anda sebentar.

Bayangkan, ada seorang hamba Allah ini begitu bermurah hati untuk berikan anda duit. Dia tinggal tidak jauh daripada anda.
Setiap kali anda menyapa rakan anda, hamba Allah ini akan membayar anda. Setiap kali anda sapa, anda dibayar.

Menarik bukan ?
Mungkin hamba Allah ini tidaklah sekaya mana untuk berikan anda duit dalam jumlah yang besar, namun nilai 20 sen /sapa, bagi saya adalah tinggi.

Bayangkanlah, dalam sehari, berapa ramai anda bertemu dengan rakan-rakan ?
Ramai bukan? ย ๐Ÿ™‚ย 

Katakan anda mempunyai 1000 orang rakan, anda sudah berjaya mendapat RM200, percuma-percuma sahaja. Tanpa buat apa-apa,
selain menyapa.

Bestlah kan jika begitu ?

Ok, cukup-cukup. Saya tak nak menganggu minda anda lama-lama.

Baiklah,apakah itu pay per lead?

Daripada penerangan di atas, saya harap anda boleh nampak konsepnya.

Mari Kita Lihat PPL Dari Segi Perkataan

Pay Per Lead juga dikenali sebagai PPL.
Kita pergi, perkataan demi perkataan.

Pay = bayar
Per = setiap
Lead = prospek

Maksudnya ialah, anda dibayar bagi setiap prospek yang anda bawa kepada saya.
Prospek ? Aduh, susah tu.

Tak lah, tidak susah. Prospek yang saya maksudkan itu ialah, “email”ย . Setiap email yang anda dapatkan, anda akan mendapat bayaran.

Baik, itu berkenaan dengan maksud PPL.

Persoalannya, bagaimana nak berikan “email”ย itu kepada penganjur PPL ?

Kebiasaannya, anda perlu mendaftar untuk mendapatkan unik link milik anda. Unik link ini adalah tidak akan sama, antara seorang dengan seorang yang lain.

Kemudian, link ini, anda boleh promosikan melalui :

1. email
2. Friendster,myspace,facebook dan yang seumpama dengannya
3. Blog. Jika anda mempunyai blog, anda boleh promosikan link tersebut di blog anda.

Pembayaranย 

1. Seperti yang diterangkan di atas, anda akan dibayar bagi setiap email yang anda terima.
2. Maklumat bank dan maklumat peribadi anda akan diambil, untuk proses pembayaran komisen nanti
3. Bagi sesetengah penganjur PPL ini, anda akan dibayar apabila mencapai jumlah email yang tertentu. (lihat terma dan syarat program PPL yang anda sertai)
4. Tempoh bagi kebiasaan program PPL adalah di antara sebulan hingga 3 bulan. Namun ada juga yang lebih

ย Kenapa anda perlu sertai program PPL ?

1. Biasanya, penganjur PPL menawarkan sesuatu yang PERCUMA. Samada ebook, software atau apa sahaja yang mana harganya jika dijual mungkin bernilai puluhan hingga ribuan ringgit.
2. Daftar adalah PERCUMA
3. Peluang dapat duit mudah. Sama seperti cerita mula-mula tadi, hanya sebarkan link sahaja, dan anda sudah selangkah menerima duit secara online (yang mungkin duit pertama anda terima daripada online)
4. Peluang untuk rakan anda menyertai PPL adalah tinggi, kerana mereka bakal mendapat produk PERCUMA

Apakah kelebihan program PPL kepada penganjur ?

1. Pihak penganjur bakal mendapat prospek yang ramai, yang mana keuntungan yang bakal diperoleh lebih tinggi daripada apayang dilaburkan. Namun, tidak semua mencapai target.
2. Pahala. Ada pihak penganjur yang suka-suka tabur duit. Sangat-sangat jarang berlaku
3. Popular. Percayakah anda, pihak penganjur bakal menjadi popular kerana program PPL yang mereka anjurkan?
4. dan 1001 macam lagi ย sebab, pihak penganjur mengadakan program PPL ini.

