Pecahbeling.com satu kajian !

Pelbagai perkara berlaku semenjak dua menjak ini.

Survey dah buat.
Tukar theme/template dah buat.
Ruang Iklan dah dibaik pulih.
Contest sedang berjalan. 

Adalah sedikit penambah baikan akan berlaku dari semasa ke semasa. Antara yang sedang saya usahakan untuk para pengunjung rkb ini ialah, ruang komen. Kalau perasan, ruang komen sekarang ini lebih mudah. Boleh terus reply komen tersebut. Semua ini adalah sumbangan Intense Debate. Terima kasih sis !

Berbalik pada tujuan asal blog ini, menyebarkan maklumat mengenai perniagaan internet, saya tertarik untuk berkongsi salah satu blog yang saya managed.

PecahBeling.com merupakan sebuah blog berbentuk maklumat yang saya uruskan sebelum ini. Saya telah diminta untuk memasarkan produk berasaskan daun pecah beling.

Justeru, saya memikirkan kekuatan dan kelemahan yang saya ada terlebih dahulu dalam pemasaran internet. Blogging.

Setelah kajian secara sederhana dibuat. Saya mendapati, saya dapat memasarkan produk pecah beling melalui method blogging . Ada sesetengah orang mahir dalam email marketing, forum marketing, video marketing dan macam-macam lagi.

Langkah seterusnya ialah, memberi maklumat ke dalam blog. Oleh kerana saya ingin memasarkan produk yang berasaskan daun pecah beling, maka saya harus beritahu apa itu pecah beling, kenapa kena daun pecah beling bukan daun mengkudu. Apa kelebihan daun pecah beling dan 1001 soalan yang membantu saya menghasilkan pos-pos diblog pecahbeling.com

Saya menggunakan pendekatan, 5W 1 H . What,where, why, who, when dan how untuk menghasilkan setiap pos. 

Oleh kerana saya tiada langsung pengetahuan mengenai pecah beling sebelum, saya menggunakan google.com sebagai bahan rujukan. Tak lupa juga, saya ada mendapatkan maklumat daripada pihak-pihak yang mempunyai maklumat mengenai daun ini.

Terbantut

Walaubagaimanapun, usaha menghidupkan blog pecahbeling.com terbantut setelah pihak yang meminta saya untuk membangunkan projek ini terpaksa dibatalkan.

Sebab tu, kalau anda lihat di blog pecah beling dot com tu, anda lihat dah lama saya tak update. 🙂

Peluang

Mungkin jika ada rezeki di lain hari, saya dapat menjumpai mereka yang berminat untuk meneruskan projek ini. 😉

Peluang mengusahakan niche yang jauh daripada “buat duit online” merupakan satu peluang yang sangat cerah. Mengapa saya katakan demikian?

Ini kerana, bersepah blog yang mengaku diri mereka otai bisnes internet menghasilkan blog-blog berbentuk demikian (termasuk saya….? ). 

Pesaingan sangat banyak untuk peluang yang terhad. Tak “sihat”.

Nasihat

Nasihat saya kepada anda yang masih baru berjinak-jinak dengan perniagaan internet ini, cuba-cubalah untuk “lari” daripada niche perniagan internet ini.

Anda mungkin boleh menghasilkan ebook,blog,forum dan lain-lain yang berkaitan dengan cara berhenti merokok*, amalan ibu mengandung, cinta Allah atau cinta insan?, dunia herba dan pelbagai lagi tajuk yang kurang dieksplore.

Berkenaan dengan pecah beling tadi, kenapa saya katakan ianya mempunyai potensi yang besar ialah, setiap hari ada sahaja pelawat yang datang dari search enjin mencari-cari maklumat mengenai daun pecah beling. Hurm, bukan senang nak dapat trafik yang konsisten daripada search engine ni 😛

 

*cara berhenti merokok :

Tawaran kepada Ahli VIP:

Saya ingin mencari mereka yang :
1. Berkebolehan menterjemahkan artikel daripada bahasa inggeris ke bahasa Malaysia

2. atau yang sanggup melabur RM500

3. atau yang mempunyai kelebihan dalam designing

untuk satu projek JV mengenai cara berhenti merokok. Idea, pemasaran saya akan uruskan. Mana tahu ini adalah rezeki anda. Jika anda salah seorang daripada di atas, beritahu ye 🙂

