Selsema Babi yang menyenangkan dan kelebihan affiliate

Selsema Babi

Salam hormat dan selamat tahun baru saya ucapkan kepada kaum Muriat yang tinggal di tenggara Kelantan πŸ™‚

Masalah demi masalah yang menimpa saya menyebabkan ke’update’an blog ini agak terganggu. πŸ™

Setelah talk di MMU tempoh hari, saya hampir tidak dapat menggunakan internet. Hanya sekali dua kali ke cyber cafe untuk selesaikan tempahan produk.

Masa yang amat singkat dirasakan apabila saya terpaksa travel ke beberapa tempat yang sederhana jauh antara satu sama lain sebelum ini.

Memang memenatkan. πŸ™‚

Tapi, demi masa depan agama,diri, keluarga dan masyarakat, itu semua saya buang jauh-jauh. Alhamdulillah, masih ada masa lagi untuk saya membuat sebuah lagi post pada kali ini.

Post ini saya tuliskan khas buat para pelawat Raja Kamil dot biz.

Seperti yang hampir semua kita ketahui, kita telah dikejutkan dengan serangan sejenis virus selsema haiwan (lagi) ke atas manusia.

Nama yang boleh kira saintifiknya, Influenza A1, atau nama komersialnya ialah Selsema Khinzir afka* Babi.

Saya tidak mahu ulas mengenai punca-punca penyakit ini tersebar dan kesannya pada kita. (Dalam akhbar kan ada banyak).

Saya cuma ingin mengatakan bahawa selsema ini merupakan kesan dari perbuatan-perbuatan kita semua. Inilah hukum Allah kepada kita. Peringatan buat yang beriman agar segera bertaubat.

Tidak mustahil selepas ini, akan ada pula selsema badak air ataupun tapir liar :P.

Walau apa pun nama yang diberi, semua ini adalah dari Tuhan.

*afka = also famously knows as

–renungkanlah–

Sistem Affiliate yang menyenangkan.

Itulah ungkapan yang saya rasa sangat sesuai bagi sistem affiliate.

Bagi yang baru tahu apa itu affiliate, affiliate lebih kurang dengan wakil jualan atau agen bagi perniagaan offline.

Apa yang membezakan affiliate dengan agen jualan ialah, ia adalah satu sistem untuk perniagaan online.

Seperti yang kita patut ketahui, apa-apa perniagaan boleh dijadikan ‘online’ . Jual ikan masin kita boleh jual secara online, jual topup pun boleh, jual laksa penang, kedah siam dan sumatera pun boleh. Pendek kata, semua pun boleh.

Kelebihan sistem Affiliate

  1. menjimatkan masa
  2. menjimatkan kos pengiklanan
  3. meningkatkan produktiviti
  4. meningkatkan jualan
  5. mendapat keuntungan yang tidak terjangkau dek kudrat kita

Kelemahan sistem Affiliate

  1. perlukan pengurusan ahli yang cekap
  2. persediaan yang rapi perlu dibuat semasa permulaan pelancaran
  3. perlu sediakan bahan promosi, banner dan surat jualan yang baik

Sebenarnya banyak lagi kelebihan dan kelemahan sistem Affiliate ini.

Secara ringkasnya, sistem Affiliate dapat membantu sebarang perniagaan online untuk mendapatkan jualan.

Cara kerja sistem affiliate :

Laman Web Jualan

V

Laman Pembayaran

V

Sistem Affiliate merekodkan jualan dari ahli affiliate

V

Pembayaran dibuat

V

Webmaster terima wang dan email memberitahu bahawa jualan tadi adalah dari ahli Affiliate

V

Pembayaran komisen , biasanya 20% hingga 75%

Webmaster dapat duit, ahli affiliate pun dapat duit (win-win situation)

Dua-dua untung. Webmaster untung, ahli affiate untung. πŸ™‚

Bagaimana meningkatkan jumlah ahli affiliate ?

Setelah mengetahui konsep sistem affiliate ini, saya boleh rumuskan dalam sebuah formula matematik yang mudah.