Glossari :

Ada beberapa istilah yang biasanya anda akan temui apabila menyertai program PPL ini. Di bawah adalah sebahagiannya.

1. PERCUMA – samada ebook, software atau seminar percuma
2. OTO – atau One Time Offer. Perhatikan “offer” atau tawaran yang diberikan pihak penganjur ini, kerana kebiasaannya, tawaran yang diberi adalah sesuatu YANG TERLALU MURAH daripada biasa, dan ianya datang hanya sekali.
3. borang Opt In – ย borang yang digunakan untuk mengambil maklumat mengenai anda. Biasanya nama dan email
4. Confirmation link – link akan dihantar ke alamat email yang anda berikan untuk tujuan pengesahan, sebelum anda dapat memuat turun (download) produk yang dijanjikan. Pastikan anda memberi email yang sah tau ๐Ÿ™‚
5. Newsletter – follow up email. Pihak penganjur, biasanya akan menawarkan newsletter kepada anda, sebagai salah satu langkah menghargai anda. Newsletter ini dihantar terus kepada email anda. Biasanya, merupakan tip-tip dan panduan-panduan yang anda jarang dapati di internet
6. Unsubscribe – atau berhenti langganan. Bagi saya tindakan ini adalah tidak bijak. Ini kerana, biasanya, penganjur PPL akan beri lagi anda software, ebook atau tip-tip yang sangat bernilai. Namun begitu, jika anda mendapat pihak penganjur PPL yang “terlalu rajin” ย  buat newsletter, unsubscribe sahajalah. Biar pada muka !

itu adalah sebahagian sahaja. Jika anda temui istilah-istilah yang tidak difahami, anda boleh bertanya terus di ruang komen di bawah

PS : Ehem, Raja Kamil, buat post tentang PPL ini, ada apa-apa ke ? (jawapan saya : tunggu je lah)

90 Comments

  • saypol

    Reply Reply March 25, 2011

    saya berminat,blh email saya x mcm mana nk join

  • CKDira

    Reply Reply June 28, 2010

    salam.. saya masih blur psl PPL nih tapi nak jugak join program PPL RK ni. Macam mana nak join?

  • Layla Cook

    Reply Reply May 14, 2010

    i do not have any good experience with Bidvertiser, they pay lower than Adbrite so i do not use them on my website.-~*

  • awang noh

    Reply Reply March 29, 2010

    ok saya pun nak cuba sekarang, kut-kut berjaya,,,

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 30, 2010

      Insya Allah boleh !

  • sah90

    Reply Reply October 8, 2009

    Best pulak dengar pasal E-banking ni.
    Nak bukak jugalah nanti.:)
    Pay per lead memang sesuai kalau ada banyak subscribers/kawan2..

  • FRADDY

    Reply Reply June 21, 2009

    trgkan aku bnda nih betul bleh?

  • pokoksena

    Reply Reply June 21, 2009

    apa PPL nier..
    klu ader E-banking mcm maybank2u tu..apa lg yg kena wt nyer,

  • Nizam

    Reply Reply June 17, 2009

    salam bro, kawan dah download 3 e-book percuma n kawan dah send subscriptions utk PPL ni..so pasni kawan nak buat ape?

    • Raja Kamil

      Reply Reply June 17, 2009

      Salam Nizam, lepas ni, boeh lah amalkan apa yang dikongsikan dalam blog dan ebook saya ni. Kalau bagus, kongsilah dengan kawan-kawan

  • kak julia

    Reply Reply June 11, 2009

    akk tk pandai it blh ke tunjuk ajar cmne nk mulakn program ni.

  • wati

    Reply Reply June 10, 2009

    Tahniah! Artikel yang sangat menarik. Memang PPL ni cara paling mudah nak buat duit – kalau kena caranya.