————the.end————-

88 Comments

  • zuls

    Reply Reply May 11, 2009

    huhu.. so saper nak beli.. apa lagi cepat la

  • wanmus

    Reply Reply April 17, 2009

    kepada sesapa nk beli domain ni, leh ke forum wangcyber

    tolong promote utk RK 🙂

  • wanmus

    Reply Reply April 17, 2009

    RK bile nk agkt Porsche ni? nk test drive jgk..hehe

  • wanmus

    Reply Reply April 17, 2009

    blog kawe sendiri pn tak terupdate sgt, ni kn nk tambh domain lain..hehe

  • Yoji

    Reply Reply April 16, 2009

    RK nak jual domain tu…. apa lgi wanmus angkt la… kata nak bli porshe…:D

  • wanmus

    Reply Reply April 16, 2009

    Rasanya domain pecahbeling ni RK nak jual tgk dalam forum WC

  • ijamidayu

    Reply Reply April 12, 2009

    @YOJI aku setuju.. Memang ILMU perlu dicari dan diamalkan…

  • Yoji

    Reply Reply April 12, 2009

    btul gak tu wanmus.. mmg ilmu nie dtang dan pergi jika xdigunakan…

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    RK… Mana si YOJI nie.. 😀 Adakah aku keseorangan sahaja samapai abih..

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    RK nak tanya la.. Mana ruang iklan kat nak masuk komen nie… 😀

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    Hmm.. Agak bosan…

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    Pecah beling.. Agak pelik namanya..

    Aku tau pun.. PAsal ko bagi tau RK… 😀

    • rajakamil

      Reply Reply March 31, 2009

      Haha, bila baca komen bro ni, saya teringat iklan Toyota. “It is lonely to be at the top”

      • ijamidayu

        Reply Reply March 31, 2009

        Hahahahahahaha.. betol bro.. tiada pesaing sengit aku si YOJI walau tak potong lagi.. Komen2 rakan2 lain pun xdak.. Aku nak gelak pun tak tau ngan sapa..

        Dah bnyk gelak sorang2 mcm tak betol kjerk… AHahahhaahahaha

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    Apa pun.. Bila aku dah lead.. Aku akan slow balik.. 😀

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    Mana nie.. Salam … Hope pagi nie memberi keceriaan kepada anda semua…

  • ijamidayu

    Reply Reply March 31, 2009

    Pecah beling,.. DOk ingat benda besaq la.. Rupanya halus ja..

  • shafie[dot]biz

    Reply Reply March 27, 2009

    hahahaa..
    aku x kan mengaku otai smpi bile2…belajar smpi liang lahad…btl x…

    • rizalsaid

      Reply Reply March 27, 2009

      aku setujuk, blajaq sampai kemati.

      • Yoji

        Reply Reply March 27, 2009

        tpi kena ingat gak.. ilmu agama pun kena bljar gak.. nnti sampai ke liang lahad sampai masa utk diajar…

        • rizalsaid

          Reply Reply March 27, 2009

          Bab belajar ilmu agama lagik aku setujuk, semua ilmu pengetahuan kita timba tapi jgn ilmu hitam dah le.

          • ijamidayu

            Reply Reply March 27, 2009

            Betoi.. ILMU nie lagi kita pelajari.. LAgi bnyk yg kita tak tau.. Nie pengalaman aku la..

            Apa pun best belajar nie.. 😀

            Bnyk benda kita leh paham…

            • wanmus

              Reply Reply March 27, 2009

              Satu lagi, ilmu ni bile kita lagi banyak berkongsi, lagi banyak kita akan dapat balik tau

            • zuls

              Reply Reply March 28, 2009

              kadang2 ilmu yang kita dapat tak disangka2 pun.

              • wanmus

                Reply Reply March 28, 2009

                Kalau kita buta, memang sekeliling kita tak beri apa makna untuk kita

  • wanmus

    Reply Reply March 26, 2009

    Hehe..blog buat duit berterabur tu macam banyak je saya tengok..hehe..tapi tulah, dah dapat sikit dah mula mengaku otai.

    • Yoji

      Reply Reply March 26, 2009

      aahh btul tu… sbnarnya dunia it nie setiap saat akan berubah… biasa la tu kalu org dah ngaku otai… byk sgt skrang… 😀

    • zuls

      Reply Reply March 27, 2009

      hahaha.. biasalah, susah manusia nak mengaku kalau dia tak berapa otai sangat. Semuanya nak mengaku otai.