Lebih ramai ahli affiliate = Lebih tinggi keuntungan yang diterima

Masalahnya, bagaimana nak tingkatkan jumlah ahli affiliate. Berikut adalah cara-cara untuk meningkatkan jumlah ahli affiliate bagi produk anda. – berdasarkan pengalaman sebenar saya

1. Tidak menghadkan penyertaan ahli affiliate kepada pembeli produk sahaja

2. Meletakkan pautan atau link ke laman penerangan affiliate di muka hadapan web jualan. Terutamanya di bahagian atas atau bawah

3. Memberikan komisen yang tinggi

4. Merendahkan ‘treshold’ pembayaran. Kadang-kadang, anda boleh menetapkan jumlah bayaran yang tertentu untuk pembayaran dibuat. Sebagai contoh, untuk mendapatkan wang komisen, seseorang ahli affiliate perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 5 jualan terlebih dahulu. Lebih mudah syarat yang anda tetapkan, lebih ramai yang akan menyertai anda

5. Membuat pembayaran tepat pada waktu yang dijanjikan kepada ahli affiliate yang layak. Dengan cara ini, ahli affiliate berkenaan akan memberitahu rakan-rakannya yang lain dan seterusnya akan meningkatkan jualan anda

6. Menggunakan interface, atau sistem affiliate yang mudah difahami. (eringgit.com merupakan contoh sistem affiliate yang SUSAH difahami :P)

7. Menyediakan ‘sales letter’ yang mengiurkan sesiapa yang membaca. Sales letter atau surat jualan ialah , ayat-ayat yang dikarang khas untuk menerangkan barang-barang jualan. Masukkan sebanyak mungkin elemen 5W 1 H (nak tahu kena tanya Yoji ;)) di dalam sales letter anda. Gunakan ketiga-tiga media dalam sales letter anda.Β  Video, audio dan tulisan yang memikat. (video di www.duitmania.com merupakan satu contoh elemen video. Ia boleh meningkatkan jumlah ‘conversion’ atau sebaliknya. Ammar, kamu punya adalah sebaliknya, better fix it now)

8. Sediakan bahan promosi selengkapnya. Banner, newsletter, artikel dan lain-lain

9. Didik ahli affiliate anda agar berjaya membuat jualanΒ  dengan memberikan mereka bahan-bahan rujukan

Sebenarnya banyak lagi tip-tip dan teknik yang dapat meningkat jumlah ahli affiliate anda. Segalanya akan diperolehi apabila anda melaksakannya nanti.

Sistem Affiliate saya !

Saya sebenarnya masih lagi dalam tempoh menguji keberkesanan sistem affiliate yang saya guna. (sama denganΒ  yang www.duitsurvey.com gunakan).

Untuk itu, saya ingin mengajak sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan jumlah keuntungan perniagaan mereka untuk menggunakan sistem affiliate yang saya syorkan.

1. Skrip sahaja – RM30 (sold out)
2. Skrip + pemasangan – RM50 (lagi 7 sahaja)
3. Skrip + pemasangan + bahan promosi (5 banner, 3 newsletter dan 3 blog advertorial) – RM370 (1 sahaja lagi)

————-tamat post mengenai kelebihan affiliate————

Tips Saya

Dah lama saya tak buka surat khabar. Terutama yang berbahasa Inggeris. Baru-baru ini, ketika saya dalam ‘malas mode’, saya selak-selak lah sebuah akhbar berbahasa Inggeris tempatan.

Sungguh mengujakan

Sebabnya, dalam keratan akhbar yang saya baca itu, ada sebuah kolum khas yang memberitahu apakah carian yang tertinggi di Malaysia menggunakan internet. Jika tidak salah, akhbar ini memaparkan 10 perkataan yang paling popular di cari oleh rakyat Malaysia

So What !

Hurm, masih tak tahu lagi ? Dengan carian yang tinggi, anda akan mendapat trafik yang sungguh banyak. Saya masih ingat, ketika saya membuat ulasan mengenai nabi palsu di www.rajakamil.com dulu, dalam sehari sahaja saya telah memperoleh 200+ pelawat yang ingin mengakses ‘keyword’ tersebut.

Ok, Jadi bagaimana ?