  • lin

    Reply Reply June 4, 2009

    salam, sebenarnya sy tal berapa faham ttg program ni… apa yg perlu sy buat utk mengikuti ppl..?

    • Raja Kamil

      Reply Reply June 9, 2009

      PPL bahasa mudahnya ialah, promot dan terima bayaran :). Apa yg bestnya, promot barang percuma. Barang percuma, sape tak nak ?!

  • jamaliah

    Reply Reply June 3, 2009

    assalamualaikum rk saya masih xpaham lg la leh g tau mendlm lg

  • imabiz

    Reply Reply June 2, 2009

    ppl memang best…

  • ferry

    Reply Reply June 1, 2009

    xfaham…

  • azizul hafiz

    Reply Reply May 29, 2009

    macam nak mula nie.saya keliru nie

  • Yoji

    Reply Reply May 4, 2009

    tapi touch n go xok lgi la… aku bt ari tu dia xterima lgi…huhuhu

  • ilhamputra

    Reply Reply April 16, 2009

    memang senang gune online banking ni.even nak beli top up pon blh.aku kdg2 byr bil gune online banking je

  • Yoji

    Reply Reply April 12, 2009

    skrang nie semua bank dah aku rasa yg guna bak online nie… sbb senang ….

  • Yoji

    Reply Reply March 27, 2009

    aku byk guna maybank.. senang sgt guna online bank nie… tapi berhati2 jugak sbb kita xterasa duit kluar… ๐Ÿ˜€

    • fathaz

      Reply Reply March 27, 2009

      haha.. betul tue.. tup2 duet kite dah habis or tggal sikit jer.. ๐Ÿ™

      • Yoji

        Reply Reply March 27, 2009

        hahaha…. aku pun pernah camtu…

  • wanmus

    Reply Reply March 27, 2009

    Nak komen yang ebanking tu dulu. Bukan ape, sebab masih ramai beratur kat pejabat pos nak bayar bil. Padahal kat internet ni, just klik2 je..tak perlu beratur panjang

  • ilhamputra

    Reply Reply March 25, 2009

    tahniah dapat anjurkan PPL ni.apepon ebook tu memang menarik setelah saya baca.

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      mmg menarik… sbb datang dari pengalaman RK

  • Yoji

    Reply Reply March 24, 2009

    tu la, hidup mesti penuh kesabaran ๐Ÿ™‚

  • ideal

    Reply Reply March 24, 2009

    today satu ari tunggu youthsays punya surveys tp semua dah complete dah plak. abihtu bg org yg baru2 ni nak survey apa? xde mender dah pon nak di surveynya. baru dpt singgit je nih.

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 24, 2009

      hurm, sabau..sabau…saya pun antara yang baru join juga. Kalau tak silap saya, dia akan bagitahu kalau ada survey.
      Doa-doakanlah ada-ada.
      Saya doa, kamu doa, kita semua doa, insya Allah ada rezeki tak ke mana. Betul x ? ๐Ÿ™‚

    • wanmus

      Reply Reply March 27, 2009

      Insyallah ada lah tu. youthsays ni komuniti mencari survey dan bukanny diorang keluar modal untuk bagi survey. So survey akan bergantung kepada syarikat yang nak membayar diorang untuk wat survey, then barulah akan ada survey

      • wanmus

        Reply Reply March 27, 2009

        Nak tambah sikit lagi, diorang wat camni supaya survey diorang ni betul2 bermutu dan berkualiti. Yerlah syarikat tu bayar bukan sikit kekadang berpuluh ribu..so sabar menanti next survey

        • Yoji

          Reply Reply March 27, 2009

          ramai ke yg bt youthsays nie… sbb kalu buka kadang2 xbleh kadang lambat… mungkin ebook wanmus nie kot…

  • yana

    Reply Reply March 24, 2009

    yana pun nak join gak…jgn lupa bgtau ek…dah sakit kepala ni carik duit

    • ideal

      Reply Reply March 24, 2009

      betul betul betul ๐Ÿ˜›

    • fathaz

      Reply Reply March 27, 2009

      join yana jgn x join hee ๐Ÿ™‚

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      kali nie comfim dah xsakit kepala…cpt join

  • Airol

    Reply Reply March 23, 2009

    bro,PPL still open lagi ke ?