      • ijamidayu

        Reply Reply March 27, 2009

        Hahahahha.. Otai ke petai ker.. Janji kita wat apa yg termampu kita buat.. 😀

        • wanmus

          Reply Reply March 27, 2009

          hehe..betul tu bro..wat pelah jadi otai kalau kita tak ke mana

          • zuls

            Reply Reply March 28, 2009

            tin kosong kuat bunyinya

            • Yoji

              Reply Reply March 28, 2009

              yg otai sbnar syp je.. tu bru otai… low profil.. btul x

              • wanmus

                Reply Reply March 28, 2009

                huhu..so nak jadi otai kene senyap ke ni..hehehe

                • zuls

                  Reply Reply March 29, 2009

                  kalau otai macam wanmus takpe bising2 kitorang memang nak belajar dari wanmus ni.

  • khai

    Reply Reply March 26, 2009

    salam

    untuk jv tue cam menarik je. Ntuk translate BI ke BM.
    Boleh ke saya nak cuba.

    Lagi satu memang niche tak berkaitan perniagaan internet sikit saingan dia. tgh mencari gak ni niche yang tak berkaitan perniagaan internet.

    • ijamidayu

      Reply Reply March 27, 2009

      Hahahaa.. PM la RK. .. DIa kat k.l nie.. mungkin lambat la bls.. 😀

    • rizalsaid

      Reply Reply March 29, 2009

      Banyak lagi niche yg tak berkaitan ngan internet, teruskan perjuangan mu.

  • Yoji

    Reply Reply March 24, 2009

    aah… alang2 dah bt jgn jadi lalang dah… 😀

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 24, 2009

      lalang pun boleh buat duit apa 🙂

      • Yoji

        Reply Reply March 24, 2009

        tu lalang yang di komersialkan tu.. 😀

        • fathaz

          Reply Reply March 26, 2009

          Kalu da area luas penuh dengan lalang, boleh ternak lembu 🙂 hehe

          • Yoji

            Reply Reply March 26, 2009

            bru lalang jdi berguna…;D

            • zuls

              Reply Reply March 26, 2009

              buat satu website pasal cara mengahalang lalang tumbuh, ramai gak cari tuu!!

              • Yoji

                Reply Reply March 26, 2009

                hahahah… betul tu…;D .. comfirm peternak2 nie..

                • zuls

                  Reply Reply March 27, 2009

                  penternak ke? setakat ni belm berjaya lagi ternak lalang.

                  • Yoji

                    Reply Reply March 27, 2009

                    hahaha…. 😀

                    • ijamidayu

                      March 27, 2009

                      Hahahahaha.. Lalng kormesil.. leh bagi kat lembu skali.. Hahahahaa

                    • Yoji

                      March 27, 2009

                      semua bleh… tu kira lalang yg berguna..:D

                    • zuls

                      March 28, 2009

                      lembu makan lalang?

                    • wanmus

                      March 28, 2009

                      Kekadang lalang tu sebenarnya bukan lalang bagi orang lain..kekadang lalang tu duit bagi orang lain

    • zuls

      Reply Reply March 26, 2009

      hahaha.. alang2 buat biarlah mantain kan? Huh.. kesian lak kat blog programming tu.. update sekali sebulan je. tengoklah bila agak reda sikit ke sibukan ni, boleh fokus balik kat blog tu.

      • Yoji

        Reply Reply March 26, 2009

        blog mane tu zuls…

        • zuls

          Reply Reply March 26, 2009

          blog inilah yang dimaksudkan tu: http://www.zulprog.blogspot.com

          • Yoji

            Reply Reply March 26, 2009

            ooo… byk ads tu ek… dah PR1 tu… dah lama ke blog nie…

            • zuls

              Reply Reply March 26, 2009

              Blog ni lama jugak, buat pun saja2 je. memang PR1 tu blog tu. Sayang gak tak update. Sebab term teknikal ni susah sikit nak update, perlu masa. Pastu dalam english lak tu. Haha.. bila free nanti baru updatelah.

              • Yoji

                Reply Reply March 26, 2009

                adsense kira msyuk gak la ek.. kalu update lagi msyuk rasa nyer nie..:D

                • zuls

                  Reply Reply March 26, 2009

                  adsense boleh la sikit2, tak optimize keyword, blog ni popular sebab perkataan Mannasim tu. Nak study pasal Mannasim detail sangat pun rasa macam taknak lagi. Kalau betul2 tengok mannasim tentu lah dapat lagi banyak trafik.