Bagaimana nak memanipulasikan maklumat ini ? Sangat mudah. Selitkan 4 hingga 5 kali perkataan yang ‘hot’ tadi. Sebagai contoh, saya menggunakan keyword ‘selsema babi’ untuk mendapatkan trafik bagi post kali ini. Terima kasih Allah kerana menjadikan aku SMART

——penat nya menulis—–

Twitter

  • Saje nak update. Saya sebenarnya agak susah nak menggunakan internet sekarang ini.
  • Kepada peserta komentator terbanyak, saya mohon maaf tak dapat nak update keputusan untuk minggu lepas. (tapi saya dah ada keputusannya)
  • Cerita kun fayakun dari Indonesia mengenai tawakkal sungguh menginsafkan. Cuba lah cari di youtube πŸ™‚
  • Tak habis tonton Laskar Pelangi di youtube
  • Saya ada 4 ebook yang masih tergendala, lalalalalala
  • Wanmus, Zul, Yoji mari kita ucapkan Selamat Hari Jadi kepada Bilgo dan Md Yaakub πŸ˜€
  • Hairy, jangan ‘basah-basah’ tau. Hari bersejarah dah hampir πŸ™‚
  • Jawz, study week ni tak yah lah susah-susah donlod movie baru πŸ˜› . Tak ke mana dc++ tu. Hahaha
  • Saya tak tahu, korang perasan ke tak, tapi saya macam rasa lain macam je baca post ni semula. Seolah-olah bukan RK yang dulu. πŸ™ Adakah aku sudah matang πŸ™
  • Say no to tidak !!!!!

Puas hatiku !!! Dapat juga buat sebuah post yang mempunyai 1080Β  patah kata !


89 Comments

  • hani

    Reply Reply May 26, 2009

    cuti sekolah nanti saya nak gi kl jumpa anak saudara .lama xjumpa mereka.dulu mereka di kelantan bulan depan di kl.
    kalau melancong pun biar penyakit ghaib dulu dan ekonomi ok baru ok,xgitu kawan2

  • Rahsia Jualan

    Reply Reply May 25, 2009

    tu la wt pe la nk gi jauh2 sdgkan bumi sendri pun xabis teroka lagi.

  • bilgo

    Reply Reply May 21, 2009

    betul tu.dan sapa2 yg merancang bercuti keluar negara batalkan jer.dlm negara sendiri byk lg tempat2 menarik.:)

  • zuls

    Reply Reply May 20, 2009

    harap2 takde lagi kes, dan yang balik dari oversea terus di buat pemeriksaan baulah terkawal sikit

  • bilgo

    Reply Reply May 20, 2009

    Malaysia hari ini diisytiharkan bebas influenza A (H1N1)

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    harap2nya bebaslah

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    kita tungu dan lihat.bersama nantikan hari esok.:)

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    esok dapat keputusan, Malaysia bebas atau tak.

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    mudah2 semua sihat2.
    kementerian kesihatan malaysia
    pula berharap semua 86 org yg menaiki penerbangan dgn seorang pesakit di hospital sg buloh.melapor diri.

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    makin ramai yang mati ye

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    banyak tuh.. mitnak2 dijauhkan juga

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    hehehe.mintak di jauh kan.

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam berkata, 8,829 orang dari 40 negara disahkan dijangkiti selesema babi.

    Jumlah kematian pula setakat ini ialah 74 orang.

    Timbalan Pengarah WHO, Keiji Fukuda berkata, 95 peratus kes berkenaan ialah di Amerika Utara.

    Jepun menduduki tempat kedua dengan 135 kes terbanyak diikuti oleh Sepanyol dengan 103 kes dan Britain, 101

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    hahaha.. injection tuu.. orang nak jadi affiliate jerlah.. amik komisen tanpa modal

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    owh yer ker? oleh kerana bro Zuls nak jd yg pertama.saya jual satu topeng Rm 100.00.
    hehehe.6 kali bayar pun bleh. πŸ™‚

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    heheh.tak bleh pura2 kang dia Bg Injektion sia2 jer.hehehe

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    huhu.. sememangnya boleh diniagakan.. apa lagi biar sayajadi affiliate bilgo

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    @bilgo takpun pura2 sakit

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    KUALA LUMPUR: Jualan topeng muka didapati meningkat sejak wabak Influenza A H1N1 dikesan di negara ini, minggu lalu.

    herm bleh buat meniaga ni.:)

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    hehehe.kena la selalu sket br la dia nak jaga,heheh πŸ™‚