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 23, 2009

      @Airol bukak tapi sekarang ni sedang berehat selama 48 jam untuk maintenance

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      dah ok blik… bleh bt PPL cpt

      • pendekargrafix

        Reply Reply May 29, 2009

        i like PPL. memang best, coz, dapat info dari provider secara percuma. he

  • izan

    Reply Reply March 22, 2009

    saya pun berminat nak join PPL nie…menarik..

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      join cpt… ebook RK pun berkualiti

  • ravemone

    Reply Reply March 21, 2009

    berminat la pasal PPL ni….

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 21, 2009

      @ravemone ……hurm, memang senang nak buat duit dengan PPL ni. Tapi sebelum join kena pastikan dulu, siapa penganjurnya. Insya Allah, dalam blog saya ni, yang mana saya beritahu, adalah orang yang memang boleh dipercayai

      • Yoji

        Reply Reply March 27, 2009

        mmg bleh dipercayai…

  • Yoji

    Reply Reply March 21, 2009

    byk ilmu yg berguna dalm im nie rajakamil bgi….

    • fathaz

      Reply Reply March 27, 2009

      Betul2 saya sangat setuju dengan mu yoji hehe

  • fathaz

    Reply Reply March 19, 2009

    Wah.. Rugi sata dapat tahu lambat haritu.. Tapi menarik ebook karangan RK nie.. Baca tambah kan ilmu di dada ye..

  • kristal swarovski

    Reply Reply March 19, 2009

    salam…saya pun berminat ni…mcammana erk?

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      download ebook dlu bru dpt bt PPL

  • Yoji

    Reply Reply March 19, 2009

    sya pun bru nak try PPL nie… kira raja kamil nie yg pertama PPL… harap kwn2 bleh bgi tunjk ajar …

  • saijal

    Reply Reply March 7, 2009

    boleh bagi tahu saya kat emel saya…

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      bgi tau ape tu

      • saijal

        Reply Reply March 27, 2009

        yelh bg tau kt emel aku…
        aku xbrp phm lg lh bnd nie…

        • Yoji

          Reply Reply March 28, 2009

          ttg online banking nie ek… senang je.. ko kena ade account ban diantara 2 bank tu… pastu bt kat mesin atm password pertama login… pastu bleh guna la e-banking nie… kalu x ym aku je yo_ji@ymail.com

  • saijal

    Reply Reply March 7, 2009

    bagaimana saya nak mempromosikan link ini…maklumlah saya ni bukannya pandai sangat pasal internet/komputer….

    • fathaz

      Reply Reply March 27, 2009

      ada friendster, facebook or myspace?? bagi je link tu kat kwn2.. guna YM pon boleh hehe

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      btul cam fathaz ckp tu

  • Raja Kamil

    Reply Reply March 6, 2009

    Tentang PPL anjuran saya, anda semua jangan risau, selepas 24 jam dari masa pendaftaran untuk dapatkan ebook FREE, anda akan diberitahu bagaimana untuk menyertai program PPL ini.

  • sharifah azian

    Reply Reply March 5, 2009

    Salam. Saya pun dah download 3 ebook RK. Saya amat2 berminat nak join PPL RK gak. Jangan lupa gtau sayai macam mana nak daftar

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      RK ade bgi email rasanyer

  • BMWang

    Reply Reply March 5, 2009

    Salam. Saya dah download 3 ebook RK. Saya berminat nak join PPL RK. Tapi macam mana nak daftar. Dah puas saya search di mana, tapi tak jumpa. Harap dapat maklumat.

  • zargus

    Reply Reply March 5, 2009

    tula..dh keluar ke belum..ke baru2 nk promote?