                  • Yoji

                    Reply Reply March 26, 2009

                    mannasim tu ape…

                    • zuls

                      March 26, 2009

                      sejenis software free untuk buat network simulation.

                    • Yoji

                      March 26, 2009

                      ooo… ingat ke penyakit ape la td.. hahaha 😀

                    • zuls

                      March 26, 2009

                      hehehe.. tu yang tak update tu.. banyak sangat benda teknikal, nak kena buat dulu baru boleh cerita panjang kat situ.

                    • Yoji

                      March 26, 2009

                      ade blog sndri kan… kita tukar link nak

                    • zuls

                      March 27, 2009

                      tukar link? boleh aja…boleh naikkan lagi Page Rank

                    • Yoji

                      March 27, 2009

                      ne nyer ko nyer blog… kita tukar menukar… hehehe:D

                    • ijamidayu

                      March 27, 2009

                      Truskan usaha.. Rugi tinggal tergantung.. Pasnie leh focus balik.. 😀

                    • Yoji

                      March 27, 2009

                      kalu tiggl bergantung nie bhaya gak tu.. 😀

                    • wanmus

                      March 27, 2009

                      Tinggal kalau still dapat income masyuk gak..hehe

                    • zuls

                      March 28, 2009

                      zulprog.blogspot.com yang ni yang PR1 tu

                    • zuls

                      March 28, 2009

                      satu lagi zulseffort.blogpsot.com

                    • zuls

                      March 28, 2009

                      tinggal komen ikhlas sikit kat blog tu, tinggalkan URL.

                    • Yoji

                      March 28, 2009

                      kat blog ne yang nak bgi komen iklas nie.. heheh:D

                    • zuls

                      March 29, 2009

                      dua2 pun takpe, dapat la dua link! Ohh.. blog zulseffort tu ada backlink utk first comment yang kena ngan topik ^_^

                    • Yoji

                      March 28, 2009

                      blog peribadi xde ke zuls…

                    • zuls

                      March 29, 2009

                      blog peribadi takdelah.. ntah kalau nak tulis pasal diri sendiri ni tak pandai sangat.

  • zuls

    Reply Reply March 24, 2009

    Entry yang amat menarik, betul tu banyak sangat blog pasal cari duit. Termasuk salah satu blog saya jugalah tu. Saya buat blog pasal programming walaupun tak promotedan jarang update, senang dapat traffic. Tapi kalau pasal money making susah betul.. terlampau banyak. Tapi alang2 dah buat tu buat ajelah. Tawaran untuk ahli VIP? bagus tu.. saya minat juga. Beruntung juga rupanya jadi ahli VIP ni.

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 24, 2009

      Yang dah lepas tu terus kan jelah. Hurm, cuma kalau blog, bloglah pasal benda yang kita memang suka nak buat. Kalau dah suka buat duit online, buat jelah blog pasal tu 🙂

      • zuls

        Reply Reply March 27, 2009

        Yer2.. mesti mau terus juga. rugi kalau tak teruskan. Yerp betul tu. Mesti mau blog pasal benda yang kita suka.

        • ijamidayu

          Reply Reply March 27, 2009

          2 yg penting.. Baru la konsisten penulisan kita nanti…

          Minat yg buat kita smekin teruja nak tulis.. Macam komen kat blog RKb nie…

          • rizalsaid

            Reply Reply March 27, 2009

            Ya betul apa yg bro komen….Minat yg membuatkan kita semakin teruja nak komen, mcm komen kat blog RK huhuhu!

          • zuls

            Reply Reply March 28, 2009

            terima kasih atas dorongan, saya dah tambah satu lagi post di blog lama

  • fathaz

    Reply Reply March 24, 2009

    i’m the first commenter.. hehe Wow RK.. sangat menarik post kali ini.. Serius sangat tertarik 🙂 tertarik dekat peluang untuk ahli VIP.. I’ll contact you later 🙂

    • Raja Kamil

      Reply Reply March 24, 2009

      :), nanti saya update di ruang ahli VIP berkenaan promot tu

      • fathaz

        Reply Reply March 24, 2009

        Bagus2 untuk ahli VIP RKb kna bagi privilege sikit.. 🙂

    • rizalsaid

      Reply Reply March 29, 2009

      Tahniah fathaz, awak menjadi first commentar dlm post ni

Leave A Response

* Denotes Required Field