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    ohh. tunang ngan nurse.. huhu.. terjaga kesihatan

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    rasa mcm doktor plak.wahal tak tahu apa pun.ni pun tunang yg ajar.cos dia nurse.tahu la serber sedikit.hehehe

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    netul tu bilgo, nasihat bagus

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    terutama selepas keluar tandas dan sebelum makan

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    itu la.demam jer kena terus pg cek kat mana2 klinik or hospital.yer.basuh tangan sekerap yang mungkin

  • zuls

    Reply Reply May 19, 2009

    @wanmus @bilgo sekrang ni kena hati2 virus tu senang juga tersebar..

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    mudah2 tak ada lagi yang terkena jangkitan.

  • bilgo

    Reply Reply May 19, 2009

    hahah.dah tu dia skrg ada kat spital sg buloh.wuhuhu.dekat dgn kawasan rumah tu.

  • wanmus

    Reply Reply May 18, 2009

    yang kat Malaysia sebab orang datang dari oversea sana..hhoho..dahlah pergi sana orang malaysia ooii masa ni..

  • Bilgo

    Reply Reply May 18, 2009

    sekarang H1N1 dah samapai kat malaysia
    diharap semua berjaga2,sekiranya ada tanda2 sila ke hospital atau klinik berhampiran dengan segera

  • zuls

    Reply Reply May 12, 2009

    @ilhamputar betultu.. mesti ada hikmah, kita kena yakin

  • ilhamputra

    Reply Reply May 12, 2009

    pasti ada hikmah disebalik kejadian yg berlaku

  • zuls

    Reply Reply May 11, 2009

    @ wanmus, itulah.. cehck analytics takde traffic dari Rk.. pelik tol.. thank u wanmus bagitau

  • wanmus

    Reply Reply May 11, 2009

    Allah bagi bala ni nak suruh manusia sedar diri yang kite sebenarnya kerdil je..tuhan bagi virus kecil bersaiz nano pun dah mampu menghuru-harakan sebuah negara besar..

  • wanmus

    Reply Reply May 11, 2009

    patutpon bro zuls, salah letak url rupenye..hehe

  • bilgo

    Reply Reply May 8, 2009

    yer betul tu.sebagai manusia kita kena tabah menghadapi dugaan yg maha Esa.

  • zuls

    Reply Reply May 7, 2009

    @noorzza , Allah jadikan babi ada hikmahnya, dan Allah jadikan bai tu haram pun ada hikmahnya.

  • zuls

    Reply Reply May 7, 2009

    @aley, betul tu takleh nak salahkan orang lain, manusia sendiri yang salah…

  • noorzza

    Reply Reply May 7, 2009

    sesungguhnya…Allah Maha mengetahui…Sebab tu…terang terang dalam Al Quran mengharamkan umatnya menyentuh, apalagi makan daging tu… macam macam penyakit yang memudaratkan yang di bawanya…dulu JE sekarang selsema babi lak..lepas tu…entah apa lagi…

  • aley

    Reply Reply May 7, 2009

    di akhir zaman, ada dikatakan datangnya penyakit yang berpunca dari sikap manusia sendiri….dan penawarnya cukup payah untuk dicari..kadangkala berjaya, kadangkala gagal…renungkanlah diri kita sebelum dipanggil…

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    patutla kurang trafik dari blog RK, buat blunder macam tu..

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    silap link lak.. cuba klik sekali lagi

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    alamak, tersilap rupanya, patutla takde trafik dari Rk lagi.

    zul,
    http://www.zulseffort.blogspot.com

  • wanmus

    Reply Reply May 6, 2009

    Zuls, apsala takleh pun masuk blog awak tu?

    Blog not found

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    huhu. betul tu.. berbalik pada isu selsema babi ni aku ada bagi sikit pandangan kat blog aku.

  • wanmus

    Reply Reply May 6, 2009

    RK kan dah jadi ayah orang..tu memang lah matang tu..

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    hehe.. bila baca balik pos diatas.. macam best je… adakah Rk sudah matang?