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 5, 2009

      Untuk PPL ebook saya , anda akan menerima email 24 jam selepas mendaftar. Bertenang, baca dulu isi ebook tu.

      PS : ada tawaran hebat, tinggal 10 tempat daripada 100 tempat yang ditawarkan

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      cpat2… seblum terlambat

      • zuls

        Reply Reply May 11, 2009

        aku suka guna maybank2u, tapi kadang2 maybank2u ni slow sangat, ramai orang masuk rasanya

  • meteor

    Reply Reply March 4, 2009

    so, mcm mana nak daftar ppl ni?

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      download ebook dlu yg penting pastu email akan sampai bgi tau cam ne nak start PPL

  • adi

    Reply Reply March 4, 2009

    dah stat ke PPL nih?kalau dah camne saya nak tau link promote saya? bole tolong RK?

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 27, 2009

      kalau dah hantar nama dan email, lepas 24 jam, anda akan dapat satu lagi email yang beritahu bagaimana nak daftar ๐Ÿ™‚

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      yap betul ape Yg Dikatakan RK nie

  • syafiqzainal

    Reply Reply March 1, 2009

    TQ RK..walaubagaimanapun saya msih kurg faham PPL ni.. tp da hmpir faham sekarang ๐Ÿ™‚ nnti da kua PPL awak tu..jgn lupa btaw saya.. hehe caw.. ๐Ÿ™‚

    • wanmus

      Reply Reply March 27, 2009

      Dah kluar pun PPL rajakamil.
      Leh tengok kat http://freeebooks.wanmus.com/
      Download ebook tu dulu then nanti akan dapat link untuk daftar free ๐Ÿ™‚

      • Yoji

        Reply Reply March 27, 2009

        sempat lagi promote link..:D ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ …. xpe nyelam sambil minum air

        • fathaz

          Reply Reply March 27, 2009

          skill tu penting yoji.. kite kena belajar hek2

          • Yoji

            Reply Reply March 27, 2009

            skill sendri boleh naikan setiap org…:D

      • Sapikk

        Reply Reply March 27, 2009

        leh jadi pembantu RK la wanmus ni.. hehe..

        p/s: RK harap awak dpt tukar id sye dri syafiqzainal ke sapikk..hoho

        • Yoji

          Reply Reply March 27, 2009

          hahaha..mmg bleh jadi nie sapikk

  • Raja Kamil

    Reply Reply February 24, 2009

    @Dr.Ariffaizal W’salam. Pada hemat saya, provider PPL yang paling reliable ialah yang dianjurkan oleh individu-individu tertentu.

    Walaubagaimanapun, anda boleh juga melayari http://www.cj.com, (commision junction). Di sana ada pelbagai program buat duit seperti PPL yang diterangkan di post di atas

    • fathaz

      Reply Reply March 27, 2009

      International PPL lebih lumayan jika kena teknik yang betul hee

  • Dr.Ariffaizal

    Reply Reply February 24, 2009

    Salam. Jika mengikut pengalaman, apakah provider PPL yang terbaik?

  • Raja Kamil

    Reply Reply February 24, 2009

    @Luqman Untuk mohon ebanking ni, ada beberapa bank tidak limitkan had umur. Namun, kebanyakan bank, menghadkan umur 18 tahun ke atas untuk perbankan online. Sepengetahuan saya, jika nak apply juga, cuba mohon dari pihak bank. Gunakan atas nama ibubapa atau penjaga.

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      aaa… betul ape kata RK nie

  • luqman

    Reply Reply February 24, 2009

    salam…

    untuk mohon e-banking tuh,
    ada limit umur ke? dan bagaimana pula dengan deposit?

    mahel dok?

    • Yoji

      Reply Reply March 27, 2009

      xmahal pun.. just buat kat atm je kalu dah ade maybank n cimb… kalu blum ade kena apply cam biasa…

Leave A Response

* Denotes Required Field