  • zuls

    Reply Reply May 6, 2009

    @sharifah: hrm, memang betul.. kita memang patut ambil ni sebagai Iktibar

  • sharifah

    Reply Reply May 5, 2009

    sabar en mustaza……x salah kan kalau kita nak berdikusi pasal tajuk selsema babi atau tabir, kan ini isu semasa gak dan saya rasa ini adalah ujian dari allah kepada semua manusia di dunia ni. walaupun belum sampai ke malaysia…..kat malaysia pun apa kurangnya, gejala sosial begitu menjadi2, mat rempit pun dah jadi membunuh.

    ya allah…jauhkanlah kami semua dari azabmu ya allah

  • melayu boleh

    Reply Reply May 5, 2009

    Lain macam posting kali ini…ada apa2 ke..

  • gezza

    Reply Reply May 5, 2009

    Salam,
    Cakap pasal selsema babi. Kan di beritahu, babi itulah punca,
    pelbagai penyakit , tetapi masih ramai lagi yang meminati,
    daging khinzir ni.Itu sudah tentu satu dari bala-bala dari Allah.Tetapi kena redho.Kena hapuskan saja…keakar umbi.
    Maksudnya..tak payah lagi beri permit ke atau buka ladang ke. Katakan saja.Wabak yang merbahaya.
    Tapi sapalah nak dengar itu semua? susah ya..he he degil dan keras kepala la tu!

  • zuls

    Reply Reply May 5, 2009

    wow! tip yang menarik wanmus, bila wanmus nak buat contest?

  • wanmus

    Reply Reply May 5, 2009

    Sebenarnya dalam menulis blog, lagi cachy kite puny tajuk, lagi best..

  • Julius

    Reply Reply May 5, 2009

    Hmm…macam2 penyakit sekarang…berpunca dari haiwan & sikap manusia juga. Ya, penyakit kadang2 dapat melenyapkan ego seorang manusia

  • zuls

    Reply Reply May 5, 2009

    @d-_-b : betul memang ada kaitan kuat dengan internet marketing.

  • hm, bahaya tol la sekarang ni..
    macam2 virus kuar..
    baca paper hari tu selsema burung pun dah dikesan kat Hong Kong.

    hai, macam2 la wabak penyakit membunuh sekarang ni..
    kalau buleh tutup terus je airport. janji kita selamat ye tak?

  • sapawi

    Reply Reply May 4, 2009

    Terima kasih kerana diberi peluang untuk berkongi peluang.Sekadar ingin bekongsi ilmu tentang H1N1 virus. See detail at:

    http://pro-success.blogspot.com/2009/04/influenza-virus-subtype-h1n1.html

    http://pro-success.blogspot.com/2009/04/swine-flu-facts-and-fallacies.html

    Thanks!

  • setiap penyakit pasti ade ubatnya….

  • bilgo

    Reply Reply May 4, 2009

    itu lah kerja orang barat,cuba merosakan bangsa lain dengan mencipta pelbagai virus
    Moga Allah Lindungi kita Semua.Amin

  • d-_-b

    Reply Reply May 4, 2009

    even virus tu tak mempunyai kaitan yg kuat dengan internet marketing.. tapi isunya tetap digunapakai olehencik dengan baik skali πŸ™‚ keep up a gud work.

  • ilhamaya

    Reply Reply May 4, 2009

    klu sy le elok kita ikut cam negara mesir hapuskan smua babi yg ada kat m’sia ni sb segala punca penyakit merbahaya dtgnye dr si babi ni lah..

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    huh.. panjang berjela jawab, mumtaza nampak tak suka, hrm.. tapi pada saya takde masalah.. Saya meamng suka blog buat duit yng ringan sedikit, ada selit isu2 semasa juga. Kalau ada kisah2 motivasi lagi bagus. Penat asyik dengar pasal duit. Hrm, adakah teknik ini merupakan double-edge-sword?

  • mustaza

    Reply Reply May 4, 2009

    apolah ko ni… kalau na attract org lain pun biarlah betul sikit.. tajuk ko tu da mcam affiliate babi… sori ye… camtulah bunyinye.. ape kate ko buat page blog baru.. blog isu semasa.. nah di sini ko boleh letak isu H1N1 tu… ni blog raja kamil blog jana pendapatan bukan blog sisipan.. harap ko ta lari tema… kot aku terpaksa check out… bro plz lah… don’t mix not relevan issues just for get attraction be yourself.. dulu pun ko cakap gitu.. aku cedok balik… aku hanya mau blog raja kamil yg sebenar…

    • Raja Kamil

      Reply Reply May 4, 2009

      terima kasih atas cadangan anda :).
      Saya tidak pasti mengenai anda. Kalau saya sendiri, saya jenis yang tak up to date dengan isu semasa sebelum ni. Sudah banyak berita, saya terima daripada blog kawan2 atau forum perniagaan internet. Contohnya, krisis kenaikan harga minyak tahun lepas, saya perasan setelah terbaca sebuah post. Nasib baik sempat saya isi minyak pada harga sebelum naik.

      πŸ™‚

      Sekali lagi terima kasih atas cadangan.

      PS : saya tertarik dengan ‘be yourself’ anda :). Nak tahu? Ya, here I am. Here is myself. The one who look to any opportunity. And this post is posted with hope that I’ll get some traffic from search engine. Pray me a success

  • santira

    Reply Reply May 4, 2009

    haha…swine influenza…harap2 tak hinggap kt malaysia la…

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    huhu.. macam virus selsema lak lajunya..

  • wanmus

    Reply Reply May 4, 2009

    Betul tu..affiliate memang menaikkan jualan secara cepat..

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    terima kasih RK pasal sistem affiliate ni, senang nanti nak cerita kat orang

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    hehe, mana tau, sekarang ni semua boleh dijual..

  • wanmus

    Reply Reply May 4, 2009

    Ingatkan Bro RK jual ubat selsema baby tadi secara affiliate..hehe

  • wanmus

    Reply Reply May 4, 2009

    Laa Bro Rk jual sistem affiliate rupenye..hehe

  • ilhamputra

    Reply Reply May 4, 2009

    memang tgh hot pasal isu selsema babi ni.moga bumi malaysia ni selamat dari virus ni

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    btul tu zuls… Rk bertapa… baru laa syok tuan tanah ade.. kalo x..kami je yg datang sini tak bertuan..hehehe

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    Rk bijak jugak.. guna topik HOt untuk tarik trafik,, ilmu berguna ni,,, TQ ..hehehe

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    Selamat kembali juga kepada RK, lama dia bertapa

  • ilah

    Reply Reply May 4, 2009

    Sama-sama la kita jaga kshatan n kbrsihan diri kita…ssungguhnya mncegah itu lbih baik dari mngubati..:)

  • mantra

    Reply Reply May 4, 2009

    Tadi ada dengar Radio gak.katanya virus tu semakin pelahan sekarang.Gitulah hendaknye…

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    kita sihat,,kluarga ceria..kluarga ceria.. ibu suka… ibu suke,..rakyat gembira.. rakyat gembira… kedai mamak rugi,…mamak rugi… hati senang.. . ape yg aku merepek ni…. serabut pale..huhuhu

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    ape2 pun.. marilah kita jaga kesihatan ye….. :)..

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    dah besar bilgo dan md yaakub…jangan nakal2 lagi ye…hehehe

  • Yoji

    Reply Reply May 4, 2009

    RK dah bt rekod peribadi nampaknya…. Suatu kejayaan gak nie… tahniah2

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    dah stop ‘basah2’ ..kekeke

  • Yoji

    Reply Reply May 4, 2009

    ooo ari lahir Bilgo dan Md Yaakub ek… selamat hari lahir diucapkan… semoga maju dalam dunia im..

  • punk3iz

    Reply Reply May 4, 2009

    Wah..thanks RK sebab kasik tips ni. Maybe ni la yang Titan tengah dok menguji kat blog dia..hehe..rahsia titan dah bocor~

  • zuls

    Reply Reply May 4, 2009

    Selamat hari jadi Bilgo dan Md Yakub, semoga anda dan kami semua dilimpahi rahmat Allah Taala.

  • samdaddycool

    Reply Reply May 4, 2009

    seram…seram.. nasib baik tak suka makan babi.. erk..

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    kalo kene kat malaysia..pastu kene lak kat binatang siamang… dah xpasal2 jadi virus siamang..hehehe

  • hairy

    Reply Reply May 4, 2009

    virus tu mintak2 laa xsampai ke malaysia..

Leave A Response

* Denotes Required Field